Hógömböt készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hógömböt készíteni?

Hogomb.jpg
Télen a meleg szobában is élvezhetjük a hóesés látványát, ha odakinn éppen nem havazik. Mi magunk nagyon egyszerűen és gyorsan készíthetünk hógömböt, amit kedvünk szerint felrázhatunk és máris gyönyörködhetünk a „hóesésben”.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezzük be az alapanyagokat! Szükségünk lesz egy kisebb méretű, tetővel is rendelkező üres befőttesüvegre, amelyet találhatunk az éléskamrában, de háztartási boltban is vásárolhatunk. Továbbá elő kell készítenünk ragasztót (szilikonos ragasztót vagy pillanatragasztót), különböző műanyag figurákat, csillámport/gyöngyöket és desztillált vizet.
 2. Ragasszunk! Egy, de akár több műanyag figurát (például hóember, mikulás, házikó, fenyőfa) is elhelyezhetünk a hógömbünkben. Ezeket kedvünk szerint rendezzük el a befőttesüveg fedelének belső oldalán, majd megfelelő ragasztó segítségével ragasszuk is rá őket.
 3. Töltsük meg vízzel az üveget! Desztillált vízzel célszerű feltölteni az üveget, mert így biztosan nem kerülnek bele olyan kórokozók, amelyek idővel elszíneznék a vizet.
 4. Szórjunk „hópelyheket” a vízbe! Mielőtt lezárnánk a hógömbünket, szórjunk csillámport (például arany, ezüst vagy fehér színűt) a vízbe, amelyet hobbiboltból szerezhetünk be. Csillámpor helyett kisebb műanyag gyöngyöket is tehetünk a vízbe.
 5. Állítsuk össze a hógömböt! Az üveg fedelét (rajta a figurákkal) egyszerűen csavarjuk szorosan a vízzel megtöltött üveg tetejére, majd óvatosan fordítsuk meg az üveget, és máris kész a hógömbünk.
 6. Rázzuk meg az üveget! Az üveg felrázásával a csillámpor/gyöngyök szépen ráhullanak a figurákra.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha glicerint is teszünk a vízbe, akkor még szebben fognak hullani a csillámporok/gyöngyök.
 • Nem muszáj télies hangulatú hógömböt készítenünk. A figurák lehetnek olyanok például, amelyek kedvenc mesehőseinket ábrázolják, vagy olyanok, amelyek a tavaszhoz/nyárhoz kapcsolódnak, a hulló „hópelyhek” pedig a szivárvány legkülönbözőbb színeiben pompázhatnak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fedeles befőttesüveg
 • ragasztó (szilikonos ragasztó vagy pillanatragasztó)
 • különböző műanyag figurák
 • csillámpor/gyöngyök
 • desztillált víz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Érdemes az üveg fedelének menetét ragasztóval bekenni, és úgy rácsavarni a fedelet, mert így az biztosan rögzül.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya, JViki