Biztonságossá tenni az otthonunkat gyermekek számára

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságossá tenni az otthonunkat gyermekek számára?

Baba.jpg
Egy ház számos veszélyt jelent egy kisgyermek számára, amire a szülőknek fel kell készülniük. Bár a kisgyermekek tapasztalatlanok, rendkívül találékonyak, így sok olyan eszköz vagy berendezési tárgy is veszélyt okozhat, amire többségünk nem is gondolna.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizzük a konyhát!
  1. Többnyire a konyha rejti a legtöbb veszélyt a kicsik számára. Először is minden edényt és evőeszközt helyezzünk olyan magasra, hogy a gyerek ne érje el! Ha erre nincs lehetőség, használjunk gyerekzárat a fiókokon és szekrényajtókon! A konyhai készülékek vezetékeit mindig tekerjük fel.
  2. A padló gyakran csúszós a konyhában. Ha lefröccsen valami, azonnal töröljük fel!
  3. Amennyiben a gyermekünk vélhetően be tudná kapcsolni a tűzhelyet, rakjunk gyerekzárat a gombokra! Amikor főzünk, használjuk a hátsó főzőlapokat, az edény fogóját pedig mindig fordítsuk befele, hogy a gyermek ne érje el.
  4. A forró ételeket és italokat is úgy rakjuk le, hogy a kicsi nehogy elérje, és magára borítsa. Ne tegyük például az asztal vagy a szekrény szélére! Legjobb azonban – amennyiben erre lehetőség van -, ha a gyerek nem tartózkodik a konyhában, mikor főzünk.
 2. Nézzünk körül a fürdőszobában!
  1. Amíg a gyermek nem elég idős ahhoz, hogy felismerje a fürdőszoba veszélyeit, soha ne hagyjuk ott egyedül. Mivel azonban ez nem olyan egyszerű – a gyerekek mindig kíváncsiak -, gondoskodjunk arról, hogy amennyire csak lehet, biztonságossá tegyük ezt a helyiséget is. A gyógyszereket és piperecikkeket olyan helyre tegyük, ahol a gyermek nem éri el. A padlóra tegyünk csúszásmentes fürdőszobai kilépőt!
  2. Kisgyermekek esetén a WC teteje mindig legyen lehajtva, és kerüljük a törölközőszárító radiátor használatát, mivel ez sok esetben túlságosan forró.
  3. A fürdetés idején soha, egyetlen percre se hagyjuk magára (vagy egy idősebb gyerekkel) a kicsit, mivel kevés víz is fulladást okozhat. Ha csörög a telefon vagy csengetnek, vigyük magunkkal a gyermeket! A fürdővíz hőmérsékletét mindig ellenőrizzük, testhőmérsékletű legyen (36-38˚C)! Ezt könyökkel vagy vízhőmérővel ellenőrizhetjük.
  4. Az elektromos készülékeket tartsuk távol a víztől! Amikor nem használjuk, húzzuk ki őket a konnektorból, mivel ha a beleesnek a vízbe, áramütést okozhatnak!
 3. Ellenőrizzük a lépcsőket! Amíg a gyermek nem mozog magabiztosan a lépcsőkön, használjunk biztonsági kapukat a lépcső alján és tetején! A lépcső mindig legyen üres, mivel a gyermekek áteshetnek az ott hagyott holmikon. Amennyiben a lépcsőkön szőnyeg van, győződjünk meg róla, hogy egyenletes, mivel a huplikon is áteshet a pici! A korlátnál a lécek között ne legyen akkora rés, hogy a gyermek átférjen rajta!
 4. Kutassuk fel a nappali veszélyeit!
  1. A konyhához és a fürdőszobához képest a nappali általában elég biztonságos hely a gyermekek számára. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy nincsenek veszélyei. Először is sok csúnya baleset történik az éles sarkok vagy a dohányzóasztal miatt. Tehát, ha ez lehetséges, lekerekített sarkú bútorokat, asztalokat válasszunk.
  2. A nehéz vagy potenciális veszélyt rejtő tárgyakat olyan helyre rakjuk, ahol a gyerek nem éri el. Minden polcot szilárdan rögzítsünk. A teraszajtó elé helyezzünk valamit, mivel sok sérülés történik azáltal, hogy a kisgyerek átszaladt az üvegajtón.
 5. Gondoskodjunk megfelelő kiságyról!
  1. Olyan kiságyat válasszunk, amelynek a rúdjai között 4,5 cm-nél kisebb a rés. Amennyiben a rések túl nagyok, a baba beszorulhat. Amennyiben már megvan a kiságy, s a rudak közti távolság nagyobb, szórjunk ruhákat közéjük!
  2. A kiságyak sarkaira gyakran raknak kis polcokat, ahova például a gyermek éppen levetett ruháját lehet rakni. Ezeket szereljük le!
  3. A matracnak szorosan illeszkednie kell a kiságyhoz, mivel a kisbaba megfulladhat, ha a feje vagy teste beékelődik a matrac és a kiságy közti résbe. Győződjünk meg róla, hogy a rés kisebb két ujjnyinál! Ha a matrac túlságosan kicsi, feltekert törölközővel tömjük ki a réseket. Amikor a baba már fel tudja nyomni magát, távolítsuk el a párnákat és a játékokat a kiságyból, azokat is, amelyek a kiságy fölé vannak függesztve, mivel ezek segítségével a baba megpróbálhat kimászni!
 6. Keressük meg, milyen veszélyt rejt a gyerekszoba! Távolítsunk el minden kábelt, ami a baba nyaka köré tekeredhet! A gyerekágyat elektromos vezetékektől, drapériától és a függönyzsinóroktól távol helyezzük el, vagy tekerjük fel ezeket, és gondoskodjunk arról, hogy a kisgyermek ne érje el. A lelógó bölcsőjátékokat szintén rakjuk olyan magasra, hogy ne tudjon hozzányúlni. A játékokról és a cumiról távolítsuk el a hurkokat.
 7. Gondoskodjunk megfelelő játékokról!
  1. Amikor játékot veszünk, győződjünk meg róla, hogy a termék jó minőségű, s a gyermek korának megfelelő! Ne legyenek éles szélei, apró részei vagy hegyes végei. A gyermekek nem törődnek a használati utasítással, tehát olyan játékot vegyünk, amit bárhogy csürhet-csavarhat, nem esik darabjaira.
  2. Ellenőrizzük a dobozon található biztonsági figyelmeztetéseket, információkat, mint például “3 éves kor alatt nem ajánlott”, vagy azokon a játékokon, melyeket valószínűleg a szájába vesz (ez nagyjából bármelyik játékra igaz, legyen az egy játék étkészlet vagy egy dömper), keressük a “nem toxikus” feliratot! Kitömött játékok és babák esetében moshatót vagy higiénikusat válasszunk.
  3. Kerüljük a golyók, labdák és minden olyan játékot, amely 4,5 cm-nél kisebb átmérőjű részekből áll, vagy 5 cm-nél nem hosszabb, mivel a gyermekeknél fulladást okozhatnak, ha lenyelik ezeket. Az idősebb gyerekek játékait tartsuk távol a babáktól és a kisgyermekektől!

[szerkesztés] Tippek

 • Mikor veszélyeket keresünk, ereszkedjünk le négykézlábra is – a baba nem 180 cm magasban fogja beverni a fejet!
 • Hívjuk meg valamelyik kisgyermekes barátunkat, hogy segítsen felderíteni a veszélyforrásokat! Több szem többet lat, sőt valószínűleg már tapasztalt is egyet s mást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Bababiztos eszközök
 • Körültekintés
 • Józanság baj esetén

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne feledjük, hogy némelyik szobanövény mérgező! Ezeket olyan helyre tegyük, ahol a gyermek nem fér hozzájuk!
 • Ne engedjük a gyerekeket az ablak közelébe, mivel kieshetnek! A szúnyogháló talán kint tartja a szúnyogokat, de nem tartja bent a gyermekeket. Használjunk ablakvédőt, vagy ha lehetséges, az ablakokat csak bukóra nyissuk ki. A székeket és minden olyan bútordarabot, amelyre a gyermek felmászhat, tartsuk az ablaktól távol!
 • Győződjünk meg arról, hogy a gyermek nem fér hozzá a műanyag zacskókhoz vagy leeresztett lufikhoz!
 • A konnektorokba rakjunk műanyag betétet, amikor nem használjuk!
 • Az alkohol és a cigaretta legyen elzárva.
 • Mindenféle fegyvert tartsunk az otthonunkon kívül. Ha ez mégsem lehetséges, zárjuk el őket, s a kulcsot helyezzük olyan helyre, ahol a gyermek nem fér hozzá. A golyókat a fegyverektől külön taroljuk.
 • Ha a gyerek magasabb helyen van, mint például a pelenkázó asztal, mindig álljunk közel hozzá, s a kezünket tartsuk rajta.
 • A gyufát, öngyújtót a vállunknál magasabban lévő helyen tároljuk.
 • A gyermekek sok esetben nem tudnak különbséget tenni a tabletták és a cukorkák között. Ha a gyermekünk lenyelt valamilyen orvosságot, azonnal vigyük orvoshoz, vagy súlyosabb esetben hívjuk a mentőket!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka