Hálószobaszínt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell hálószobaszínt választani?

Háló.jpg
Mivel ez a szoba testesíti meg a nyugalom szigetét, itt kezded és fejezed be a napod, így erőteljes hatással van közérzetedre. Fontos, hogy olyan színt válassz, ami téged megnyugtat, ami egyáltalán nem idegen számodra, ami a legkellemesebb érzéssel tölt el. Lehet hideg vagy meleg szín, tűzpiros vagy égkék, egy a lényeg: te jól érezd magad benne.


[szerkesztés] Lépések

A színek jelentése és élettani hatásai:

 1. Kék:a nyugalom és ellazulás színe. Látványa pulzusszám-és vérnyomáscsökkentő. Egy kutatás alapján a kék szobában alvó emberek alszanak a legtöbbet.
  Kék.png
 2. Piros, vörös: a kékkel ellentétben nem nyugtatja, hanem élénkíti a szellemünket. A lilához hasonlóan ingerli az agyat. Nehezebben hagyja, hogy agyunk kikacsoljon, ezért érdemes többször átgondolni, hogy ezt a színt válaszd-e. Ha emellett döntenél, érdemesebb lenne talán a bordó valamely árnyalatában gondolkodni, vagy a bútorokkal kompenzálni.
  Voros.png
 3. Zöld: a kékhez hasonlóan nyugtatja az elmét. A különbség talán annyi, hogy a kék hajlamos hidegséget árasztani, míg a zöld nyugtató és pihentető.
  Zold.png
 4. Sárga: a már említett kutatás eredményei alapján a kék hálószobában alvók után a sárga pártiak következtek, azaz a sárga szobában alvók szintén mélyen és hosszan alszanak. Érdekesség, hogy a karamell valamely árnyalatában tündöklő hálószobák párjaira jellemző a legaktívabb szexuális élet. Az eredményt azonban még semmilyen további kutatás nem támasztotta alá, így értelmes magyarázat még nem történt a jelenségre. A karamell mellett a narancssárga is hasonlóan hatott a párokra.
  Sarga.png
 5. Fehér, pasztellszínek: Semlegességüknek köszönhetően nyugodtan választhatod a hálódba. Szinte bármilyen bútordarabbal, kiegészítőkkel, képekkel kombinálhatod.
  Feher.png

A színek lélek- és élettani hatásai mellett érdemes további tényezőket is számba venned a tervezés során.Erről egy korábbi cikkben olvashatsz.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha semleges színek mellett döntesz, dobd fel a falakat képekkel, fényképekkel, festményekkel. A lényeg, hogy olyan képeket válassz, amelyek nyugtatják elmédet.
 • Ha ragaszkodsz az intenzív, lüktető színekhez, akkor fesd az áhított színre az ágyad mögötti falat, így nem zavarja a szín az elmédet. A többi falat pedig a választott színnel harmonizáló, kellemesebb árnyalatokkal öltöztesd fel.
 • Vedd figyelembe a szín adottságait is és a hozzájuk párosított bútorokat. Ha a falad sötétebb, ne legyen az összes bútorod is az. Ugyanez fordítva is igaz. *Fehér fal esetén nem feltétlenül nyerő megoldás a fehér bútor. Hangulatbefolyásoló erejükkel, élettel töltik meg a szobát.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szoba
 • Fal
 • Lakás
 • Saját magad
 • Festő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Óvatosan a sötét színekkel, mivel a kisebb teret összenyomják. Ez a tulajdonság viszont nem okoz problémát, ha a hálót kizárólag alvásra használod.
 • A sötétlila hosszú távon lehangoltságot vált ki, emiatt vigyázz vele. Ha mégis erre a színre esne a választásod, a bútorokkal és kiegészítőkkel kompenzálj. A fehér kimondottan jól mutat mellette.
 • Kerüld az „angolos dolgozószoba” színt, azaz a méregzöldet, sötétbarnát- és szürkét, ha nyugodt éjszakára vágysz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

SzNiki