Stresszt kezelni

Innen: Hogyankell.hu[szerkesztés] Hogyan kell a stresszt kezelni?

Egy klassz, örömteli, természetes megoldás a stresszre és magas vérnyomásra. Mindig hangsúlyozom, hogy ne ellenségként, hanem barátként tekintsünk a nehézségekre, mely jelzi számunkra a változás és boldogság lehetőségét. Ne a stressz ellen, hanem a stresszel együttműködve tudunk megszabadulni ettől a jelenségtől. Hiszen a harc csak ellenállást és erőszakot szül. Gondoljunk Gandhi mondására, miszerint a fogat fogért, szemet szemért hozzáállás egy vakokkal teli világot hoz el számunkra...

[szerkesztés] Lépések

 1. Egy kis elmélet
  • A játék segít emlékeztetni minket arra, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat és az életkörülményeinket, mely folyton megváltozik, megtalálva valódi gyökereinket, forrásunkat. Hiszen egyszer itt kell mindent hagynunk.
  • Mivel azonban az identitásunkba beépítünk mindent, amivel találkozunk életünk során, így minden veszteség nagy fájdalommal járhat, hiszen nem akarunk változást, kijönni a komfortzónánkból (tárgyvesztésnek hívja a pszichológia mikor pl. egy embert elveszítünk). Így idővel egyre merevebbé válhatunk. Miközben pedig felgyorsult világunkban ügyes bajos dolgainkkal vagyunk elfoglalva, sokszor tapasztaljuk, hogy a stressz eluralkodik rajtunk.
  • A testünk nem vonja kétségbe a gondolatainkat, így nagyon hamar elhasználódik, ha nem megfelelően uraljuk elménket (lásd:pszichoszomatika). Ezért fontos, hogy megismerjük az elménk működését.
  • Emellett a sport nagyon fontos szerepet játszik a stressz kezelésében, de lehetőségünk van arra is, hogy rendszeresen hódoljunk a dalolás örömének. Ez egyfajta játék. Mik az előnyei ennek? A cikk további részében ezt is leírom pontosan fiziológiai szinten is, de a lelki oldalát sem szabad lebecsülnünk.
  • A zene egyfajta inspiráló, megnyugtató társ, mely átröpít minket a stressz felett. Ha befogadjuk a zenét, már az is megváltoztatja hangulatunkat. Ezért van, aki tudatosan használja azt inspirációként. Még komoly reklámszakemberek is írnak zene felhasználásával reklámszövegeket. Ha például dinamikusabb reklámra van szükség, akkor ennek megfelelő zenét is hallgatnak. Így tudatosan teremtik meg a megfelelő szférát önmaguk körül, mely megfelelő ihletet ad számukra.
  • Emellett, ha mi is éneklésre adjuk a fejünket, akkor még hatásosabb eredményt érhetünk el, ugyanis a légzésünk mély, hasi légzéssé változik át, irányított módon. Nem véletlenül vannak pl. a buddhizmusban is olyan meditációk, melyek a légzést veszik alapul. És talán az sem véletlen, hogy nagyon sok nagyszerű vallás építette be az éneklést az imádkozásba. Hiszen, ha ellazulunk és boldogabbá, harmonikusabbá válunk, akkor isten felé teszünk meg egy lépést, igaz?
 2. Énekeljünk!
  • Természetesen az igazán átütő eredmények nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is jelentkeznek, mert van összefüggés. Így az éneklés hatása lelki szinten is megmutatkozik. Így az elfojtásra került érzelmeket, feszültséget megfelelő módon tudjuk feloldani a dalolás segítségével. Mikor a mély, hasi légzés alkalmával kifújjuk a levegőt éneklés közben, nyomás képződik a hasüregben található belekre, mely masszírozza azokat, így hatásos segítséget nyújtva nekik az emésztésben. (Egyébként a hastáncnak is egyik vitathatatlan áldása ez.)
  • Visszatérve a légzésre, az elernyedési fázisban részt vállal a szív tehermentesítésében: szívóerőt fejtve ki a vénákra elősegíti a vér távoli testrészekből történő visszaáramlását.
  • A mélylégzés azonban számos más előnnyel is jár: levegőt juttat a tüdő alsó részeibe is, emeli a szervezet oxigénkoncentrációját. Ennek következtében hatékonyabban működnek szerveink, gyorsul az anyagcserénk, több vér jut az agyunkba, és a koncentrálóképességünk is növekszik.
  • Az éneklés egyensúlyba hozza a vegetatív idegrendszert. Az idegrendszer ezen része azokat a folyamatokat szabályozza testünkben, amelyek akaratunktól függetlenül, automatikusan működnek. Ilyen többek között az emésztés, a keringés és a légzés is.
 3. Hallgassunk kellemes zenét! Ha nem is énekelünk, már a zene hallgatása is jótékony hatással lehet ránk. Japán kutatók szerint a zenehallgatás és a nevetés nemcsak jobb hangulatot kölcsönöz nekünk, de csökkentik a vérnyomást is. Egy kutatás során 79, 40 és 74 év közötti felnőttet vizsgáltak. Az egyik csoport kéthetente egy órás zenei foglalkozáson vett részt (zenét hallgattak vagy énekeltek mindeközben nyújtó gyakorlatokat végezve), egy másik csoport nevetésterápiára (légzőgyakorlatok és játékos szemkontaktus által kiváltott nevetés) látogatott el, míg a többiek esetében (kontroll csoport) nem történt semmi. A foglalkozások után azonnal megmérték a résztvevők vérnyomását. A zenei csoport esetében ez 6 Hgmm-rel lett alacsonyabb, a nevetésterápiások esetében pedig 7 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás. Hónapokkal később is látni lehetett a változást. A kortizolszint, mely a stressz mértékét jelzi, szintén csökkent a foglalkozások hatására. Erre az eredményre jöhetett rá dr. Patch Adams, aki a hahotaklubot létrehozta.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha szükséges, forduljunk pszichológushoz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pozitív szemlélet
 • zene

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

A stressz kezelése, leküzdése természetes, játékos módon

Az oldal szerzői

Hogyankell, Keresztes Attila, Kiscsillag