Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A barbecue-hoz grillsütőt választani

161 bájt hozzáadva, 2017. május 19., 13:04
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a barbecue-hoz grillsütőt választani? ==
[[Fájl:Grillsuto-kep-bh.jpg|right|300px]]Hazánkban is egyre népszerűbb a lassú tűzön, körülbelül 110-120 °C, de maximum 150 °C-on, elsősorban, de nem feltétlenül természetes faszénnel vagy fatüzeléssel képzett, indirekt hőn történő ételkészítési technika: a barbecue. Erre az eljárásra alkalmas autentikus eszközök azonban többnyire nagyon drágák. Ha ön is érdeklődik a BBQ iránt, de elérhető áron szeretne sütőt vásárolni, mindenképp olvasson tovább.
== Lépések ==
# A '''grillkocsik osztályába''' tartozó faszenes '''Offset füstön sütők''' (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron be is szerezhetőekbeszerezhetőek. Ezek a grillezők javarészt két tartályból állnak össze: a hőellátásért felelős tűztérből és a sütőtérből. Előnye, hogy '''mutatósak, nagy kapacitással bírnak''' azonban a hőmérsékletük szabályozása nem a legegyszerűbb feladat, még akkor sem, ha bizonyos modellek fedelén hőmérő is található.
# A '''gömbgrill''' alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az '''indirekt sütésre is kiváló választás'''. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét.
# Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal '''a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra'''. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is egyben BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával.
== Tippek ==
* Gázgrill használata esetén húsunkat hússzeleteinket lecsukott tető mellett három két óra után csomagoljuk alufóliába, majd tegyük vissza a sütőbe további két óra. Ha ez is letelik, cseréljük ki a füstölő dobozban a fadarabokat, majd még egy órát, immár alufólia nélkül, nyitott fedéllel „pihentessük” húsunkat húsainkat a rácson.* A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 3-4-6 óránk a hús elkészítésére!
* A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására!
* Grillsütő
* Faszén / gázpalack
* BBQ "alapanyag"
* Grillvilla
* Grilltálca
* Jó idő és társaság :-)
 
== Figyelmeztetések ==
* Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. A Legyen az sertés (lapocka, tarja, oldalas), marha (fartő, szegy, oldalas) vagy épp egyben sült csirke, húst csak megbízható helyről, lehetőleg hentestől, és ne szupermarketből szerezzük bevásároljunk!
3 567
szerkesztés