Ellenőrizni, hogy a seb nincs-e elfertőződve

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ellenőrizni, hogy a seb nincs-e elfertőződve?

Az, hogy megvágjuk a kezünket vagy lehorzsoljuk a lábunkat, bármikor megtörténhet, és többnyire ezek az apró sebek gyorsan be is gyógyulnak. Néha azonban a baktériumok miatt a seb elfertőződhet. Ezért nagyon fontos, hogy felismerd a jeleit, ha egy seb elfertőződött.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha már leragasztottad a sebet, akkor távolítsd el a sebtapaszt, hogy meg tudd vizsgálni a sebet. A használt sebtapaszt dobd ki a szemétbe.
 2. Nézd meg a sebet, hogy mennyire piros, esetleg gennyes-e. Az is lehet, hogy a bőrödet melegnek érzed a sérült területen. Ha ezt tapasztalod, akkor a legjobb, ha megmutatod egy orvosnak, hogy mit tegyél. Elfertozodott-seb.jpg
  • Figyeld meg a sebet, hogy van-e sárgás vagy zöldes gennyesedés. Ez esetleg rossz szagú is lehet. Ha így van, mindenképp menj orvoshoz.
 3. Ha növekszik a fájdalmad, az is a jele lehet annak, hogy elfertőződött a sebed. Ha ezt érzed, szintén fordulj orvoshoz.
 4. Vizsgáld meg a seb körüli bőrt. Ha vörös vonalakat látsz, melyek a sebtől távolodva helyezkednek el, az azt jelenti, hogy a fertőzés elkezdett terjedni, a nyirokerek gyulladását jelenti.
 5. Vizsgáld meg a sérüléshez legközelebb eső nyirokcsomóidat. Ha a baktériumok támadnak, ezek a mirigyek adják az immunválaszt, így megduzzadnak, érzékenyebbek lesznek. Ez akkor is a fertőzés jele, ha a piros csíkok nem jelentek meg. A kézhez legközelebbi nyirokcsomók a hónaljban, míg a lábhoz legközelebbiek a lágyéki területen találhatóak, emellett pedig a nyak két oldalán.
 6. Tegyél fel új sebtapaszt a sérült területre. Ha nem találtál semmi arra utaló jelet, hogy fertőzésed van, akkor ez megvédi a sebed. Ha pedig fertőzött a seb, akkor is megvédi a szennyeződésektől addig, amíg felkeresed az orvost.

[szerkesztés] Tippek

 • Némi nedvesség a sebből normális, ha a távozó folyadék mennyisége kevés, színe világos.
 • Ha nem látod a gyógyulás jelét, például nem hegesedik a sebed, az is a fertőzés jele lehet.
 • A fertőzésre utal a láz is.
 • Megfelelően megvilágított szobában, vagy természetes fénynél vizsgáld meg a sebet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sebtapasz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha fertőzést észlelsz, mindenképpen fordulj orvoshoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag