Elkerülni a tüzet karácsonykor

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a karácsonyi tűzeseteket?

Tuz karacsony.jpg

Karácsony tájékán szinte minden évben hallunk olyan híreket, hogy tűzvédelmi szempontból nem megfelelő izzókat foglaltak le, vagy ami még rosszabb, hogy a karácsonyi világítás tüzet okozott. Annak érdekében, hogy az ünnepek biztonságban teljenek, mindig figyeljünk az alábbiakra!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A karácsonyi dekoráció elhelyezése, tűzbiztossá tétele

 1. Nem csak a karácsonyfa, az adventi koszorú – vagy a hangulat kedvéért meggyújtott mécses – is lehet tűz forrása! Mielőtt egy gyertyát meggyújtunk, ellenőrizzük, hogy stabilan áll, nem tud-e felborulni. Tegyünk alufóliából készített tölcsért vagy fém tálcát alá, hogy ha mégis felborulna, a láng ne gyújthasson meg semmit! A gyertyát, adventi koszorút ne tegyük éghető anyagok közelébe (pl. könyvespolcra, abroszra).
 2. A kiszáradt karácsonyfa (vagy az arról levágott ágak) rendkívül gyúlékonyak! A karácsonyfát állítsuk víztartállyal rendelkező tartóba, az ágakat pedig szúrjuk nedves habba, így nem csak szebbek lesznek, de kevésbé gyúlékonyak is. Ha a karácsonyfa már egy hete a szobában áll, már ne használjunk a közelében gyertyát, nyílt lángot!
 3. A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől. Tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, könyvespolc, puha szövettel borított kanapé). Mivel sokszor a felgyulladó fa eldől (vagy eleve azért gyullad meg, mert felborították), amennyire lehet, képezzünk a fa és a lakás többi része között egy „biztonsági zónát”, ahol minél kevesebb gyúlékony anyag van.


[szerkesztés] Karácsonyi égősorok vásárlása

 1. Ne vásároljunk feltűnően olcsó elektromos égőket, díszeket utcai árusoktól, piacokon vagy internetes aukciókon! Ilyen eszközöket mindig olyan üzletben vegyünk, ahol lehetőség van ellenőrizni a magyar nyelvű használati útmutatásban leírtakat, és ki is próbálhatjuk az izzókat.
 2. Ellenőrizzük, hogy a dobozon és a fényfüzér címkéjén feltüntették-e a CE jelzést – ez azt mutatja, hogy a termék megfelel az európai biztonsági előírásoknak.
 3. A tájékoztató címkén emellett szerepelnie kell a II. vagy III. érintésvédelmi osztály jelének. (A II. érintésvédelmi osztály a 230V-ra, a III. érintésvédelmi alosztály a törpefeszültségre – 12 vagy 24V – vonatkozik).
 4. Kültéri égősornál ellenőrizzük a por és nedvesség elleni védettség mértékét! Ennek jele általában ilyen formátumú: IP44. Csak olyan égősort vásároljunk meg kültéri használatra, ami ekkora vagy magasabb védettségi szintet ért el!
 5. A kültéri izzók a beltéritől eltérően csak 24V-tal működnek, így a 230V-os hálózatra csak egy transzformátor segítségével csatlakoztathatók. Ne dugjuk be az ilyen égősorokat a konnektorba az átalakító használata nélkül!

[szerkesztés] A karácsonyi izzók használata

 1. Mind a kültéri, mind a beltéri égőket próbáljuk ki, mielőtt feltesszük! Ha valamelyik izzó kiégett, ne használjuk addig, amíg nem javíttatjuk meg.
 2. Kültéri égősorok javítását, az izzók cseréjét mindig bízzuk szakemberre – ezeknek a burkolata nem teszi lehetővé, hogy „házilag” megszereljük. A beltéri izzókat is csak akkor cseréljük, ha van ugyanakkora feszültségű pótégőnk! Az izzók cseréjét soha ne végezzük feszültség alatt, mindig húzzuk ki a füzér dugóját a csatlakozóból!
 3. Kültéri izzók rögzítésénél mindig ügyeljünk arra, hogy a szél ne verje le azokat, illetve ne legyen a vezeték mindennapi tevékenységeink útjában. Bár az égők burkolata vízálló, igyekezzünk olyan helyre felszerelni, ahol minél jobban védettek a környezeti hatásoktól (például eresz, ablakpárkány alá). A csatlakozókat fokozottan óvjuk a csapadéktól, a transzformátort pedig lehetőleg védett, belső térben helyezzük el!
 4. A beltéri használatra tervezett (230V-ról működtethető) égősorokat csak a lakásban használjuk, és óvjuk a nedvességtől!
 5. A kültéri és beltéri izzókat egyaránt úgy rendezzük el, hogy ne érjenek össze, ne melegítsék egymást, és az izzók ne legyenek más vezetékek közelében. A karácsonyfára tett égősoron az izzók mindig kifelé nézzenek. A vezeték mellett ne használjunk más hőforrásokat (gyertyát, csillagszórót).
 6. A vezetékeket lehetőség szerint rögzítsük a falra, hogy kisgyerekek vagy házi kedvencek ne érhessék el.
 7. Ne csatlakoztassunk nagyon sok égősort (elosztók használatával) egyetlen konnektorhoz.
 8. Ne hagyjunk felügyelet nélkül égősort feszültség alatt! Ha elmegyünk otthonról, vagy lefekszünk aludni, mindig kapcsoljuk le, húzzuk ki az égősorokat! Ezzel ráadásul energiát is spórolunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Egy biztonságos, jól elérhető helyen tartsunk pár üveg vizet vagy egy nagy pokrócot, amit szükség esetén tűzoltásra is használhatunk.
 • A háziállatokat ne engedjük a karácsonyfa és az égők közelébe, nehogy megrágják a vezetéket vagy felborítsák a fát!
 • A gyerekeket tanítsuk meg arra, hogy a tűz nem játék! Ne hagyjunk elő gyufát, nehogy a felügyeletünk nélkül próbálkozzanak az – őket még jobban lenyűgöző – adventi gyertyák vagy a csillagszórók meggyújtásával. Ne engedjük azt sem, hogy az elektromos izzókat nélkülünk kapcsolják be!
 • Karácsony után az újévi petárdázás is nagy tűzveszélyt jelent. Az erkélyről, teraszról, házfalak mellől távolítsuk el az éghető anyagokat.
 • Ha az ünnepek között több napra elutazunk, áramtalanítsuk a lakást, vagy legalább húzzunk ki annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tűzvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos égősorok
 • Biztonsági óvintézkedések
 • Odafigyelés és elővigyázatosság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyeljünk arra, hogy egy esetleges tűzesetnél maradjon menekülő útvonalunk – a karácsonyfát így lehetőleg ne a szobából vagy a lakásból kivezető ajtó mellett helyezzük el.
 • Ugyan a csillagszóró által szórt „szikrák” önmagukban nem tudják meggyújtani a karácsonyfát, a középső, izzó része igen! Ezért mindig úgy rögzítsük, hogy kifelé álljon, és ne érjen se a tűlevelekhez, se a gyúlékony díszekhez! Egy héttel a karácsonyfa felállítása után már inkább ezt se használjuk.
 • Ha minden óvintézkedés ellenére mégis lángra lobban valami, ne próbáljuk elfújni a lángokat, hanem fojtsuk le a tüzet! Ha a karácsonyfa gyullad ki, borítsuk le és dobjunk rá egy vagy több szétnyitott pokrócot, ágytakarót. Az elektromos eszközöket, égősorokat próbáljuk mielőbb kihúzni, vagy ha nem érjük el, áramtalanítsuk a lakást!

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki