Beltéri világítást választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell beltéri világítást választani?

Belteri-lampa-kivalasztasa-led-lampa.jpg
A megfelelő beltéri világítás kialakítása nemcsak azért fontos, hogy otthonunk különböző helyiségeiben a legideálisabban lássa el funkcióját, hanem azért is, mert esztétikai szerepet is betölt, így a dizájnhoz is alkalmazkodnia kell. Egy adott térben lehet többféle megoldást is alkalmazni attól függően, hogy milyen tevékenységeket szeretnénk folytatni, és azokhoz milyen fényviszonyokra van szükségünk. Lássuk tehát, hogy mire érdemes figyelnünk, és milyen lehetőségeink vannak!


[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésként gondoljuk végig, hogy melyik helyiségben milyen világításra is van pontosan szükségünk. Ezzel lehetővé tesszük a takarékos energiahasználatot és csak ott világítunk, ahol kell, és addig, amíg szükségünk van rá. Fogyasztás szempontjából a halogén izzók elég költségesek tudnak lenni, viszont a LED világítás alacsony fogyasztást és hosszú élettartamot garantál.
 2. Azért, hogy a nagyobb közösségi helyiségekben (nappali, étkező, hálószoba) egyfajta vizuális komfortérzetet hozhassunk létre, érdemes általános világítást elhelyezni. Erre a célra ideális választás egy LED függeszték, ami alacsony fogyasztást és hosszú élettartamot garantál.
 3. Kisebb helyiségekben is célszerű az általános világítás kialakítása azért, hogy már az ajtón belépve valamilyen alapvilágítás segítse a szobában való tájékozódást. Ide válasszunk inkább mennyezeti lámpát, mivel ez a típus is tökéletesen alkalmas kisebb terek teljes bevilágítására, viszont elkerülhetjük vele, hogy a lelógó lámpatest nyomasztó hatást keltsen.
 4. A fürdőszobában központi szerepe van a tükör megfelelő megvilágításának, amire a legalkalmasabbak a tükör fölé elhelyezhető fali lámpa vagy a tükrös szekrénybe beépített lámpatest. Abban az esetben, ha a tükörvilágítás önmagában nem elég az egész helyiség megvilágításához, kiegészítésképp itt is alkalmazhatunk mennyezeti világítást.
 5. A konyha hangulatát alapjaiban határozza meg egy jól választott csillár, vagy függeszték, ami az általános világítást biztosítja, viszont a munkafelületek megvilágításáról sem feledkezhetünk el, amit a konyhaszekrény alsó felületére szerelt lámpatestekkel oldhatunk meg.
 6. Helyi megvilágításként otthoni munkához az íróasztalnál, az éjjeliszekrényen, vagy a dohányzóasztal tetején elhelyezhetünk energiatakarékos LED asztali lámpát.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha a LED függeszték mellett döntünk, vásárlás előtt mérjük le a belmagasságot, így elkerülhetjük, hogy a lámpatest belelógjon a mozgásterünkbe.
 • Ne csak az égők típusát döntsük el, hanem azt is, hogy meleg vagy hideg fényt szeretnénk. A 2700-3400K közötti érték az ún. melegfehér (a beltéri világításnál megszokott „sárgás” fény); 3500-4900K között középfehérről; míg 5000K fölött hidegfehérről beszélünk.
 • A világítást mindig a sötét helyiségre tervezzük, a sok ablak és nappali fényviszonyok megtévesztőek lehetnek, de éjszaka ezek a fényforrások nem elérhetőek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Villanyszerelő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A lámpák felszerelése előtt mindenképp áramtalanítsd az elektromos hálózatot.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell