Cseh kucsmagombát gyűjteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell cseh kucsmagombát gyűjteni?

160321 Cseh kucsmagomba.jpg
A tavasz beköszöntével egyre többen kerekednek fel hosszú, erdei sétákra, s kötik ezt egybe gombaszedéssel. A cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) az év egyik első gombájaként bújik elő.


[szerkesztés] Lépések

 1. Válaszd ki a megfelelő időpontot! A cseh kucsmagomba egyike az év első gombáinak, márciusban bújik ki az avar alól, és áprilisig megtalálható az ágas-bogas területeken.
 2. Válaszd ki a megfelelő helyszínt! A cseh kucsmagomba bokrok által sűrűn benőtt területeket kedveli; ligeterdőben, erdőszéleken, lomberdőkben, patakparton érdemes keresni.
 3. Készítsd elő a gombagyűjtéshez szükséges eszközöket! A gomba gyűjtése során kelleni fog:
  • egy éles kés, mely segítségedre lesz a gomba leszedésénél,
  • egy fakosár vagy egy jól-szellőző papírdoboz, melyben tárolni tudod a frissen begyűjtött gombákat.
 4. Ismerd fel a cseh kucsmagombát! A cseh kucsmagomba 5-15 cm magas gomba. Jellegzetes redős, ráncolt felületéről könnyen felismerhető. A hasonló fajoktól, mint a többi kucsmagomba vagy a papsapkagomba könnyen elkülöníthető: süvege a tönkkel csak a csúcsán nőtt össze, és a tönköt harangszerűen veszi körül. Sárgás színe beleolvad az avarba, türelmet és fokozott figyelmet igényel a keresése.
 5. Óvatosan közelítsd meg! Ahol van egy cseh kucsmagomba, ott valószínűleg van több is. Tömegesen nőnek, így a megközelítéskor óvakodj, nehogy összetaposd a még megbúvó társait.
 6. Gondosan vágd le! A tönköt a földhöz lehető legközelebbi végénél vágd el, a földdel szennyezett részt távolítsd el. A kucsmagombák könnyen sérülnek, törékenyek, ügyelj arra, hogy a begyűjtött gombákat ne pakold egymásra a fakosárban.
 7. A vadon termett-szedett gombákat mindig mutasd meg gombaszakellenőrnek fogyasztás előtt! Ezzel elkerülheted az esetleges mérgezéseket, rosszulléteket, mely fakadhat a gombafajok összekeveréséből, vagy a nem megfelelő tárolásból. A nyilvántartott gombaszakellenőrök és a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listáját az alábbi oldalon éred el.
 8. Minél előbb használd fel a begyűjtött gombákat! A cseh kucsmagomba hamar megromlik, hűtőben is legfeljebb egy nap tárolást bír el. Szellős-hűvös helyen tároljuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Bokros területen, nyárfák vagy vadmeggy közelében találhatsz legkönnyebben cseh kucsmagombát. Legjobb, ha esős időszak után kerekedsz fel a keresésükre.
 • A szezon slágernövénye a medvehagyma, érdemes ezzel elkészíteni.
 • Harangszerű süvegéből adódóan jól tölthető, ajánlott ezt kihasználni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Éles kés
 • Kosár vagy egy jól szellőző tároló, amibe gyűjtheted a gombákat
 • Gombaszakellenőr


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A leszedett gombákat fogyasztás előtt mindig mutasd meg gombaszakellenőrnek az esetleges mérgezések elkerülése végett!
 • A gomba 20 perc előfőzés után fogyasztható, különben allergiás reakciót eredményezhet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lorataylor