Kezelni a horzsolást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a horzsolást?

A horzsolás olyan felületi seb, melynél a bőr felső rétege sérül, s nedvező sebfelület marad vissza. Ebben maradhatnak fertőzést okozó szennyeződések, például homok vagy salak. A problémát az okozza, hogy meg kell várnod, míg a bőröd újranő, mivel nincs két sebszél, ami összehegedne. Horzsolas-kezelese.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Engedj vizet a csapból, és folyasd a sérült felületre, hogy eltüntesd az esetleges szennyeződéseket a horzsolás felületéről.
 2. Vizsgáld át a sebedet, hogy nem maradt-e benne valamilyen szennyeződés vagy kavics. Ezt a törmeléket egy kézi csipesz segítségével el tudod távolítani. Bár fájdalmas, de fontos lépés annak érdekében, hogy megfelelően gyógyuljon a horzsolás.
 3. Fertőtlenítő szappannal és tiszta vízzel mosd meg a sebet, hogy így megszabadulj a baktériumoktól és egyéb, szabad szemmel nem látható anyagoktól.
 4. Egy tiszta törölközővel óvatosan itasd fel a vizet a sérült felületről. Ne dörzsölgesd a sebet, mert csak fájdalmat okozol magadnak.
 5. Gézre vagy vattára csöpögtess hidrogén-peroxidot, és óvatosan kend be vele a sebet. Ez ugyan meglehetősen kellemetlen lesz, de segít megakadályozni a seb elfertőződését – ez különösen a tetanusz ellen jó, mivel gátolja az oxigéndús környezet a gyarapodását.
 6. Alkalmazz antibiotikumos kenőcsöt a lehorzsolt részen. Ez segít a gyógyulásban, megakadályozza a baktériumok elszaporodását.
 7. Gézzel vagy sebtapasszal fedd be a sérült területet. Ez segít abban, hogy ne érjék szennyeződések a sebet, megakadályozza a nedvesedést, így a tiszta, fertőzésmentes környezetben a seb gyorsabban begyógyul.
 8. Minden nap cseréld ki a kötést. Amikor leveszed, mosd le óvatosan a sebet, és tegyél rá egy újabb réteg antibiotikumos krémet.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fertőtlenítő szappan
 • tiszta víz
 • tiszta törölköző
 • hidrogén-peroxid
 • antibiotikumos kenőcs
 • sebtapasz vagy géz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem gyógyul a sebed, keresd fel a háziorvosod.
 • A gennyesedés, a pirosodás, a piros csíkok megjelenése, a nyirokcsomók duzzanata és a láz a fertőzés jele lehet. Ilyen esetben fordulj orvoshoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag