Lóversenyen fogadni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell lóversenyen fogadni?

Loverseny-ugeto-fogadas-szabalyok.jpg

Szívesen kipróbálnád a szerencsédet a lóversenyen? Magyarországon az 1925-ben épített Kincsem Parkban tudsz fogadni, ahol ügető és galopp versenyeket egyaránt rendeznek. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kell az első fogadást megtenni a lóversenyen.

Lépések

 1. Nézz ki egy alkalmas időpontot a sportfogadásra. Magyarországon a Kincsem Parkban rendeznek lóversenyeket, főleg hétvégente, de vannak különleges fogadási napok is (pl.: a szilveszteri). Alapvetően két fő típus, ága létezik:
  1. Ügető: Ebben az esetben a lovat hajtó zsoké nem a lovon, hanem a lóhoz a hámon keresztül hozzáerősített kis kétkerekű kocsin (sulky) ül. A ló a versenyen üget, vagyis két átellenes lába egyszerre ér földet. Ha a ló vágtázni kezd, akkor diszkvalifikálják a versenyből.
  2. Galopp: Ez gyakorlatilag a ló vágtázását jelenti, az állat ekkor éri el a legnagyobb sebességét, a zsoké a ló hátán ülve hajtja.
 2. Ismerd meg a lóverseny fogadásának fő szabályait! Ha szeretnéd növelni nyerési esélyeidet, érdemes időt fordítani mind a lóverseny szabályainak megismerésére, mind pedig az adott verseny körülményeinek feltérképezésére. Persze lehet fogadni „vakon” is, ha azonban jó eséllyel szeretnél fogadni, mindenképpen ismerd meg a mezőnyt. A futamok résztvevőiről részletes információk érhetők el a Kincsem Park honlapján, illetve a lovas szaklapokban, például a Turfban. Itt közlik az adott ló és a hajtó összes statisztikáját, például, hogy az adott távon mi volt az idei legjobb eredménye, hány első, illetve második és harmadik helyet szerzett meg. A statisztika olyannyira részletes, hogy még a ló szüleinek versenyeredményeire is kiterjed. Ezeket az adatokat a szaklapokban nem pusztán közlik, de elemzik is, így megadják az adott futam favoritjait, vagyis azokat az indulókat, melyek jó eséllyel végeznek az első háromban. Ezeket átböngészve már könnyebben meg tudod ítélni az adott futamon résztvevők esélyeit.
 3. Tedd meg a fogadást! A lóversenyen az alaptéttel (ez jelenleg 200 forint), illetve annak a többszörösével tudsz fogadni. A fogadást a kasszánál teheted meg, ilyenkor mindig jelezni kell, hogy melyik futamban, mely lóra, vagy lovakra mit fogadsz és milyen fogadási típust választasz. Utóbbi kapcsán a következő (alap) lehetőségek állnak rendelkezésre:
  1. Fogadás egy lóra:
   1. Fogadás tétre: A TÉT fogadás során arra fogadsz, hogy az adott versenyben induló lovak közül a futam végén melyik ló lesz az első.
   2. Fogadás helyre: A HELY fogadás során arra fogadsz, hogy az adott versenyben induló lovak közül a futam végén melyik ló lesz első, második vagy harmadik. Így itt tulajdonképpen „csak” azt kell eltalálnod, hogy melyik ló végez majd az első háromban.
  2. Fogadás több lóra
   1. Fogadás befutóra: A BEFUTÓ során arra fogadsz, hogy az adott versenyben induló lovak közül a futam végén melyik két ló lesz az első és a második. A sorrend is számít, tehát ha a fogadás során az általad megjelölt két ló végez az első két helyen, de nem abban a sorrendben, ahogy megadtad, akkor nem nyertél.
   2. Fogadás hármasbefutóra: A HÁRMASBEFUTÓ során arra fogadsz, hogy az adott versenyben induló lovak közül a futam végén melyik három ló lesz az első, második, illetve harmadik. A sorrend ebben az esetben is számít.
 4. Dőlj hátra és élvezd a futamot! Ha sikerült megtenned a fogadást, akkor menj vissza a lóversenypályára és izguld végig a futamot. Ennek végén kihirdetik az eredményt, majd néhány perccel később már az is látható lesz, hogy a különböző fogadástípusok esetében mekkora a nyeremény, vagyis az, hogy az alaptétre vonatkozóan hányszorosát fizetik ki a különböző fogadástípusok esetében.
 5. Ha nyertél, vedd fel az osztalékot! Mivel Magyarországon az ún. totalizatőr rendszer működik, ezért nyereményed pontos értékét csak az eredmény kihirdetése után fogod megtudni. Ez az aktuális fogadások alapján, az adóalappal csökkentett nyereményalapból számítják ki. Ez azt jelenti, hogy ha sokan fogadtak arra, amire te is (mert az adott ló biztos befutónak számít), akkor valószínű, hogy alacsony lesz a nyereményszorzó. Ha olyan tétet tettél meg, aminek a valószínűsége nagyon alacsony, a szorzó akár százszoros is lehet.

Tippek

 • Mindenképpen szerezz be egy Turfot, ez alapján könnyen eligazodsz mind a fogadásban, mind az adott versenyen.
 • Mindig szárnyra kélnek titkos favoritok, ám ezek többnyire nem szoktak bejönni.
 • Ne a lóversenyfogadás legyen a fő kereseti forrásod, ez egy szerencsejáték, lehet nyerni is, de ne a pénzszerzés legyen a fő cél.

Amire szükséged lehet

 • Versenynaptár, illetve az adott futamon induló versenyzők statisztikái
 • Ceruza vagy toll
 • Pénz
 • Szerencse

Figyelmeztetések

 • Lóversenyfogadásban 18 éven aluli személy nem vehet részt.
 • A túlzott szerencsejáték szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.
 • Magyarországon jelenleg csak ún. totalizatőr rendszerben lehet fogadni, vagyis a hazai jogszabályok tiltják a bukmékereken keresztül történő fogadást.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell