Szilikongumi karkötőt készíteni szövőkeret nélkül

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell szilikongumi karkötőt készíteni szövőkeret nélkül?

Szilikongumi karkoto2.jpg

Az USA-ban és Kanadában most éli divatját a fiatalok körében a színes gumikból álló, egyénileg is elkészíthető „loom” karkötő, de lassan Európába is kezd begyűrűzni ez az új hóbort. Ráadásul, ha elég anyagod van hozzá, nem csak karkötőt, hanem más ékszert is készíthetsz belőle: gyűrűt, nyakláncot, bokaláncot, szinte bármit, amit szeretnél. Kiváló lehet akár ajándéknak is, hiszen saját kezűleg gyártod, így tényleg személyes meglepetés.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be az elengedhetetlen loom gumikat! Befőttes gumik sajnos nem éppen a legmegfelelőbbek erre a célra, ugyanis azok könnyen elszakadnak, valamint nem olyan vastagok. Ráadásul a színpaletta is eléggé szűkös. Szilikongumikat szerencsére már beszerezhetsz bármelyik nagyobb játékboltban, játékáruházban, de akár otthon ülve is vásárolhatsz a neten keresztül.
 2. Válaszd ki, milyen színekből álljon az új karkötőd! A variációk száma végtelen. Készíthetsz egy színből is, vagy csak kettőből, de akár szivárvány összes színét is felhasználhatod.
 3. Válaszd ki, melyik színű gumival kezdenél és tedd fel keresztbe a két ceruzára! Ez a kép segíteni fog, hogy miként is kell megtenned ezt az első lépést.
  Szilikongumi karkoto1.jpg
 4. Az első gumival összefogott két ceruzára tegyél rá még két szilikongumit, csavar nélkül! Fontos, hogy két darab legyen, különben nem lesznek elég vastagok a karkötő egyes darabjai.
 5. Szemöldökcsipesszel fogd meg az alsó szilikongumit az egyik oldalon, majd emeld be középre, a ceruza fölött. Tedd meg ezt a másik oldalon is ugyanazzal a gumival. Így tulajdonképpen készen van az első sorod a karkötőből.
 6. Tegyél rá még egy szilikongumit a sor tetejére, majd most is húzd fel szemöldökcsipesszel az alsót középre, mindkét oldalon. Folytasd ezt addig, míg megfelelő hosszúságú nem lesz a karkötőd. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy mindig a csuklódhoz méred, vajon körbeéri-e már.
 7. Mikor már elég hosszú, húzd széjjel a ceruzákat és fogd meg a végén az utolsó sort középen, nehogy szétessen, majd húzd ki a ceruzákat! A tetején maradni fog még két szilikongumi, amit a szemöldökcsipeszes technikával nem csomóztál be a sorba. Ezeket is húzd ki a karkötőből.
 8. Műanyag karkötőcsattal fogasd össze a loom karkötőd két végét!


[szerkesztés] Tippek

 • Ne keseredj el, ha elsőre nem úgy sikerült, ahogy eltervezted. Nézz sok videót és gyakorolj! :)
 • Inkább legyen kéznél több szilikongumi, mikor elsőre próbálkozol. Hiszen nincsen pontos adat, hogy hány db gumi kellene a csuklódra. Ráadásul, ha nyakláncot készítesz, ahhoz még több kell. Gondolj erre a loom gumik megvásárlásakor!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • szilikongumik többféle színben
 • 2 db egyforma, vastagabb és hosszabb toll vagy filc vagy ceruza
 • szemöldökcsipesz
 • műanyag csat a kész karkötőhöz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szilikongumik viszonylag elég aprók, így kisgyermekek felügyelet nélkül semmiképp se játszanak vele, mert könnyen lenyelhetik!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videóban angol kommentárral végignézheted, hogyan is készül egy loom karkötő a szövőkeret nélkül.


Ebben a videóban pedig a szövőkeretes megoldást láthatod.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah