Felkészülni az árvízre

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni az árvízre?

Felkeszulni-az-arvizre.jpg
Ha olyan helyen élünk, ahol gyakori az árvíz, érdemes előre felkészülnünk az ilyen helyzetekre.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha árvízveszélyes területen élünk, figyeljük a híreket, különösen, amikor nagyobb hóolvadás vagy esőzés van a közelünkben lévő folyó, patak vízgyűjtő területein. Figyeljük a külső tájékoztatást: harangszó, sziréna, helyi TV vagy hangosbeszélő!
 2. Kössünk biztosítást! A legtöbb lakásbiztosítás kiterjed az árvíz okozta károkra, de bizonyos biztosítóknál kiegészítő biztosításként köthető meg. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem vonatkozik az árvízre.
 3. Ha fennáll az áradás esélye, raktározzunk el élelmiszert arra az esetre, ha elvágna minket az ár. Fontos, hogy ezek az élelmiszerek hűtés nélkül is tárolhatóak legyenek. Ha tehetjük, szerezzünk be egy kempingtűzhelyet, ez nagyban növelheti majd a komfortérzetünket a nehéz helyzetben.
 4. Tégy biztonsági előkészületeket! Elsőként mindig az embereket és az állatokat mentsük, csak utána jönnek az értéktárgyak. Ha árvíz várható, szóljunk az időseknek és azoknak, akik valamilyen hátrányban szenvednek (pl. kerekesszékesek), és ajánljuk fel segítségünket. Gondoskodjunk arról is, hogy az állatok biztonságban meghúzódhassanak, és nekik is jusson élelem és víz.
 5. Nézz utána, hova menekülhetsz, ha árvízveszély van! Érdemes a családtagokkal, ismerősökkel megbeszélni, mi ilyenkor a teendő. Készítsetek egy tervet vész esetére, amiben benne lehet, hogy például árvíz esetén hol találkoztok, hova menekültök, ki veszi fel a gyereket az iskolában stb.
 6. Készülj fel a védelemre! Készíts homokzsákokat!
 7. Az értékeidet olyan magasra tedd, amennyire csak lehet!
 8. Kapcsold le az áramot! Ez azért is fontos, mert amikor már elért minket az ár, az izgalmak közepette erről könnyen elfeledkezünk! Ha el kell hagynunk a lakásunkat, zárjuk el a víz- és gázvezetékeket is. Az ablakokat, ajtókat csukjuk be!
 9. Ha a hatóság erre figyelmeztet minket, hagyjuk el a veszélyeztetett körzetet!

[szerkesztés] Tippek

 • A Magyar Vöröskereszt a 06-80-911-070-os zöldszámon, illetve az arviz@voroskereszt.hu e-mail címen várja a károsultak és a rászoruló családokon segíteni szándékozók jelentkezését.
 • A mozgásképtelen betegeket be kell jelenteni a mentőalakulatoknak!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • biztosítás
 • terv
 • kempingtűzhely
 • élelem
 • homokzsákok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne igyunk a megáradt vízből.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag