A barbecue-hoz grillsütőt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a barbecue-hoz grillsütőt választani?

Grillsuto-kep-bh.jpg
Hazánkban is egyre népszerűbb a lassú tűzön, körülbelül 110-120 °C, de maximum 150 °C-on, elsősorban, de nem feltétlenül természetes faszénnel vagy fatüzeléssel képzett, indirekt hőn történő ételkészítési technika: a barbecue. Erre az eljárásra alkalmas autentikus eszközök azonban többnyire nagyon drágák. Ha ön is érdeklődik a BBQ iránt, de elérhető áron szeretne sütőt vásárolni, mindenképp olvasson tovább.


[szerkesztés] Lépések

 1. A grillkocsik osztályába tartozó faszenes Offset füstön sütők (Offset smokers) a hamisítatlan BBQ készítés egyik alapeszköze és viszonylag kedvező áron beszerezhetőek. Ezek a grillezők javarészt két tartályból állnak össze: a hőellátásért felelős tűztérből és a sütőtérből. Előnye, hogy mutatósak, nagy kapacitással bírnak azonban a hőmérsékletük szabályozása nem a legegyszerűbb feladat, még akkor sem, ha bizonyos modellek fedelén hőmérő is található.
 2. A gömbgrill alacsony ára és sokoldalúsága miatt nem véletlen az egyik legelterjedtebb grillsütő típus. Fedele jóvoltából a hagyományos (direkt) grillezés mellett az indirekt sütésre is kiváló választás. Ha a gömbgrill mellett döntünk BBQ-ügyben, annak egyik felébe helyezzünk faszenet, föléje pedig, hűtés és párásítás céljából, egy vízzel teli edényt. A hús a másik oldalon (indirekt zónában) sül felül, alatta csepegtetőtálcával. A faszén pótlása mellett a hőstabilizálásra is rendszeresen figyelnünk kell, de a befektetett energia végül meghozza gyümölcsét.
 3. Bár elsősorban nem erről az oldaláról ismert, ám egy kis fortéllyal a gázgrill is alkalmas a BBQ-ra. Külön állítható égőfejei lehetővé teszik az optimális hőfokválasztást, ami a BBQ alapkritériuma, továbbá a faszenet sem kell külön vásárolnunk hozzá. Utóbbi előny egyben a gázgrill szépséghibája is BBQ szempontból, hisz a technikát alapvetően faszén vagy fa által képzett hőre találták ki. Sebaj, egy hőleadó részt kialakítva, az egyik oldalra egy füstölő dobozba helyezzünk apróbb fadarabokat: itt képződik majd a kívánt füst. A másik oldalra mehet a hús (amihez nem árt majd egy maghőmérő sem), alá csepegtetőtálcával.


[szerkesztés] Tippek

 • Gázgrill használata esetén hússzeleteinket lecsukott tető mellett két óra után csomagoljuk alufóliába, majd tegyük vissza a sütőbe további két óra. Ha ez is letelik, cseréljük ki a füstölő dobozban a fadarabokat, majd még egy órát, immár alufólia nélkül, nyitott fedéllel „pihentessük” húsainkat a rácson.
 • A BBQ egy rendkívül időigényes ételkészítési technika. Csak akkor fogjuk bele, ha ténylegesen van 3-4 óránk a hús elkészítésére!
 • A nem kellő figyelemmel választott grillsütő könnyen elveheti kedvünket a BBQ-tól. Bármely grillsütő típus mellett is döntünk, amennyiben keretünk engedi, törekedjünk a minél minőségibb (és így általában drágább) grillsütő vásárlására!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Grillsütő
 • Faszén / gázpalack
 • BBQ "alapanyag"
 • Grillvilla
 • Grilltálca
 • Jó idő és társaság :-)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Lehet bármilyen profi is sütőnk, ha nincs hozzá minőségi alapanyagunk. Legyen az sertés (lapocka, tarja, oldalas), marha (fartő, szegy, oldalas) vagy épp egyben sült csirke, húst csak megbízható helyről vásároljunk!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell