Texas Hold’Em pókert játszani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Texas Hold’Em pókert játszani?

A Texas Hold’Em az elterjedtebb pókerváltozatok legnépszerűbb verziója. A játékszabályok elsajátítása nem vesz túl sok időt igénybe, ám a professzionális és eredményes játékhoz sokat kell gyakorolni, s nem utolsó sorban számolni. Tanulj meg velünk pókerezni most!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd meg a Texas Hold’Em póker alapszabályait!
  1. A játékban 52 lapos francia kártyát használnak, jokerek nélkül. Minden játékos két saját zárt lapot kap, amit a többi játékos nem láthat és nem is használhat. A játék során az asztalra öt közös nyílt lapot osztanak, amit minden játékos lát és felhasználhat. A játékos a saját lapjaiból és a közös lapokból igyekszik a lehető legjobb ötlapos kombinációt összeállítani. Az a játékos nyeri meg a licitálások során összegyűlt értéket, akinek a legerősebb lapja van, vagy blöfföléssel el tudja hitetni, hogy a legerősebb lap van a kezében, s így a még játékban lévő játékosokat dobásra kényszeríti.
  2. Az 52 lapos kártyáról: Egy pakli francia kártyának (jokerek nélkül) 4 különböző színe van, és minden szín 13 különböző értékű lapból áll, ez adja ki az 52 lapos paklit. A 4 szín sorrendje: ♣ treff (clubs) káró (diamond) kőr (hearts) ♠ pikk (spades). Minden szín egyenlő értékűnek számít a pókerkezek értékelésénél. A 13 lap értékének sorrendje: A (ász), 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (bubi), Q (dáma), K (király) Az ász nem csak az egyes számot jelöli, hanem a király után egy ász lap, vagyis a legmagasabb lapnak minősül.
  3. A lapok erőssége sorrendben: Magas lap (ha bármely lap magasabb értéket képvisel az ellenfélnél), egy pár, két pár, drill (három egyforma lap), sor (érték szerint sorba rendezhető lapok), szín/flush (az összes lap egyszínű, vagyis csak treff, vagy csak káró, vagy csak kőr, vagy csak pikk), full (egy pár, és egy drill), póker (négy egyforma értékű lap), színsor / royal flush (sor és egyforma szín együtt), royal flush (a legmagasabb, ásszal kezdődő sor egy színben).
  4. Az osztóról: Az osztó kezeli a kártyákat, megkeveri és kiosztja azokat, és a szabályok szerint felügyeli és vezényli a játékot. Egy pókerasztalnál mindig van egy osztó (Dealer) pozíció, ahol egy játékvezető az osztó, aki nem vesz részt a játékban. Az osztógomb (Dealer Button) jelzi a „játékos osztó”-t, aki az osztó lenne a játékban. Ha nincs játékvezető, akkor a játékosok is oszthatnak. A legelső játék előtt a játékvezető kisorsolja a játékos osztót úgy, hogy minden játékosnak oszt egy lapot színnel felfelé, és akinek a legnagyobb értékű (a legmagasabb értékű az ász) lapja van, az a játékos lesz a játékos osztó, egyenlő értékű lap esetén a színsorrend dönt. Ha nincs játékvezető, a játékosok bármilyen más módon is eldönthetik a játékos osztót; ezt a pozíciót mindig meg kell állapítani, mert fontos szerepe van a játékban.
  5. A kisvak és a nagyvak szerepe: Az osztógombtól balra lévő első játékos a kisvak (Small Blind), a kisvaktól balra lévő első játékos pedig a nagyvak (Big Blind). Ők a vakok, azok a játékosok, akik még az osztás előtt, a saját lapok ismerete nélkül, beteszik a vaktéteket. A kisvak a kisvak-tétet, a nagyvak a nagyvak-tétet, amit kötelesek megadni. Általában a kisvak-tét a nagyvak-tét fele. A vakoknak az a szerepe, hogy a kötelező téttel mindenképpen játékra késztessék a játékosokat.
  6. A licitálás: Manapság a pókerben zsetonokat, „Chip”-eket használnak a licitáláshoz, ami a készpénzt helyettesíti a játék során. A licitkörben a licitálás mindig bal irányba halad, és minden „aktív játékos” (aki még nem dobta el a lapjait) licitál, és addig folytatódik, amíg az aktív játékosok az emelt tétet tovább már nem emelik, csak tartják, vagy a lapjaikat eldobják. A licitálások, az emelések száma a limitszabályoknak megfelelően történhetnek.
 2. Kezdd el a Texas Hold’Em játékot!
  1. Az osztás: Az osztó megkeveri a paklit, és ha a játékos osztó az osztó, akkor felajánlja a tőle jobbra lévő játékosnak a pakli elemelését. A lapok kiosztása előtt a kisvak beteszi a kisvak-tétet, a nagyvak pedig a nagyvak-tétet. Az osztó az első lapot a kisvaknak, majd továbbhaladva bal irányba minden játékosnak két körben, körönként egy-egy zárt lapot oszt ki. Ezután kezdődik a Pre-Flop (az első licitkör), ami eltér a játékban lévő többi licitköröktől.
  2. Az első licitkör (pre flop): Az első licitkört a nagyvaktól balra lévő első játékos kezdi meg, és három licitet tehet: (1) - Tartás (Call) tartja a tétet, (2) - Emelés (Raise) emeli a tétet, a limitszabályok szerint, (3) - Eldobás (Fold) eldobja a lapjait, színükkel lefelé, így kiesik a játékból. A licitkör bal irányba halad, és a játékosok licitálhatnak. Ha csak tartották a tétet, akkor a kisvaknak minimum a kisvak-téttel meg kell emelnie a saját tétjét, vagy el kell dobnia a lapjait. A nagyvak tarthatja, így nem tesz be újabb tétet, vagy emeli a tétet, vagy eldobja a lapjait. Ha egy játékos emeli a tétet, akkor megkezdődik a licitálás. A licitkör végén az osztó összeszedi a téteket és a „Pot”-ba, a kasszába teszi.
  3. Második licitkör (flop): Az osztó a pakli tetejéről levesz egy „Égető” lapot színnel lefelé fordítva, és a bedobott lapok, „Égetők” közé teszi (a csalások elkerülése végett). Ezután az osztó kiosztja a három lapból álló közös lapokat, a „Flop”-ot, amelyeket színnel fölfelé helyez el az asztal közepén és így minden játékos látja. Ezt követően a játék során megkezdődik a második licitkör. A Pre-Flop licitkörtől eltérőeb a flop utáni összes licitkört mindig az osztógombtól balra lévő első aktív játékos kezdheti. Ekkor három licitet tehet: (1) - Passzolás (Check): passzol, nem hív tétet és nem dobja el a lapjait, (2) - Nyitás (Bet): beteszi a nyitó tétet, a limitszabályok szerint, (3) - Eldobás (Fold): eldobja a lapjait, színükkel lefelé, így kiesik a játékból. Ha egy játékos beteszi a nyitó tétet, a tőle balra lévő első aktív játékos három licitet tehet: (1) - Tartás (Call): tartja a tétet, (2) - Emelés (Raise): emeli a tétet, a limitszabályok szerint, (3) - Eldobás (Fold): eldobja a lapjait, színükkel lefelé, így kiesik a játékból. Ha egy játékos emeli a tétet, akkor megkezdődik a licitálás. Egy licitkör végén az osztó összeszedi a téteket és a Potba teszi.
  4. Harmadik licitkör (Turn): Az osztó leoszt egy égető lapot az égetők közé és egy „Turn” kártyát a közös lapok közé. Így már négy közös lapot látnak a játékosok. Ezt követően a harmadik licitkör kezdődik.
  5. Negyedik licitkör (River): Az osztó az égetők közé leoszt még egy lapot, és leosztja a közös lapok közé az utolsó, ötödik, úgynevezett „River” kártyát. Most már mindenkinek hét lapja van és ezek közül ötöt kell felhasználni ahhoz, hogy kialakítson egy pókerkezet, ami valószínűleg erősebb, mint a többi játékosé. Ekkor az utolsó, negyedik licitkör kezdődik, és mikor befejeződött, az osztó megkéri az aktív játékosokat, hogy fedjék fel a lapjaikat.
  6. Megmutatás (Showdown): Amennyiben az utolsó licitkör befejezése után egynél több játékos marad játékban, úgy az utolsó emelő mutatja meg elsőnek a lapjait. Ha az utolsó körben senki sem licitált, úgy az osztógombtól balra lévő első aktív játékos mutatja meg elsőnek a lapjait. Akinek a bemutatott pókerkéznél rosszabb pókerkeze van, az nem köteles bemutatni (Muck). A potot a legerősebb pókerkezet birtokló játékos nyeri el. Abban az esetben, ha kettő vagy több játékos egyforma pókerkezet mutat fel, akkor a pot egyenlő arányban szétosztásra kerül. Ha a pot értéke egyenlő arányban nem osztható el, akkor az osztógombtól balra lévő első aktív játékost illeti meg a többlet. A játékosoknak mindig be kell mondaniuk és mutatniuk az általuk elért legerősebb pókerkezet, ellenkező esetben semmilyen követelésre nem tarthatnak igényt a közös potot illetően. Ha a licitálások során bármikor előfordul, hogy egy tétet vagy emelést senki sem tart, akkor az utoljára emelő játékos automatikusan nyer, függetlenül attól, hogy milyen lapjai vannak, és nem köteles a saját lapjait megmutatni. A következő osztás előtt az osztógombot mindig eggyel balra kell tenni, így minden játékban más a játékos osztó, és mások adják a vakokat is.

[szerkesztés] Tippek

 • Figyelj az asztalon elfoglalt pozíciódra. Az először licitáló pozíciókat korai pozícióknak, az utoljára licitálókat pedig késői pozícióknak nevezzük. Köztük van a középső pozíció. A nagyvak és a kisvak a preflop licitnél késői, későbbi licitkörökben pedig korai pozíciónak számítható. Jellemző, hogy minél előrébb van (korai) egy játékos pozíciója, annál jobb lapokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy sikeresen részt vehessen az adott leosztásban.
 • Figyeld a játékostársaidat, apró mozdulatokból ki lehet találni, hogy ki az, aki éppen blöfföl, vagyis úgy tesz, mintha nyerő lapjai lennének.
 • Figyelj a leosztott lapod erősségére. Gyenge lapokkal is lehet szerencséd, illetve ha jól tudsz blöffölni, akkor akár alacsony lapokkal is lehetsz sikeres.
 • A Texas Hold’Em pókernek a licitálás mértékére vonatkozóan több válfaja ismert.
  • Fix limit: Az emelés értékét a nagyvak-tét határozza meg. Nem lehet a nyitó tétnél kisebb tétet emelni. Mindig a nyitó tét értékével kell emelni a tétet, és maximum négyszer egymás után lehet.
  • A minimális tét a nagyvak-tét. A maximális tét értéke korlátozva van. Az emelt tétnek el kell érnie minimum a nyitó vagy emelt tét értékét, és nem lehet több a maximális tét értékénél. Az emelések száma korlátlan.
  • No limit: A nyitó tét értéke nem lehet kevesebb a nagyvak-tétnél. Az emelt tétnek el kell érnie minimum a nyitó vagy emelt tét értékét. A maximális tét értéke a játékosnak az asztalon lévő maximális zsetonmennyiség értékéig terjedhet (All-in).
  • Pot limit: A Pot limites játék egy No limites játék azzal a kivétellel, hogy a maximális tét értéke a pot értékéig terjedhet. A pot értékébe beletartozik az aktuális leosztáshoz tartozó összes nyitás és emelés összege.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Szerencsejátékban 18 éven aluli személy nem vehet részt.
 • A túlzott szerencsejáték szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 52 lapos jó minőségű kártyapakli.
 • Elektronikus keverőgép (viszonylag olcsón beszerezhető, egyszerűsíti a keverés folyamatát).
 • A pókerhangulat megteremtése érdekében speciális zöld pókerposztó, vagy pókerasztal, illetve megfelelő mennyiségű zseton.
 • Minimimum 2 fős társaság, ha 10 fő felett van a létszám, érdemes két asztalon játszani, majd a csapat lefeleződésekor egy asztalon játszani a döntőt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell