Retro játékgépet készíteni Raspberry PI alapokon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell retro játékgépet készíteni Raspberry PI alapokon?

Raspberry-pi-retro-jatek-konzol-retropie.png

Az olcsó miniszámítógépként híressé vált Raspberrry PI segítségével nagyjából pár óra alatt visszaidézheted az régi számítógépek (pl.: Amiga, Commodore 64, ZX Spektrum, Playstation 1, Atari 7800) hangulatát. A RetroPie nevű környezet telepítésével ugyanis a Raspberry PI képes szimulálni ezeket a gépeket (és még sokkal többet), s így futtathatod rajta régi kedvenc játékprogramjaidat is. Azért azt mindjárt az elején hozzáteszem, hogy a működőképes rendszer összeépítése ugyan nem sok idő onnantól kezdve, hogy minden alkatrész és kiegészítő rendelkezésre áll (kb. 2 óra), de az átlagos számítástechnikai ismeretnél kicsit többre van szükség. A PI 2-es alapú rendszer minden fenti eszközzel együtt (a tévét, monitort kivéve) nagyjából 35 ezerből hozható össze.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be egy Raspberry PI-t! Lehetőség szerint a 2-es verziót, mely gyorsabb, így a régi számítógépek szimulációja is zökkenő mentesebb. Ezen kívül szükséged lesz néhány további kiegészítőre, így például egy legalább 8 Gbájtos micro SD-kártyára (erre kell telepíteni a szoftvert) egy USB portra csatlakoztatható billentyűzetre és egérre, egy szintén USB-s játékvezérlőre (ez utóbb az eBay-ről is olcsón beszerezhető), egy normál HDMI kábelre, egy HDMI-csatlakozóval rendelkező tévére, valamint egy micro USB-s tápegységre.
 2. Töltsd le a számítógépedre RetroPie környezetet! Ez egy SD-kártyára telepíthető image fájl, ami tartalmazza az operációs rendszereket. A RetroPie rendszer által jelenleg támogatott gépek listája (zárójelben az emulátor program neve):
  1. Amiga (UAE4ALL2)
  2. Amstrad CPC (CPC4Rpi)
  3. Apple II (Linapple)
  4. Atari 2600 (Stella) (lr-stella)
  5. Atari 5200, and Atari 8 bit series: 400, 800, 1200XL, 600XL, 800XL, 130XE, XEGS(Atari800)
  6. Atari 7800 (lr-prosystem)
  7. Atari Lynx (lr-handy)
  8. Atari ST/STE/TT/Falcon (Hatari)
  9. Commodore 64 (Vice)
  10. FinalBurn Alpha (PiFBA), (lr-fba)
  11. Genesis/Megadrive (DGEN), (lr-Genesis-Plus-GX), (lr-picodrive)
  12. Game Gear (Osmose), (lr-Genesis-Plus-GX)
  13. Game Boy (lr-gambatte)
  14. Game Boy Color (lr-gambatte)
  15. Game Boy Advance (gpSP), (lr-gpSP), (lr-vba-next)
  16. Intellivision (jzIntv)
  17. Macintosh (BasiliskII)
  18. MAME (AdvanceMAME), (MAME4ALL-Pi), (imame4all-libretro)
  19. MasterSystem (lr-Genesis-Plus-GX), (lr-picodrive), (Osmose)
  20. MSX (lr-fmsx)
  21. Nintendo 64 (Mupen64plus) (lr-mupen64plus)
  22. Nintendo Entertainment System (lr-fceumm), (lr-nestopia)
  23. Neo Geo (GnGeo-Pi), (PiFBA), (lr-fba)
  24. PC (DOSBox), (rpix86)
  25. PC Engine/TurboGrafx-16 (lr-mednafen-pce-fast)
  26. Ports
  27. PlayStation 1 (lr-pcsx-rearmed)
  28. ScummVM
  29. Sega 32X (lr-picodrive)
  30. Sega CD (lr-picodrive)
  31. Super Nintendo Entertainment System (PiSNES), (snes9x-rpi), (lr-armsnes), (lr-catsfc), (lr-pocketsnes), (lr-snes9x-next)
  32. Vectrex (lr-vecx)
  33. Zmachine (Frotz)
  34. ZX Spectrum (FBZX), (Fuse)
 3. Telepítsd a RetroPie rendszer a micro USB kártyára! Ezt a legegyszerűbben (Windows-os környezetben) a Win32 Disk Imageer nevű alkalmazással teheted meg, mely innen tölthető le. Csatlakoztasd a micro SD-kártyát a számítógéphez, majd a Wind32 Disk Imager telepítése után a programot elindítva válaszd ki a korábban letöltött RetroPie fájlt, illetve azt a meghajtót, mely a micro SD-kártyára mutat. A telepítés néhány percet vesz igénybe.
 4. Indítsd el a rendszer! Helyezd az SD-kártyát a Raspberry PI foglalatba, majd csatlakoztasd az egyéb eszközöket (billentyűzet, egér, játékvezérlők, tv, tápegység). A Raspberry PI-on nincs kapcsoló, így a rendszer akkor indul el, amikor a tápegységet konnektorba dugod. Ha mindent jól csináltál, akkor betöltése azonnal elindul, majd megjelenik a kezdő képernyő. Itt tudod beállítani a csatlakoztatott kontrollerek működését, valamint elérheted a retro számítógépeket.
 5. Játékok telepítése.
  1. A rendszer tartalmaz néhány előre telepített játékot, ezt a Ports menü alatt találod (pl.: Doom, Queake). A játékok telepítése hálózaton keresztül történik, melyre két lehetőséged adódik. Közvetlenül csatlakoztatod a géped a routerre vagy egy USB-s wifi kiegészítő segítségével kapcsolódsz a a drótnélküli hálózatra. Ezt követően a Raspberry PI-t egy FTP program segítségével tudod elérni (pl.: WinSCP) azon az IP-címen, amelyre az eszköz kiosztásra került (ezt a routeren tudod megnézni a beállítások között, belső hálózaton jellemzőn egy ilyen számon: 192.168.1.XXX – ahol X a Raspberry IP-címének utolsó számjegye). Az alapértelmezett login és jelszó páros (ezt érdemes megváltoztatni): pi/raspberry. A játékokat (ROM-ookat) a megfelelő számítógép mappájába kell másolni, ez a /home/pi/RetroPie/roms/ mappa alatt található.
  2. Elképzelhető, hogy egyes gépek emulálásához szükséged lesz a gép BIOS-ára is, ezekről a beállításokról részletes információt itt találsz. A Commodore 64-hez pl. nincs erre szükség, de a Playstation 1 emulálásához már igen. Az előbbi linkre kattintva megjelenik egy oldal, ahol a jobb oldali sávban találod a retro gépeket, ezekre kattintva tudod megtekinteni az egyedi beállításokat angol nyelven.

[szerkesztés] Tippek

 • A Raspberry PI-hoz kaphatók műanyag házak is, de egy 3d nyomtató segítségével Te magad is elkészítheted. Tokok 3d-s tervét innen tölthetsz le, ügyelj a megfelelő verziószámra.
 • Retro játékok beszerzéséhez keres rá a játék nevére és írd be mellé, hogy „rom download”, de lásd. ezzel kapcsolatban még figyelmeztetéseinket.
 • A Raspberry PI nem csak HDMI csatlakozóval rendelkező tévére köthető, ehhez a megfelelő átalakítóra van szükséged.
 • Az adott rendszer BIOS-a nagy valószínűséggel megtalálható itt.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Raspberry PI
 • micro USB-s tápegység
 • USB-s játékvezérlő (2 darab)
 • micro SD-kártya (legalább 8 Gbájt)
 • HDMI kábel
 • Tv vagy monitor
 • Némi hálózati ismeret
 • Internet kapcsolat


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A RetroPie rendszeren hivatalosan csak azokat a játékokat futtathatod, melyeket korábban megvásároltad, vagyis rendelkezel érvényes licencükkel.
 • A Raspberry PI jelenleg elérhető verziói (1-es és 2-es) nem rendelkeznek kikapcsoló gombbal. A számítógépet tápegységét csak akkor húzd ki a konnektorból, ha már megtörtént a szoftveres leállítás (exit / shutdown menüpont), különben a RetroPie rendszer sérülhet.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] RetroPie telepítés (angol)


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell