Manikűrözni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell manikűrözni?

Manikűr2.jpg

A kezek sokszor árulkodóak lehetnek, akár az egész személyiség tekintetében. Érdemes mindig odafigyelni, hogy ápolt és csinos kezekkel érkezzünk egy randevúra vagy akár egy állásinterjúra is, mert sosem tudhatjuk, hogy min múlik a végeredmény.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a körmöket! Ha van esetleg körömlakk a körmünkön, akkor mossuk le lehetőleg aceton mentes körömlakklemosóval, mely nem károsítja annyira a körmöt és a körömágyat sem, és nem szárítanak annyira. Célszerű a körömágytól a szabd végekig haladva eltávolítani a körömlakkot, így kisebb az esélye hogy maradványok halmozódnak fel a körömágynál. Akár használtunk körömlakklemosót, akár nem manikűrözés előtt meleg szappanos vízzel alaposan öblítsük le a kezünket, töröljük teljesen szárazra, és várjunk pár percet, míg teljesen elpárolog a nedvesség róla!
 2. Igazítsuk formára a körmöket! Ezt követően a körömreszelővel igazítsuk formára a körmeinket! Fontos, hogy mindig a köröm sarkától kezdve haladjunk a köröm közepe felé. Soha ne reszeljünk a sarkok felé! Mindig csak egy irányba húzzuk a reszelőt, soha ne oda vissza! A reszelőt mindig 45 fokos szögben tartsuk, úgy, hogy inkább a körömvég alját reszeljük vele!
 3. Egyengessük el a körömfelületet! Legegyszerűbb módszere, ha pár percig kéz meleg vízbe áztatjuk a körmöket, majd egy nagyon puha sörtéjű kefével megdörzsöljük őket, de nagyon vigyázva, hogy ne sértsük fel a körömágyat, mert az azonnal irritációhoz és gyulladáshoz vezethet! Ezt követheti a polírozás, mely ragyogóvá és simává varázsolja a körmöket. Egy irányba, lefelé irányuló mozdulatokkal polírozd a körmeidet a legfinomabb fényesítő felületű reszelővel!
 4. Manikűr.jpg
  Puhítsuk fel a körömágyat! Vigyünk fel valamilyen kutikula- körömágypuhító olajat vagy krémet, masszírozzuk be a bőrbe, és pár percig hagyjuk hatni! Majd óvatosan toljuk hátra a kutikulát a manikűrrudacskával vagy vattapálcikával, ezt követően pedig kéz meleg vízzel alaposan mossuk le a krémet vagy olajat, és alaposan töröljük szárazra a kezünket!
 5. Távolítsuk az elhalt bőrréteget! Ezt követően egy manikűrollóval óvatosan távolítsuk el a köröm körüli elhalt bőrréteget, de vigyázva, hogy az élő réteget ne sértsük fel, mert könnyen fertőzéshez vezethet!
 6. Vigyük fel a körömlakkot! A lakott csak teljesen száraz, zsírosodás mentes körömre érdemes felvinni, különben lepattogzik és nem lesz egyenletes a lakk felülete sem. Először az átlátszó körömerősítő réteget kenjük fel, majd kb. 3 perc száradás után a fedőszínű lakkal kenjük át körmünket!
 7. Rendszeresen ismételjük meg a manikűrözést! Célszerű esténként A-vitamin tartalmú olajokkal vagy krémekkel nyugtatni a fáradt bőrt, kéthetente pedig megismételni az egész manikűrözési procedúrát, hogy kezeink mindig ápoltak legyenek, körmeink pedig egészséges csillogó hatást keltsenek!

[szerkesztés] Tippek

 • A legegyszerűbben kialakítható és karbantartható körömforma az ovális, ezért ha valakinek nincs elég ideje a manikűrözésre, érdemes ezt a körömtípust választania!
 • A körömlakott három ecsetvonással érdemes felvinni, hogy ne legyen se túl sűrű, se egyeletlen. Először húzzunk egy határozott vonalat a köröm közepén, majd óvatosan mellette jobbról és balról is egyet, lefedve így az egész körmöt!
 • Köztudott, hogy a gyöngyházfényű lakkok sokkal tovább bírják a lepattogzás előtt, viszont az eltávolításuk is sokkal nehézkesebb.
 • A körmön megjelenő gödröcskéket és fehér foltokat általában a B-vitamin hiánya okozza, míg töredezettsége általában a cink, kalcium és C-vitamin hiányra vezethető vissza.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • körömlakklemosó
 • szappanos meleg víz
 • körömreszelő
 • puha sörtéjű kefe
 • körömpolírozó
 • bőrpuhító olaj vagy krém
 • manikűrrudacska vagy vattapálcika
 • manikűrolló
 • körömerősítő lakk
 • színes körömlakk

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha nem szabad nedves körmöket reszelni, mert úgy nagyon könnyen megsérülhetnek, és töredezetté válhatnak!
 • Este soha ne lakkozzunk körmöt, mert ha már úgy is tűnik mintha megszáradt volna, éjszaka a lepedő és az ágynemű gyakran összegűri a körömlakk rétegét, és elrondítja az esti manikűrünket!
 • Sokan felrázzák a körömlakkot lakkozás előtt, ez szükséges, de a felrázás helyett a kezünk közé fogva forgassuk pár másodpercig, mert a rázástól könnyen légbuborékok kerülhetnek bele, ami később a felkenésnél is meglátszik majd a körmünkön!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka