Felkészíteni a télre a kerti tavat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészíteni a télre a kerti tavat?

Sajnos a kerti tó esetében nem hagyatkozhatunk a természetes folyamatokra annak érdekében, hogy átvészelje a telet. Ha nem készítjük fel a télre, a tó élővilágát veszélyeztetjük. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni. http://www.magrathea.hu/blog/2012/10/30/kerti-t%C3%B3-%C5%91szi-t%C3%A9li-karbantart%C3%A1sa

[szerkesztés] Lépések

 1. Javítsuk a víz minőségét! Még ősszel cseréljük ki a víz felét, a téli hónapokban pedig havonta az ötödét. Minden héten monitorozzuk a víz pH, ammónia és nitrit szintjét is, és ha problémát tapasztalunk, azonnal avatkozzunk be. Használhatunk különféle víztisztító koncentrátumokat és egyéb termékeket is, melyek segítik a természetes folyamatokat.
 2. Távolítsuk el az elhalt, vagy haldokló részeket a vízinövényekről, illetve a víz fölé belógó növényekről, mivel ezek szintén ronthatják a víz minőségét.
 3. A kerti tó peremén elhelyezett növényeket, például a kálát vagy helyezzük mélyebbre, vagy vigyük be olyan helyre, ahol védve van a hidegtől. Ha utóbbit választjuk, tavasszal csak akkor helyezzük vissza, ha már nem számítunk fagyokra.
 4. A felszínen lebegő növényeket, mint például a vízijácintot szintén vigyük meleg helyre. Ha ez nem lehetséges, akkor távolítsuk el, és tavasszal telepítsünk újakat a tóba. Semmiképpen ne hagyjuk bent a tóban, mert berohad.
 5. Ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e a különféle felszerelések, mint például a szűrőberendezést vagy a víz-, illetve levegőpumpákat. A szűrőt ne távolítsuk el, csak helyezzük a vízfelszín közelébe.
 6. Az oxigéntermelő vízinövényeket is vizsgáljuk meg! Ha túlságosan kuszák, illetve kilógnak a vízből, ritkítsuk meg őket és vágjuk vissza. Télen ez a rész egyébként is elfagyna, szennyezve ezzel a vizet.
 7. A fenti okból kifolyólag a fákról a vízbe hulló leveleket is távolítsuk el. Szükség esetén rakjunk hálót a fára (vagy a tó fölé), amit rendszeresen ürítsünk, nehogy ne kapjon fényt a tavunk. Ne minden levelet távolítsunk el azonban, egy keveset (kb. tizedét) hagyjuk nyugodtan a vízben, mert ez segíti az állatok áttelelését.
 8. Az ősz elején már kezdjük el csökkenteni a halak ételadagját, és teljesen hagyjuk el az etetést, ha a bedobott ételt 5-10 percen belül nem fogyasztják el teljesen (általában kb. 6°C alatt). Már 18°C alatt érdemes őszi-tavaszi keverékkel etetni a halakat. Ha nem megfelelően etetjük a halakat, csökkentjük a túlélési esélyeiket.
 9. Ha a tó legalább 50 cm mély, nem kell aggódnunk amiatt, hogy megfagynak a halaink. Ellenkező esetben gondoskodjunk számukra "téli szálláshelyről".
 10. Ügyeljünk rá, hogy ha befagyott is a tó, mindig legyen rajta egy kis rész, ahol a káros gázok (kén-hidrogén) távozhatnak. Egy jó trükk, hogy néhány teniszlabdát raksz a tóba, de rendszeresen ellenőrizd, hogy nem fagytak-e be. Ha nincs köztük elég rés, napközben emelj ki egyet-kettőt, hogy szellőzzön a tó.
 11. Ha a jégfelszínre hó esik, seperjük le, hogy fény jusson a vízbe.

[szerkesztés] Tippek

 • Jó ötlet, ha előzőleg üres műanyagflakonokat rakunk a vízbe a kupakjukkal együtt. Ha befagy a tó, ezekbe is önthetünk forró vizet, így az könnyen kiolvad.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • madárháló
 • pH mérők, kémiai tesztek
 • víz
 • seprű

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha teljesen befagyott a tó, ne törjük fel erőszakosan, mert az ebből keletkező hullámok elpusztíthatják a halakat. Inkább meleg vízzel fokozatosan olvasszuk fel a jeget.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés