Két ujjal fütyülni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell két ujjal fütyülni?

Bizonyára már te is hallottad ezt az éles és hangos fütyülést, mely minden tekintetet odavonz. Talán már meg is próbáltad, de nem sikerült. Most megmutatjuk, hogyan kell 2 ujjal fütyülni, ha jól csinálod, olyan hangos lesz, akár a harangzúgás.


[szerkesztés] Lépések

 1. Tanuld meg a helyes ujjpozíciót, ebből három változat is létezik.
  • Használd a középső és mutatóujjaidat a képen látható módon (négyujjas technika). Mindkét kezeden zárd össze a középső és mutatóujjaidat. Tedd össze a két középső ujjadat, mintha csak az „A” betű szárait formáznád.
   Futyules-ujjak-1.jpg
  • Használd a két kisujjadat, ez az előzőhöz képest talán egyszerűbb. Nyújtsd ki a két kisujjad, a többit pedig szorítsd körbe a hüvelykujjad körül a képen látható módon, majd formázz egy „A” betű szárat a kisujjak összeérintésével.
   Futyules-ujjak-2-kisujj-2.jpg
  • Egykezes technika. Egy kézzel is lehet hangosan fütyülni, ehhez csak annyit kell tenned, hogy a hüvelyk és mutató ujjaddal egy „OK” jelzést formálsz (lásd a képen). Érdemes a domináns kezeddel csinálni (jobbkezeseknek a jobb, balkezeseknek a bal kezükkel).
   Futyules-ujjak-mutato-huvely-3.jpg
 2. Tanuld meg a helyes szájtartást. Elsőként nedvesítsd meg a nyelveddel az ajkadat. Ez után zárd össze a szád és húzd be az ajkaidat (mintha nem lenne fogad). Tartsd így a szád, ez a lépés kritikus a sikeres ujjal történő fütyüléshez.
  Futyules-helyes-ajaktartas-4.jpg
 3. Helyezd az ujjaidat a nyelved vége alá. Bármely, a fentebb felsorolt technika esetén (a képen látható módon) tedd az ujjaidat a nyelved vége alá.
  Futyules-nyelv-betolasa-5.jpg
 4. Told vissza a nyelved! Az ujjaiddal told vissza a szádba a nyelved úgy, hogy annak kb. 1/4 része visszagördüljön. A pozíció akkor megfelelő, ha az első ujjperccel elérted az ajkad szélét (lásd a képen).
  Futyules-helyes-nyelv-pozicio-6.jpg
 5. Csukd össze a szád a korábban már begyakorolt pozícióban. Nem lehet rés az ajkaid körül, kivéve azt a lyukat, ami az ujjaid között alakul ki.
  Futyules-helyes-pozicio-7.jpg
 6. Fújj! Nincs más hátra, ha minden a helyén van, kezd el erőteljesen kifújni a levegőt. Ha úgy érzed, hogy nem csak az ujjaid közötti résen áramlik a levegő, akkor nem zársz a száddal elég szorosan. Figyelj arra is, hogy a nyelved nem ugrott-e fel a szájpadlásod irányába, ez is akadályozhatja a fütty kialakulását.
  Futyules-2-ujjal-fujas-8.jpg
 7. Gyakorolj tovább! Ha nem sikerül elsőre, ne ess kétségbe, próbáld a fenti technikákat, közben apró mozdulatokkal alakíts a résen, illetve az ujjtartás szögén, módosítsd finoman a nyelved elhelyezkedését. Előbb utóbb rá fogsz találni a helyes pozícióra, s akkor végre elhangzik a várva várt tökéletes fütty.
  Futyules-2-ujjal-fujas-9.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Ne csüggedj, ha az első néhány próbálkozás sikertelen. A technika elsajátítása nem megy könnyen.
 • Foghiány és műfogsor esetén a technika elsajátítása még nehezebb.
 • Érdemes olyan helyen gyakorolni, ahol nem zavar másokat.
 • A nyálat érdemes elötte lenyelni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tiszta kezek
 • Türelem
 • Idő
 • Egy nyugodt hely, ahol másokat sem zavarsz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt a kezedet a szádba veszed, alaposan moss kezet!
 • Ha nagyon sokat próbálkozol, akkor megszédülhetsz, néhány perc után érdemes hosszabb szünetet tartani. Ha már szédülsz, mindenképpen tarts legalább 5-10 perc szünetet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell