Dinnyét vásárolni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell érett dinnyét vásárolni?

Dinnye.jpg

Ma már tilos a dinnyék lékelése, így – hacsak nem félbevágott gyümölcsöt veszünk – „kívülről” kell megállapítanunk, melyik a legédesebb, legérettebb dinnye a kínálatban. Az alábbiakban ehhez adunk biztos tippeket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha sárgadinnyét vennél, a szaglásodra kell hagyatkoznod. Bár az érett sárgadinnye önmagában is kellemes illatot áraszt, az igazi profik szerint nem a héját kell szagolni, hanem a szár végét.
 2. Ha görögdinnyét veszel, általában választanod kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az íztelen, viszont a sötétzöldnek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.
 3. Vizsgáld meg alaposan a kiválasztott dinnye héját. Jó jel, ha a szára, a szár környéke és az ezzel ellentétes pont is száraz – ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése (természetes körülmények között) befejeződött.
 4. Keresd a pörsenéseket! Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján (főként a csíkos fajtánál) hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll.
 5. Ezután következhet a dinnye hangjának vizsgálata. Erre az egyik elterjedt módszer a kopogtatás. Az éretlen dinnye éles, vagy épp ellenkezőleg, tompa hangot ad, míg az érett teltebb, kongóbb hanggal válaszol. (Az érett dinnye állítólag olyan hangot ad, mint a megütögetett csizmaszár.) Az igazi profik azt is meg tudják mondani, ha a dinnye túlérett, az mélyebb, öblösebb hangot ad.
 6. Egy másik módszer a „hersentés”: ha az érett dinnye két végpontját összenyomjuk, egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallhatunk.
 7. Mérvadó lehet a dinnye mérete is: a nagyobb gyümölcsök (a csíkos fajtánál) állítólag édesebbek a kicsi társaiknál.

[szerkesztés] Tippek

 • A dinnyeválasztás előtt azt is érdemes mérlegelni, mit szeretsz jobban: a tömörebb, ropogósabb húsút, vagy a kásásabb, omlósabb állapotút. Előbbi hangja inkább a gumilabdáéhoz hasonlít, utóbbié pedig a medicinlabdáéhoz. A nagyobb és bordásabb felszínű dinnyék általában kásásabbak, és ezzel kapcsolatban a súly is mérvadó lehet: a kásás húsú dinnye könnyebb, a ropogósabb változat pedig nehezebb.
 • A dinnye felvágás nélkül több napig is tárolható, felvágás után azonban mielőbb fogyasszuk el.
 • A görögdinnyénél nincs utóérés, a sárgadinnyénél azonban igen – ha tehát véletlenül egy nem kellően érett példányt választottunk, otthon hagyjuk szobahőmérsékleten állni, egy-két nap múlva ízletesebb lesz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A dinnye hangja csak az érettségi fokkal (és a víztartalommal) áll összefüggésben, az édességet és az ízt csak kóstolással lehet megállapítani.
 • A dinnyék lékelése uniós szabályok miatt tilos, hiszen a kés hegyével szennyeződés juthat a dinnye belsejébe. Ismeretlen árust semmiképp sem érdemes arra kérni, hogy lékelje meg nekünk a dinnyét.
 • A néphit szerint Lőrinc napja (szeptember 5-e) után már nem érdemes dinnyét venni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Dinnye
 • Jó hallás
 • Türelem és kitartás

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Monachus