Fürdőszoba-berendezést (szanitert) választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fürdőszoba-berendezést (szanitert) választani?

Szaniter-kivalasztasi-szempontok.png
A szép és praktikus fürdőszoba kialakításához elengedhetetlen a jó minőségű szaniterek kiválasztása. Mivel ezeket nem sűrűn cseréli az ember, a vásárlás előtt érdemes fokozottan figyelni, továbbá alaposan átgondolni lehetőségeinket anyag, stílus, forma és helykihasználás szempontjából is. Cikkünkkel ebben próbálunk segíteni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az első szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a szaniterek mérete. Mindig a fürdőszoba építészeti adottságainak megfelelően kell választani, hogy ne utólag érjen bennünket kellemetlen meglepetés.
 2. Nem mindegy, hogy a szaniterek milyen anyagból készülnek, hisz naponta, hosszú éveken keresztül használjuk őket, valamint a vízállóságra, vízlepergetésre és karcállóságra (a tisztíthatóság miatt) is oda kell figyelni.
 3. A porcelán (kerámia) szinte mindent kibír hosszú távon: víz- és hőálló, vegyszerekkel is súrolható, ráadásul könnyű előállíthatósága miatt nem is túl drága. A porcelánok minősége azonban egészen eltérő is lehet. Leginkább kétfélével fogunk találkozni: a kristályporcelánnal és a félporcelánnal (fajansszal). Előbbi különösen kemény és ellenálló (magasabb hőfokon égetik), ami az árán is meglátszik; amíg utóbbi a „középkategóriát” képviseli, aminek a felületén idővel sajnos hajszálrepedések jelenhetnek meg. Ez – az esztétikai szempontokon túl – a vízkőlerakódás miatt jelenthet problémát. Mindenesetre mosdókagyló, vécécsésze és piszoár esetén érdemes porcelánt (kerámiát) választani, de természetesen, ha pénztárcánk engedi, üveg vagy (mű)márvány (leginkább mosdókagylóknál) mellett is dönthetünk.
 4. A fürdőkádaknál más a helyzet, azok alapanyaga többnyire akril, acél (lemezkád) vagy műmárvány.
 5. Az akril egy könnyen formázható, hőre lágyuló és könnyű anyag; ennek megfelelően szinte bármilyen formában kialakítható, továbbá egyszerűen szállítható. További előnye, hogy jó hőérzetet biztosítva a meleg víz lassan hűl ki benne. Két fajtáját különböztetjük meg, az ún. ABS-akrilt, ami csak néhány tizedmilliméter akrilfelülettel rendelkezik (alatta műanyag található), valamint a szaniterakrilt, aminek kopófelülete a 3-6 millimétert is elérheti. Utóbbiakat a formázás során üvegszállal is megerősítik, ezért teljesen stabilak, ami az ABS-akril-kádakról sok esetben nem mondható el.
 6. A lemezkádak előállításánál kizárólag a természetben található anyagokat használják fel, ezért 100%-ban újrahasznosíthatók és környezetbarátak. Alapanyaguk acél, ennek megfelelően különösen szilárd, amire egy magas hőfokon égetett, kiváló sav-, karc-, kopás- és vegyszerálló zománcréteg kerül. Negatívuma viszont, hogy a víz gyorsan kihűl bennük.
 7. Az öntött műgyanta alapanyagú, műmárvány kádak rendelkeznek a legellenállóbb felülettel, anyagvastagságuk a 2,5 centimétert is elérhetik. Főleg szabadon álló kádakról beszélhetünk, mivel rendkívül nehezek (egy 160 cm-es kád körülbelül 100 kg), valamint az áruk sem a legalacsonyabb.
 8. Az épületgépészet is fontos: ellenőrizzük le, hogy hol találhatók a szennyvízelvezetők és a vízvezetékek.
 9. Lényeges, hogy a szaniterek illeszkedjenek a fürdőszoba atmoszférájához, és tisztítási, karbantartási igényeink se utólag jussanak eszünkbe!
 10. További szintén nem elhanyagolható szempont a víz- és energiatakarékosság sem.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a mosdókagylót több ember fogja használni, akkor jobb dupla vagy legalább a nagyméretű mellett dönteni. Emellett ne feledjük a megfelelő pakolófelületet és szekrényeket sem, hogy ne csak kényelmes, hanem esztétikus is legyen a helyiség!
 • Az ABS- és a szaniterakrilt megkülönböztetni nehéz feladat, laikus számára teljesen egyformák. Vizsgáljuk meg a kád peremének alsó részét, mert ott látható, hogy az milyen vastag és hány rétegből áll!
 • A WC lehet alsó- vagy hátsókifolyású (milyen irányban távozik a szennyvíz), illetve lapos- vagy mélyöblítésű (csobbanós). Vásárlás előtt ezekre fokozottan figyeljünk!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakember a szaniterek beépítéséhez


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fürdőszobában általában kisebb ablakok vannak, a kevés fény negatívan befolyásolja az ember közérzetét. Ne rontsunk tovább a helyzeten, a szaniterek színválasztásnál kerüljük a nagyon sötét árnyalatokat!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell