Megvédeni a személyes adatainkat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megvédeni a személyes adatainkat?

Szemelyes adatok vedelem .jpg

Saját eszközeinken (pl. laptop, okostelefon) és az online térben (pl. e-mail fiók, közösségi profilok) tárolt személyes adataink, dokumentumaink állandó veszélynek vannak kitéve, gondoljuk csak egy lopásra, egy fiók-feltörésre, egy illetéktelen hozzáférésre. Több módszer és eszköz is a rendelkezésünkre áll, hogy adatainkat biztonságban tudhassuk. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

[szerkesztés] Lépések

 1. Állítsunk be biztonságos jelszót! E-mail rendszerünkhöz, internetbankunkhoz, közösségi profiljainkhoz, egyéb online fiókunkhoz célszerű biztonságos, de eltérő jelszavakat beállítani, amelyeket ajánlott rendszeresen megváltoztatni. Ezeket a jelszavakat ne tároljuk a számítógépünkön/laptopunkon/telefonunkon, illetve a gépünk környékén cetlikre írva!
 2. Kerüljük a nyilvános gépeket! Ezekről nem ajánlott belépni e-mail fiókunkba, közösségi oldalainkra, internetbankunkba (főként!), de ha mégis nyilvános gépet használnánk, akkor ne felejtsünk el kijelentkezni ezekről a felületekről és törölni az előzményeket a böngészőből.
 3. Telepítsünk a számítógépünkre/laptopunkra/táblagépünkre víruskeresőket/irtókat, tűzfalakat, biztonsági szoftvereket! Ezek jelenítik az elsődleges védelmet az ezeken az eszközökön tárolt adataink, dokumentumaink számára a vírusokkal és egyéb fenyegetésekkel szemben.
 4. Állítsunk be jelszót laptopunkra/táblagépünkre/okostelefonunkra! Ezek a jelszavak egy esetleges lopás esetén védhetik meg a személyes adatainkat, dokumentumainkat az illetéktelen felhasználástól. Továbbá ha valakinek sikerült egy olyan rendszerbe (pl. internetbank) belépnie a személyes adatainkkal, amelyhez megerősítő kód is kell (ezt smsben küldik), és az illetőnél ott van az ellopott mobilunk, de az jelszóval van védve, akkor az illetéktelen személy nem tudja megnézni az smst.
 5. Titkosítsuk a meghajtókat! Vannak olyan programok, amelyek segítségével titkosíthatunk egy teljes meghajtót, akár virtuálisat is. A titkosított dokumentumainkat így biztonságban tudhatjuk, amelyekhez szintén csak jelszóval lehet hozzáférni.
 6. Töröljük véglegesen az adatainkat! A törölt fájlok akkor sem tűnnek el végleg a gépünkről, ha a Lomtárból is töröljük őket. Ennek az a legfőbb bizonyítéka, hogy megfelelő programokkal visszaállíthatók a számítógépről vagy a pendrive-ról (véletlenül) törölt dokumentumok. Azonban vannak olyan programok, alkalmazások, amelyek valóban visszaállíthatatlanul eltüntetik a titkos adatokat, dokumentumokat a gépről.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • biztonságos jelszavak
 • biztonsági szoftverek, programok, eszközök
 • elővigyázatosság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt letöltenénk egy biztonsági szoftvert vagy víruskeresőt, ellenőrizzük le a forrásukat! Csak megbízható programokat telepítsünk a gépünkre!
 • Ne legyen egyszerre több vírusvédő termék a gépünkön, mert az problémákat okozhat!
 • Ha elővigyázatosságból másolatokat mentenénk online vagy otthoni drive-ra, akkor is gondoskodjunk biztonságos jelszavakról!
 • Nyilvános gépen ne osszunk meg, gépeljünk be bizonyos felületekre olyan fontos adatokat, mint például bankszámlaszám, PIN-kód!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya