Csuklóra rögzíthető tűpárnát készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csuklóra rögzíthető tűpárnát készíteni?

Tűpárna.jpg
Azoknak, akik szeretnek varrni vagy éppen ez a munkájuk, kifejezetten értékelhetik a csuklóra rögzíthető tűpárnát, mivel így nem kell minden egyes gombostűért az asztalhoz rohanni, miközben a modellünket kérjük meg, hogy fogja meg egy kicsit a felhajtandó szoknya alját. Ez a saját készítésű tűpárna praktikus munkaeszközzé válhat, amivel időt, energiát, és sok bosszúságot is megspórolhatunk, nem beszélve arról, hogy a gombostűket biztonságos helyen tárolhatjuk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vegyél elő egy papírt, és körzővel rajzolj rá egy akkora átmérőjű kört, ami tetszene a csuklódon. Vedd számításba, hogy amikor ki fogod tömni a párnát, akkor legalább 1 cm-t veszíteni fog a szélességéből az anyag.
 2. Vágd ki a sablont, majd annak formájára vágj ki a kiválasztott anyagból két kört. Ha foszlós anyagot választottál, akkor nagyobb kört vágj ki, és krétával rajzold körül az anyagon a sablont, hogy varrásnál lásd, hol kell őket összevarrni!
 3. Géppel vagy kézi apró (fel-le) öltésekkel kezdd el összevarrni a két kört úgy, hogy az anyagoknak a színe legyen belül.
 4. Mielőtt teljesen összevarrnád őket, hagyj meg egy 2 cm-es lyukat, és azon át fordítsd ki a színére. Ebben egy ceruza nagy segítségedre lehet.
 5. A lyukon keresztül púposra tömd ki a párnácskát, majd varrd össze.
 6. Most jöjjön a díszítő behúzás! Fűzz be egy vastagabb cérnát vagy hímzőfonalat a tűbe, és a párnácska hátoldalának a közepéből indulva szúrd át a párnán, majd áthajtva a párnán, újra alulról szúrd át a tűt! Ezt a szálat most szemben a másikkal hajtsd át, így szimmetrikus behúzásaid lesznek. Harmadszorra az előző behúzáshoz képest 90 fokkal hajtsd át, majd a negyediket azzal szemben! A többi behúzást szemmértékre készítsd el annyiszor, ahányszor szeretnéd, hogy fel legyen osztva a párnácska! Jól húzd meg a fonalat, hogy a két fonál behúzása között kis virágszirmokként domborodjon ki a párna!
 7. Amikor a behúzással elkészültél, a párna közepébe varrj egy szép gombot!
 8. Vedd elő a gumiszalagot, tekerd a csuklódra, így le tudod mérni, hogy mekkora darabot kell levágni belőle.
 9. A gumiszalagot varrd a tűpárnához!

[szerkesztés] Tippek

 • Annak az anyagdarabkának a belső oldalába, ami a csuklóddal fog érintkezni, helyezhetsz egy kartondarabot, így a gombostűk biztosan nem fognak átszúródni a tűpárnán.
 • A gumiszalag helyett akár anyagból is készíthetsz pántot, melyre tépőzárat szerelve könnyedén levehető lesz a tűpárna.
 • Ajándéknak is kitűnő ötlet egy varrni szerető ismerősnek, családtagnak!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Textil, filc vagy egyéb textúrájú anyagdarabka
 • Körző, olló
 • 0,5-1 cm széles gumiszalag
 • Papír
 • Tű, cérna, gomb
 • Tömőanyag,szivacs,vatta


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Olyan anyagot válassz, aminek nem árt a sok tűszúrás, hogy ne maradjon benne lyuk!
 • A gumiszalagot kicsit szorosabbra méretezd a csuklódnál, hogy ne csúszkáljon majd rajta!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk