Boldognak lenni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell boldognak lenni?

Hogyan-kell-boldognak-lenni.jpg

Boldogság – ezt az állapotot valamennyien keressük, s persze ha elértük, igyekszünk állandósítani. A boldogság azonban nem folyamatos, mindig akadnak hullámvölgyek, bár kétségtelen, hogy van, aki ismeri a boldogság titkát, s persze akad olyan is, aki tartósan nem találja. Kutatások is alátámasztják, hogy a boldogságnak nincs sok köze az anyagi javakhoz és az óriási eredményekhez. A boldogságot alapvetően a minőségi emberi kapcsolatok és a pozitív életszemlélet teremti meg, no de nézzük a konkrétumokat.


[szerkesztés] Lépések

 1. Légy optimista! Egy 1970-ben végzett kutatás keretében 1 éven át figyelték azokat az embereket, akik az Egyesült Államokban megnyerték a lottó ötöst. A kutatók egy év leteltével megállapították, hogy a lottónyertesek nem voltak boldogabbak, mint azok, akik nem nyertek semmit. Ez a felmérés lényegében arra világított rá, hogy mindenki rendelkezik egy bizonyos alap boldogságszinttel. Ezt pedig csak rövid időre tudja befolyásolni egy külső tényező (pl.: a lottóötös megnyerése), tehát ahhoz, hogy elindulj a boldogság felé vezető úton, alapvetően az élethez való hozzáállásodon kell változtatnod, melynek egyik fontos eleme az optimizmus!
 2. Mindig legyen valami, amire vársz, rendelkezz tervekkel! Legyen olyan célod, amiért minden reggel felkelsz, amiért elmész dolgozni, ami fontos számodra. Ez segít abban is, hogy elkerüld a napi rutin érzését. Fontos, hogy ne reménytelen, elérhetetlen célokat tűzz ki magad elé, a nagyobb célok esetében mindig bontsd kisebb „részteljesítésekre” az előtted álló feladatot.
 3. Kövesd a megérzéseidet! Egy kutatás keretében megkérték két csoport tagjait, hogy válasszanak ki maguknak egy posztert. Az egyik csoportnál külön felhívták a figyelmet arra, hogy minden döntési szempontot vegyenek figyelembe és alaposan mérlegeljenek, míg a másik csoportnál a résztvevőket arra buzdították, hogy hagyatkozzanak a megérzéseikre. Két héttel később meginterjúvolták mindkét csoport résztvevőit és úgy találták, hogy a megérzéseikre hagyatkozók jobban örültek a poszternek, boldogabbak voltak választásuk eredményével. Persze nem lehet mindig a megérzésekre hagyatkozni, de próbáld ki, hogy a jövőben néhány döntés esetében mégis ezt teszed.
 4. Sportolj! A rendszeres testmozgás szintén hozzájárul a boldogsághoz, aki rendszeresen – nem feltétlenül naponta, de hetente legalább 2-3-szor – megmozgatja magát, boldogabb, aktívabb és lelkesebb lesz, nem is beszélve a stressz oldó hatásról.
 5. Keress annyi pénzt, ami elegendő alapvető igényeid kielégítéséhez! A pénz, tartja a mondás, nem boldogít (lásd. az első lépésben leírtakat). Persze kell legalább annyi, ami az alapvető szükségletek fenntartásához kell. Minden, amit ezen felül szerzel, már nem befolyásolja tartósan és jelentősen a boldogság szintjét (ellentétben mondjuk azzal, ha alapvetően optimista szemléletre állsz át).
 6. Ápolj szoros kapcsolatot barátaiddal, családoddal. Ha teheted, ezt még a közeli lakóhely kiválasztásával is támogasd, így gyakrabban láthatod szeretteidet, ami nagyon fontos boldogság faktor.
 7. Folytass mély, tartalmas beszélgetéseket! Szintén kutatás támasztja alá, hogy a rövid, semmitmondó beszélgetések helyett a mélyebb, tartalmas diskurzusok azok, amik segítenek a boldogság érzésének kialakulásában. Ha belegondolsz, akkor ez nem is meglepő, hiszen ez utóbbi beszélgetések során érzékelhető, illetve sugározható az, hogy valaki törődik veled és vica versa.
 8. Találd meg a boldogságot az állásodban! Sokan gondolják úgy, hogy ha nem elégedettek a munkájukkal, akkor új helyen kell próbálkozni. Ehhez képest kutatások is alátámasztják, hogy a munkahelyi elégedettség, s így alapvetően a személyes boldogságod is az optimizmusodon, illetve a kollégákkal ápolt jó kapcsolatokon múlik.
 9. Mosolyogj! Akár jó kedved van, akár rossz, a mosolygás mindig hangulatjavító hatású.
 10. Kezeld az állandó stresszt! Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a következő Hogyan kell cikkeket:

[szerkesztés] Tippek

 • Ha változtatni akarsz a hozzáállásodon, de nem tudod, hogyan kezdj neki, csinálj valami szokatlan, „örült” dolgot. Pl.: rendezd át a szobád, iratkozz be egy teljesen új készségek elsajátítását szolgáló tanfolyamra, üvölts egyet, bömböltesd a kedvenc zenéd, vagy sétálj egyet fürdőruhában (persze csak akkor, ha elég meleg van hozzá).
 • Ha van gyereked, akkor rendszeresen mondd el neki, hogy mennyire szereted.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Optimizmus
 • Nyitottság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha folyamatosan boldogtalannak, esetleg depressziósnak érzed magad, mindenképpen fordulj szakemberhez, szakorvoshoz.
 • Senki sem folyamatosan boldog. Mindig akadnak olyan időszakok, amikor nehezebb az élet, ilyenkor nem érdemes kétségbe esni.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] A boldogság titka


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell