Falat festeni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell falat festeni házilag?

Hogyan-kell-falat-festeni.jpg
Sokan gondolják úgy, hogy a felfestés könnyű, csak be kell kenni a falat, és kész. A feladat azért ennél nehezebb, nem véletlen, hogy a szakemberek éveken keresztül tanulják ezt a szakmát is. Ha azonban mégis úgy döntenél, hogy magad vágnál bele a nagy munkába, akkor ebből a cikkből mindent megtudhatsz, amit tudnod kell a festés előtt. Ezenkívül akkor is segítségedre lehet a bejegyzés, ha szakembert bízol meg, hogy jobban beleláss a folyamatokba, illetve ellenőrizni tudd a festőt, hogy szakszerűen végzi a feladatát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezés: Ha nem szakember végzi a festést, minden esetben érdemes tervezési fázissal kezdeni a folyamatot. Ekkor mérd fel a felületet, gondold át, hogy pontosan milyen feladatok elvégzésére van szükség, és ezeket mikor, és hogyan fogod véghez vinni. Vizsgáld meg a festendő felületet, milyen felületkezelést kell elvégezni. A bejegyzésben a későbbiekben részletesen írunk a felületkezelésekről. A munkálatok átgondolása után következik a szerszámok beszerzése. Sokan nem gondolnák, de számos kisebb-nagyobb szerszámra szükség van még akkor is, ha csak egy egyszerű falfestés a feladat. Többek között ezt nem veszik figyelembe a költségvetés számításánál, ha arról van szó, hogy saját maguk fessenek, vagy szakember segítségét vegyék igénybe. A festőnek már megvannak a felszerelései, ezt nekünk nem kell megfizetni. Ha azonban nekünk nincsenek eszközeink, akkor azok beszerzése komoly költséget jelenthet.
 2. Anyagok beszerzése: A sokak által utált matekot itt sem lehet elkerülni, ha nem szeretnéd, hogy idő előtt elfogyjon a festék vagy több vödörnyi megmaradjon. Első lépésként számold ki, hogy hány négyzetméter felületet kell festened. Ezt úgy tudod megtenni, hogy minden falnak megméred a hosszát és magasságát, majd a két számot összeszorzod. Tehát egy 4 m hosszú és 3 m magas fal összesen 12 m2. Ezt a számítást elvégzed minden fal esetében és az adatokat összeadod. Így megkapod a festeni való felület területét. Az, hogy egy m2 felületre mennyi festék kell, szerencsére fel van tüntetve a gyártó leírásában. Általában ezek olyan értékek, amelyekkel biztosra lehet menni. Tapasztalatok szerint a feltüntetett mennyiségnél lényegesen kevesebb is elég. Ha azonban nincs tapasztalatod az anyag mennyiségének megbecsülésében, akkor azt ajánlom, hogy mégis hagyatkozz a gyártó által előírt értékre. Inkább maradjon belőle, mint hogy a munkát félbehagyva kelljen újabb vödrökért menni a festékboltba.
 3. Letakarás, fóliázás: Ha minden szükséges eszközt és anyagot beszereztél, még mindig nem foghatsz hozzá magához a festéshez, hiszen a festendő helyiség még nincs előkészítve a munkához. Első lépésként minden bútort érdemes kipakolni a szobából, hogy minden falhoz egyformán jól hozzá tudj férni. Abban az esetben, ha nincs lehetőség a nagyobb bútorokat más helyiségben tárolni a munka idejére, akkor elég, ha csak a szoba közepére pakolsz. Ez azonban csak akkor jó megoldás, ha elég hely van ahhoz, hogy minden falhoz kényelmesen hozzáférj. Körülbelül 2-2,5 m távolság legyen a fal és a bútorok között. Ez már ahhoz is elegendő, hogy a hosszabbítónyéllel kényelmesen dolgozni tudj. Amint készen vagy a bútorok pakolásával, kezdődhet a takarás. Ez azért szükséges, hogy a festés után ne kelljen még órákig a lecsöppent festéket kapargatnod a padlóról. Jó esetben elég letakarni, és ha végeztél, akkor felszedni a fóliát.
  • Ragasztószalagozás: A letakarást azonban ne a fóliázással kezdd, hanem a ragasztószalagozással. Minden szegélyt, ablakot, kapcsolót, és bármi mást, ami a festendő falfelülettel érintkezik, és nem szeretnéd, hogy festékes legyen ragaszd le. Figyelj oda arra, hogy erősen leragasztod, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a ragasztószalag alá folyik a festék, ami sok kellemetlenséget okozhat. Sok esetben előfordul, hogy a szegélyek vagy az ablakok nem egyenesen illeszkednek a falhoz. Ilyen esetben neked egy egyenes vonalat kell képezned a ragasztószalaggal, hogy a festés végén szép legyen a végeredmény.
  • Fóliázás: Ha a bútorok a szobában maradtak, akkor kezd azzal, hogy ezeket letakarod úgy, hogy nem csak a tetejét fedi fólia, hanem minden egyes oldalát. Ha a festékcseppnek csak elméleti esélye is van a bútorra csöppenni, akkor az tuti, hogy oda is fog csöppenni. Ha elkészültél a bútorok fóliázásával, akkor olyan széles fóliát vágj, amekkora távolság van a fal és a bútorok között. Pluszban még 10-15 cm-t ráhagyhatsz, hogy ne legyen túl feszes, és ne szakadjon el könnyen a fólia. A méretre vágott takaróanyagot erősítsd a szegélyről lelógó ragasztószalaghoz. Ha nincsenek bútorok a szobában, akkor vágj a szoba méretére fóliát, majd a sarkokhoz erősítsd oda ragasztószalaggal. Figyelj oda, hogy itt legyen valamennyire feszes a fólia, hogy ne lehessen felbukni rajta. Ha ezzel megvagy, akkor ugyanúgy, ahogy az előbb, vágj le körülbelül 30 cm-es fóliát, amit oldalt erősíts a ragasztószalaghoz. Ez a fólia fedje le az egész szobát lefedő takaróanyagot.
 4. Felületkezelés: A felületkezelés is több lépésből áll, nézzük sorjában ezeket.
  • Felületkezelés tapéta esetén: Ha tapéta van a falon, akkor azt el kell-e távolítani, vagy rá lehet-e festeni anélkül, hogy az felpúposodna. Ez egyébként a tapéta fajtájától függ: a vlies és a fűrészporos tapétára nyugodtan ráfesthetsz, a papír alapú tapétákat azonban érdemes lekaparnod, ha szép eredményt szeretnél elérni. A tapéta eltávolítása során a megfelelő nedvesség elérése a legfontosabb, ehhez használhatsz tapétaoldó folyadékot vagy egyszerűen vizet is. Ha eléggé átázik a tapéta, szinte önmagától leolvad a falról. Ha azonban szárazon próbálod leerőltetni, akkor komoly feladatba ütközöl, hiszen nagy erőt kell kifejtened, ha egyben szeretnéd eltávolítani a tapétát. Folyamatosan vizezd a tapétát, és légy türelmes, amíg megfelelően átázik. Ezzel a saját munkádat teszed könnyebbé és gyorsabbá.
  • Több festékréteg esetén: Ha jelenleg több festékréteg is van a falon, akkor gondold át, hogy elbír-e a felület még egy-két réteget, attól függően, hogy mennyire fed jól az anyagod. Én személyesen nem ajánlok 4-5 festékrétegnél többet, hiszen az könnyen megadhatja magát, és repedezni kezdhet. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy le kell kaparnod a már falon lévő festékrétegeket. Ezt egy spaklival könnyen megteheted. Ha csak nehezen jön a festék, akkor itt is szintén megpróbálkozhatsz az áztatással, ugyanúgy, mint a tapéta esetén.
  • Glettelés: Miután eltávolítottad a tapétát vagy a festéket, akkor nagy valószínűséggel az apró falhibákat is javítanod kell, hogy megfelelően sima felületre tudj majd festeni. Ezt gletteléssel tudod elérni. A következő hetekben újabb blogbejegyzésekkel fogunk jelentkezni, amelyben többek között a glettelésről is olvashatsz.
  • Csiszolás: Glettelés után következik a javított felület csiszolása. Ez azért fontos, hogy a egyenletes és sima falfelületet kapjunk, hogy a festés után ne legyenek púpok a falon. Csiszolás során rengeteg por keletkezik, ami ellen érdemes védekezni. Azt ajánlom, hogy csiszolás közben használj maszkot, amely megszűri a levegőt, így a port nem kell belélegezned. Hatalmas választék van csiszolópapírból az üzletekben. Én a 80-as és 100-as jelzésű papírokat ajánlom. Ezzel kellően sima felületet kapsz. Csiszolás után ne felejtsd el a falra rakódott port eltávolítani. Ezt megteheted egy egyszerű seprűvel vagy egy nedves ronggyal.
 5. Mélyalapozás: Ha az említett munkálatokat elvégezted, még mindig nem kezdhetsz hozzá a festéshez. Legalábbis akkor nem, ha szeretnél biztosra menni és kitűnő munkát végezni. A festés előtti mélyalapozásnak több előnye is van. Az alapozás legfontosabb feladata, hogy a fal nedvszívó képességét csökkentse. Ennek segítségével elkerülhetjük azt, hogy a festés után foltos maradjon a felület. Ezenkívül a festék fedőképességét is növelhetjük, ezáltal csökkenthetjük a rétegek számát, ami kevesebb költséggel és idővel jár. Alapozóként az erre kifejlesztett anyagokat ajánlom, amit vízzel hígítva kell a felületre felvinni. Minden esetben olyan arányban hígítsd az anyagot, ahogy az a csomagoláson fel van tüntetve. Mivel minden gyártó más, és más eljárással készíti az anyagokat, ezért a keverési arány is eltérő lehet, ezért fontos figyelembe venni a megadott mennyiségeket. Hogy miért fontos az arány? Ha túl tömény anyagot viszel fel, akkor nem tapad megfelelően a festék. A túl híg anyag pedig nem éri el célját, és nem csökkenti a fal szívóképességét eléggé. A mélyalapozót ugyanolyan technikával kell felvinni a felületre, mint a festéket. A következő fejezetben tisztázzuk a festés technikáját is. Azonban itt figyelj oda, hogy óvatosabban mozgasd a hengert, hiszen a hígabb anyag miatt jobban spriccel. Ha nem szeretnél külön mélyalapozót vásárolni, akkor a célnak megfelelő a nagyon híg festék is. Ennek azonban van néhány hátránya is. Egyrészt arányaiban a festék sokkal drágább, mint az alapozófolyadék. Ennek ellenére, ha nincs szükséged nagy mennyiségre, akkor nem feltétlenül érdemes mélyalapozót venni, hiszen a festéket mindenképpen megvásárlod. A másik hátránya a festéknek, mint alapozó, hogy a híg festék mindent összefröcskölhet, ami akár komoly kellemetlenségeket okoz. Ezenkívül természetesen nem olyan hatékony a festék alapozóként való használata, mint az erre kifejlesztett folyadék.
 6. Falfestés: Végre elérkeztünk oda, amiért megnyitottad ezt a bejegyzést. A következőkben tehát leírom, hogy hogyan tudsz tökéletes festett felületet létrehozni saját magad. A festéket csak olyan arányban hígítsd, ahogy az a vödrön fel van tüntetve. A gyártók csak úgy tudják garantálni a megfelelő fedőképességet, ha betartjuk az utasításokat. A legtöbb falfesték diszperzit, vagyis vízbázisú anyag, ami azt jelenti, hogy vízzel lehet hígítani. Minden esetben nézd meg alaposan a leírást, hogy hígítható-e az anyag, és ha igen, mivel. Keress egy vödröt, amit csak körülbelül a negyedéig tölts meg festékkel. Tényleg ne önts bele sokkal több anyagot, mert először a létrán kell ügyeskedned. Ha a vödörben sok anyag van, és az fel van akasztva a létrára, akkor nagyon könnyen eldőlhet az egész, és a festék a földön végzi, és nem a falon. A vödörbe helyezd bele a rácsot, majd vegyél magadhoz egy ecsetet és egy kishengert.
  • Snejdolás: Ha előkészítetted az anyagot, akkor végre kezdődhet maga a festés. A festést mindig kezdd a sarkoknál. Először ecsettel húzd ki a sarkot, majd kishengerrel dolgozd el úgy az anyagot, hogy mindenhol ugyanakkora mennyiségű festék legyen, és egyenletes legyen a felület. A saroktól körülbelül 10-15 cm legyen bekenve. Ezt a folyamatot nevezzük snejdolásnak. Felülről lefelé haladva snejdold be először a mennyezet és a falak közötti sarkokat, majd, ha ezzel megvagy, akkor jöhet a szegélyeknél való festés. Itt könnyebb dolgod lesz, hiszen itt egyetlen egy felületet kell bekenned.
  • Mennyezet: Ha ezzel készen vagy, akkor már meg is vagy a nehezével, jöhet is a nagyhengerezés. Itt is haladj fentről lefelé, vagyis kezdd a mennyezettel. Vedd figyelembe, hogy honnan érkezik a természetes fény. Az ablakból bejövő fénnyel mindig párhuzamosan hengerezz. Na de, hogy is kell nagyhengerezni. Itt is az a cél, hogy jó fedés mellett minél jobban eldolgozd az anyagot úgy, hogy egyenletes felületet kapj. Első lépésként mártsd bele a festékbe a hengert, majd a rácson húzd le róla a felesleges anyagot. A lényeg, hogy ne folyjon róla az anyag, amikor a fejed fölé emeled. Nem zuhanyozni akarsz, hanem festeni. Következő lépés, hogy felvidd az anyagot a mennyezetre. Ezt soha ne közvetlen a már festett felület mellett tedd meg, hanem körülbelül 10-15 cm-re. Így van helyed eldolgozni mindkét irányba. A hengerezésnél hosszú „oszlopokat” festünk, és eközben folyamatosan csúsztatjuk oldalirányba a hengert. Így megfelelően el tudod dolgozni az anyagot, és szép egyenlő fedettségű felületet kapsz.
  • Oldalfalak: Ha kész vagy a mennyezettel, jöhetnek az oldalfalak. Ez már könnyebb lesz, hiszen nem a fejed fölött kell tartani a hengert, hanem magad előtt. Alkalmazd ugyanazt a technikát, mint a mennyezet esetében. Az, hogy hány rétegben kell festeni függ a felület jelenlegi színétől és a festék színétől is, meg persze az anyag minőségétől. Ha csak tisztasági festést végzel fehér alapon fehér festékkel, akkor sok esetben elég lesz egy réteg is. Ha azonban nagyban eltér a két szín, akkor akár 3-4 rétegre is számíthatsz. Ha több réteg után még mindig foltos marad a fal, ne aggódj, ha megszárad, akkor nagy eséllyel eltűnnek a foltok, és egy tökéletes felületet kapsz végeredményként. Előfordulhat, hogy több órán keresztül pihensz, vagy aznapra befejezted a munkát. Ilyenkor mindig figyelj arra, hogy az eszközök és a festék nehogy beszáradjanak. A festékes vödörre minden esetben tedd rá a tetejét. Az eszközöket mosd ki, vagy tedd egy vizes vödörbe, esetleg betekerheted egy fóliába is, hogy ne kapjanak levegőt. A hengereket az anyagban is hagyhatod, ha tudod, hogy még használni fogod őket.
  • Színhatárképzés: Legegyszerűbb megoldás, ha több színben gondolkozol akár úgy, hogy a falak találkozásánál, vagy falon belül képezed a színhatárt. Színhatár képzésénél előre rajzold fel ceruzával a vonalat, ahol változik a szín. Festésnél emellett haladva először az egyik a világosabb színt, majd a sötétebb színt vidd fel a falra. Erre azért érdemes odafigyelni, hogy ha véletlen túlcsúszik a vonalon az ecset, akkor még a sötétebbel javíthatod a hibát. Érdemes először a vonal mellett nagyon vékony ecsettel, aztán vastagabbal, majd még vastagabbal, a legvégén pedig kishengerrel festeni. Így megfelelően el lesz dolgozva az anyag, illetve a határ átlépését is elkerülheted.
  • Díszlécek: Nagyon kedvelt megoldás a díszlécek használata is. Ez nem véletlen, ezek segítségével könnyen luxus környezetet lehet teremteni otthonodban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy szakértelem hiányában ezt is nehézkesen lehet csak szépen megoldani. Ezenkívül alapos tervezés is szükséges a munka elkezdése előtt. Egyrészt nem egyszerű olyan összeállítást találni, ami valóban jól néz ki. A túl sok díszléc kicsit vásárivá teszi a helyiséget, a túl kevés pedig elveszettnek tűnik a nagy falfelületen. Éppen ezért érdemes szakemberrel konzultálni még azelőtt, hogy belevágsz. A végső döntést te fogod meghozni, hiszen a legfontosabb, hogy neked tetszen a végeredmény. Ugyanakkor jó tanácsokkal láthat el az, aki szakmai szemmel nézi a szobádat. A díszlécek felragasztása sem egyszerű feladat. Különleges ragasztót használva úgy kell a falra helyezni, hogy alóla nem ne folyjon ki az, és az illesztéseknél ne legyen szintbeli különbség. A gyakorlott szakembernek ez nem okoz nehézséget, de egy kezdő megküzdhet vele.
  • Strukturált felületek: Ha unalmasnak találod a sima falfelületeket, akkor is van megoldás. Egyre elterjedtebbek a strukturált falfelületek, melyeket különböző technikákkal tudsz létrehozni. Ha az előző díszítési módszerekre azt mondtam, hogy kivitelezésükhöz tapasztalat szükséges, akkor a szemcsés festékek és glettanyagok felhasználásánál ez fokozottan igaz. Több olyan esettel találkoztam már, hogy egy rosszul sikerült próbálkozást kellett kijavítani, amely komoly többletköltséggel járt együtt. Ezért ezt a kivitelezési módot saját kivitelezésre nem ajánlom.
  • Festett minták: Az előzőekhez képest ezt a megoldást jó szívvel tudom ajánlani, ha van egy kis kézügyességed. A legjobb ebben a módszerben, hogy csak a kreativitásod szabhat határt. Ha saját magad készíted el a mintát, akkor érdemes különböző nagyságú ecseteket beszerezni, hogy az aprólékos munkát is el tudd végezni. Kétféleképpen is nekiláthatsz a díszítőfestésnek. Ha előre tudod, milyen mintát szeretnél, akkor azt ajánlom, hogy először ceruzával rajzold meg a körvonalakat, majd ez alapján fesd ki a mintát. Ez könnyebbé teszi a folyamatot, és a szép végeredmény szinte garantált. Ha szabadjára akarod engedni kreativitásodat, akkor nem érdemes ceruzát használni, egyszerűen kezdd el a minta festését, és hagyd, hogy vigye a kezedet a kreativitásod. Ezzel az eljárással igazán egyedi és különleges mintát készíthetsz magadnak, amit büszkén mutogathatsz vendégeidnek.
 7. Takarítás: Ha eljutottál eddig, akkor gratulálok, a nehezén már túl is vagy, már csak a takarítás van hátra. Ezt kezdd a ragasztószalagok eltávolításával. A letépett szalagokat elég, ha a fóliára dobálod. Ha ezzel készen vagy, akkor következik a fólia felszedése. Mindig a szélétől a közepe felé haladva befelé hajtogatva szedd fel a fóliát, így elkerülheted, hogy a por, és a festéktörmelékek a padlóra kerüljenek. Nagy valószínűséggel így is marad majd egy kis törmelék a földön, ezt seprűvel vagy porszívóval könnyen eltávolíthatod. Most következik a munka ellenőrzése. Ilyenkor vizsgáld meg azokat a felületeket, ahova ragasztószalagot helyeztél fel. Szinte mindig előfordul, hogy a festék befolyik alá. A megszáradt festéket egy szike felső részével óvatosan lekapargathatod. Ha mindent rendben találtál, már csak a szerszámokat kell megtisztítanod, és végeztél az egész művelettel. Az ecseteket, hengereket és rácsokat most ki a kádban folyamatosan folyó vízben. Addig mosd őket, amíg a víz kicsit sem színeződik el a szerszámokból kimosott festéktől. Ha végeztél, próbáld meg az utolsó vízcseppet is kifacsarni az eszközökből. Ez biztos nem fog sikerülni, de ha ez a célod, akkor biztos lehetsz, hogy alapos munkát végeztél.

[szerkesztés] Tippek

 • A hengerek különböző hosszúságú szőrökkel rendelkeznek, és különböző szélességű hengereket ismerünk. Hogy neked melyikre van szükséged, az függ a faltól, illetve a festék minőségétől is. Minél simább a felület, annál rövidebb szőrű hengert ajánlok. Ha azonban durvább felületre (közvetlenül vakolatra vagy fűrészporos tapétára) kell festened, érdemes a hosszú szőrű változatot választanod, hiszen ez a fal legapróbb pórusaiba is eljuttatja a festéket.
 • Nem is gondolnád, de a mennyezet tisztasága legalább olyan fontos, mint az oldalfalaké. Ezért ne hanyagold el azt a területet sem. Egyébként nem mindegy az összhatás tekintetében az sem, hogy milyen színt választasz a mennyezet festésére. Alacsony belmagasságú szobákban nem ajánlatos színesre festeni, mert nyomasztólag hathat. Ilyen esetekben érdemes az egyszerű fehér színt választani.
 • Azt az időt, amit megspórolsz a leragasztás elmulasztásával, tökéletesen fel tudod használni a festékcseppek feltakarításánál, és a megfolyások kapargatásával. Tapasztalatból mondom, hogy sokkal hosszabb idő az utóbbi. Sőt közben még idegeskedsz is, hogy miért nem voltál képes a munka elején plusz fél órát szánni a letakarásra.
 • Mindig tegyél el egy kevés festéket félre, hogy a későbbiekben az esetleges javításokat el tudd végezni. Ha nagyon sok maradt, akkor egy kisebb vödörbe tegyél a javításhoz elegendő anyagot. A maradékot se dobd ki egyszerűen a szemetesbe. A festékek veszélyes hulladéknak számítanak, így azt csak az arra kijelölt helyen tudod leadni. Évente többször tartanak lomtalanítást, ilyenkor a különböző gyűjtőpontokon várják a veszélyes hulladékokat, többek között a festékeket is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • falfesték(ek)
 • szakember segítsége
 • fólia vagy takarópapír
 • ragasztószalag
 • festőkesztyű
 • glettanyag (por vagy paszta állagú)
 • glettvas
 • spakli
 • csiszolópapír (80-120-s finomságú)
 • nagyhenger nyéllel (20-25 cm széles)
 • kishenger nyéllel (8-10 cm széles)
 • különböző méretű ecsetek
 • színező paszta falfestékhez
 • szivacs
 • teleszkópos hosszabbító
 • sündisznóhenger tapéta eltávolításához
 • vödör
 • légzésvédő maszk csiszoláshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tervezz inkább 10-20%-kal többet, mint hogy akkor fogyjon el az anyagod, amikor szükséged lenne rá.
 • Kétségtelen, hogy az ár egy fontos szempont lehet a festék kiválasztásánál. Azonban nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen szempont. Vedd figyelembe a takaróképességet, az ellenállóképességet is! A jó takaróképességű festékből elég kevesebb mennyiség egységnyi területű falfelület foltok nélküli lefestéséhez. Könnyen lehet, hogy az olcsóbb festékből nagyobb mennyiség kell ahhoz, hogy egy szobát ki tudj festeni, így összességében többet kell érte fizetni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ellenállóképességet sem a festékválasztás során. Ez különösen olyan területeken fontos, ahol sok mechanikus hatás éri a falat. Egy forgalmas folyosón például előnyös, ha nem kopik le a festék fél éven belül.
 • A mélyalapozás és a glettelés nem felesleges pluszmunka. A festés ezt nem oldja meg!
 • Még a profival is előfordul, hogy néha-néha rossz helyre csöppen a festék. Ilyenkor semmi esetre se várd meg a festés végét. Amint meglátod, rögtön takarítsd is fel! Ha már megszáradt, sokkal nehezebb lesz maradéktalanul eltávolítani.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell