Hangszert választani a gyerekeknek

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hangszert választani a gyerekeknek?

Hangszervalasztas.jpg

A zenélés nem csak örömet szerez, de különféle készségeit, képességeit (pl. hallás, kitartás, kézügyesség) is erősíti a gyereknek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne legyenek nagy elvárásaink! A legtöbb gyerek szereti a zenét vagy szeret valamilyen zenét. Ez még nem jelenti azt, hogy őstehetség. Természetes, hogy minden szülő büszke a gyermekére, de előfordulhat, hogy többet feltételezünk a valóságnál. Mindenesetre jó jel, ha a gyerek sokat énekel és érdekli a zene. Ha azonban látjuk, hogy nagyon szeretne valamilyen hangszeren játszani, akkor hajrá!
 2. Vigyük el a gyereket hangszerválasztó eseményekre, pl. a Budapesti Nagy Hangszerválasztóra. Hasonló programokat találhatunk iskoláknál, zeneiskoláknál, zenekaroknál, koncerttermekben; hangszerbemutató koncert néven. Ezeken profi zenészek, szakemberek, zenetanárok segítenek, és a gyerekek ki is próbálhatják a hangszereket!
 3. Próbáljunk otthon is ismerkedni a hangszerekkel! Ezt megtehetjük zenei témájú, hangszereket bemutató könyveket lapozgatva (könyvtárakban biztosan találunk ilyet). Az interneten is találhatunk információt mindenféle hangszerről (képeket, videókat is), csak írjuk be a kiszemelt hangszer nevét a keresőbe. Már itt is felkeltheti bizonyos hangszer a gyerek figyelmét - formája, kinézete, hangja vagy megszólaltatási módja miatt.
 4. Ha a gyerek tehetséges, 6 éves kortól iratkozhat be zeneiskolába vagy előképző csoportba járhat már óvodás kortól. Az óvódás előképző csoportban még nincs szükség hangszerre, játékos szolfézs, ismerkedés a hangokkal jellemző ilyenkor.
 5. A hangszerválasztásnál lényeges kérdés a hangszer ára. Egy jó hangszer vásárlása drága költség lehet, ezért nem kis csapás, ha a gyerek egy hónap után rájön, hogy pl. ő mégsem zongorázni akar. Semmiképp sem jó, ha rákényszerítjük, hogy maradjon a zongoránál, „ha már megvettük”. Ezért eleinte jobb megoldás kölcsönkérni vagy kölcsönözni a hangszert, és ha a rajongás tartósnak bizonyul, akkor érdemes vásárolni egyet.
 6. A hangszer kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy elsősorban mi érdekli a gyereket, hány éves és milyen adottságai vannak. Az életkor azért fontos, mert vannak olyan hangszerek, amelyek csak bizonyos kortól ajánlottak. Hasznos, ha fel tudjuk mérni, hogy a gyerek inkább az egyszerű, egyszólamú, vagy inkább a bonyolultabb, többszólamú zenét szereti jobban. Játékosan otthon tesztelhetjük, hogy zenehallgatásnál (akár könnyűzene) mire figyel a gyerek - a dallam meghallgatása után kérdezzük meg, hogy mit figyelt meg, mi tetszett neki benne, esetleg van-e hangszer amit felismert?

[szerkesztés] Hangszerek

A hangszereket megszólaltatásuk szerint ezekbe a kategóriákba csoportosíthatjuk:

 1. Fúvós hangszerek - közülük legismertebb és legkönnyebben hozzáférhető: a furulya. Olcsó és könnyű megtanulni játszani rajta, gyorsan sikerélménye lehet a gyereknek. Egy idő után többre vágyhat, de remek előtanulmány, ha eredetileg egy másik fúvós hangszeren szeretne megtanulni játszani. Mind a fa- és a rézfúvós hangszerekhez jó tüdőkapacitásra és ajakmozgásra van szükség, vannak közülük hangszerek amelyeknek elkezdése bizonyos életkorhoz kötött. Fafúvósok: fuvola, klarinét, szaxofon, oboa, fagott. Rézfúvósok: trombita, kürt, harsona, tuba. Ezeket a hangszereket a zeneiskoláktól lehet kölcsönözni.
 2. Vonós hangszerek - talán méreteiből adódóan a hegedű áll a legközelebb a gyerekekhez, de a cselló, brácsa, nagybőgő is ide tartozik. Csellóból is létezik "gyerek-méretű". Kis méretű hegedűt és gordonkát a zeneiskoláktól lehet kölcsönözni. Vonós hangszereken nagy kihívás megtanulni játszani, kézügyességet és a tiszta hangképzés érdekében rendkívül jó hallást igényel. Az érzelmek kifejezésének erőteljes eszköze.
 3. Billentyűs hangszerek - zongora, csembaló, orgona és harmonika. Nagyon népszerű hangszer közülük a zongora, kitartást és a többszólamú játék miatt komplex gondolkodást igényel, viszont azonnali sikerélményt nyújt. A zongora nagy előnye, hogy nem kell hangolni és szemben pl. a hegedűvel, vagy gitárral, nem közvetlenül kell rajta a hangot képezni. Ha a gyerek mindenképp zongorázni szeretne, akkor az otthoni gyakorlás egy olcsóbb (és helytakarékosabb) keyboard beszerzésével megoldható.
 4. Ütőhangszerek - dob, xylofon, marimba, cimbalom. A ritmusok szerelmeseinek egyértelmű választás a dob és az ütőhangszerek. Az ütőhangszerek között vannak ritmushangszerek - pergődob, dobfelszerelés, konga és mindenféle kisebb hangszerek (rumbatök, cintányér, kasztanyetta, Kasztanyetta használatáról itt tudsz olvasnistb) és dallamhangszerek - marimba, xylofon, vibrafon stb. Egy pergődob beszerzése nem nagyon költséges, illetve a kezdetben egy annál is olcsóbb úgynevezett gumilap (gyakorló dob) + egy pár dobverő is elég. A sikerélmény gyorsan garantált!
 5. Pengetős hangszerek - gitár, hárfa, ukulele, citera. Nagyon népszerű hangszer a gitár, sok műfajban használják, már az egyszerűbb akkordokkal is sok mindent el lehet rajta játszani. A hangok lefogásának megtanulása kicsit hasonló, mint a hegedűnél. Egy gitár beszerzése nem magas költségű. Hárfa - kevésbé ismert hangszer, de nem nehezebb megtanulni játszani rajta mint a zongorán. Különleges hangzása és kinézete miatt könnyen megragadhatja a gyerek fantáziáját. Azonnali sikerélményt nyújt, mert működése hasonló a zongorához: ugyanúgy, mint a zongorán a billentyűk, itt minden húr más hangot ad ki. Több méretben létezik, vannak kis méretű, keltahárfák és koncerthárfák is. A méretnek megfelelően kevesebb vagy több húr van rajtuk, gyerekeknek a kishárfa ajánlott. Hárfát lehet bérelni, illetve zeneiskoláknál általában bejárnak gyakorolni a gyerekek.

[szerkesztés] Megjegyzések, tanácsok

 1. Fontos a gyerek és a tanár jó kapcsolata! Mivel a zenetanulás sok időt és kitartást igényel, nagyon fontos a gyerek és a tanár közötti pozitív viszony, hogy jól megértsék egymást. Sok gyerek éppen a tanára miatt kap kedvet egy hangszerhez, vagy miatta megy el a kedve az adott hangszertől, vagy akár a zenéléstől is. Ezért a hangszerválasztás mellett legalább ilyen fontos, hogy jó tanárt is találjunk.
 2. Támogassuk gyerekünket a hangszertanulásban! A gyakorlás kitartást igényel, és rendszerességet ad a gyereknek, viszont nem biztos hogy a gyereknek mindig lesz hozzá kedve. Ha mi magunk nem tudunk zenélni, akkor is segíthetünk neki - hallgassuk meg a gyakorlást, kérjük meg, hogy játssza el nekünk amit épp tanul. Tarthatunk otthon játékból koncertet is. Támogassuk, hogy vegyen részt minél több zeneiskolai, vagy iskolai koncerten, rendezvényen, bátorítsuk, hogy mutassa meg, mit tanult! Ezzel támogatjuk gyerekünk egészséges önbizalmának fejlődését, és egy sikeres koncert fellépés, esetleg együtt zenélés másokkal óriási élménnyel gazdagíthatja.
 3. Hallgassunk otthon zenét! Ha eldőlt, milyen hangszeren tanul a gyerek zenélni, szerezzünk be néhány CDt, amin hallgathatja, milyen darabok, zeneművek születtek a hangszerére. Ez nagyon inspiráló lehet, a gyerek kiszemelhet darabokat, amiket később (ha szorgalmasan gyakorol) el szeretne majd játszani. Az interneten is hallgathatunk ilyen zenéket, hangszerünkön tanulók videóit is megtalálhatjuk.
 4. Járjunk koncertekre! Nagyon sokat tanulhat a gyerek (és mi is) abból is, ha másokat lát koncerten zenélni. Hallgassuk meg a többi hasonló korú gyereket is akik ugyanazon a hangszeren tanulnak mint mi, illetve időnként menjünk el profi művészek komoly koncertjeire is! Hallgassunk minél többféle zenét koncerten, többféle stílusban (komoly-, könnyűzenét és dzsesszt is), más hangszereket is, ezzel szélesítve gyerekünk érdeklődését.
 5. Nem minden gyerekből lesz zenész, de nem is ez a cél! Egy biztos: a hangszeren zenélés senkinek sem árt, sőt, sokoldalúbbá tesz! Megfigyelések és kísérletek folytak és folynak arról, hogy a zenélés, még a zenehallgatás is pozitív hatással van a gyerek fejlődésére - a zenélni tanuló gyerekek jobb eredményeket érnek el pl. nyelvtanulásban, és akár matematikában is. A legfontosabb, hogy a gyerek élvezze a zenélést.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a gyerekünket nem zenei pályára szánjuk, csak azt szeretnénk, hogy megkapja a zenélés örömét, hagyjunk neki bőven időt a választásra. Ha azonban zenei pályára szánjuk, minél előbb érdemes elkezdeni a zenei képzését, és kiválasztani a hangszert már iskolakezdéskor, zeneiskoláknál már az előző tanév végén, a beiratkozási időszakban. Ha gyerekünk fiatalabb, de úgy érezzük, hogy jó lenne ha már 4-5 évesen elkezdene hangszeren zenélni, akkor magánúton is taníttathatjuk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tanár
 • hangszer
 • kotta
 • körültekintés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne erőltessük rá a gyerekre a zenetanulást vagy bármelyik hangszert!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Evus, Kiscsillag