Ajtót választani lakásunkba

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ajtót választani lakásunkba?

Belteri-ajto-kivalasztasa-minta.jpeg
Az ajtók legalább annyira meghatározó elemi a lakásunknak, mint a padló vagy a bútorok. Nagy felületükkel naponta sokszor találjuk szembe magunkat, ezért fontos, hogy megfeleljenek az esztétikai elvárásainknak. Azt se felejtsük el, hogy első sorban a funkciójuk miatt választjuk őket, így olyan feladatot vállalunk magunkra, amit csak alapos megfontolás után végezhetünk megfelelően. Lássuk, mire is kell figyelnünk az ajtó választáskor!

[szerkesztés] Lépések

 1. Vessünk egy pillantást pár ajtófajtára, melyek bármelyike szobánk dísze lehet. A legmagasabb esztétikai és árszinttel rendelkező ajtófajta a furnérozott ajtó. Természetes fafelületet képzeljünk el, amit nem ajtóipari, hanem asztalosipari technológiával készítenek. Pontosan ezért nincs két egyforma ajtó, minden darab egyedi. Rendkívül tartós ajtókról van szó, több évtizeden át gyönyörködhetünk bennük. Ilyen minőségű ajtót akkor érdemes beszerezni, ha nincsenek kisgyermekek a házban.
 2. Ha nem ragaszkodunk a természetes fa anyaghoz, szintén nagyon esztétikus megoldás a festett dekor ajtó. Ezek HDF felülete rendkívül erős, nem egyszerű felsérteni. Kifejezetten izgalmas megoldás, amikor a fa felületét úgy festik meg, hogy kézzel is kitapintható a fa erezete, vagy más egyéb minták.
 3. Az egyik legkedveltebb ajtófajta a dekorfóliával díszített ajtó. Ezt egy savra keményedő, strapabíró védőlakk óvja a szennyeződésektől, ütődésektől és karcolásoktól. Rendkívül sok színben és mintával kapható, az ár-érték aránya is meglehetősen jó. A CPL ajtóknál például egy műgyanta réteg látja el a védőlakk funkcióját, a gyanta felületi jellemzői miatt pedig nagyon könnyű tisztítani.
 4. Az ajtókat felépítésük szerint is osztályozhatjuk: a keretszerkezetes ajtókat kazettákból állítják össze, míg a lapszerkezetes darabok egybefüggő felületet képeznek. Ez akkor fontos, ha két eltérő hőmérsékletű vagy páratartalmú helyiséget választunk el egymástól. Az egyetlen lapból készült darabok könnyen vetemednek, és hamar le kell őket cserélnünk, ennek tipikus példája a fürdőszoba elválasztása más helyiségektől. A páratartalom- illetve hőmérséklet különbség káros hatásait acélajtókkal is kivédhetjük.
 5. A fürdőszobával kapcsolatban még egy dologra kell figyelnünk: ez a szellőzőnyílás. Az ajtó alja és a padló között nagyobb helyet hagyva is megoldhatjuk a légköri problémáinkat. A pára ezen a lyukon távozhat, és nem kínozza tovább az ajtónkat. Ajánlott a használata a cirko fűtéses lakások esetén is, ahol létfontosságú a szobák megfelelő szellőzése.
 6. Gondoljunk az ajtó színére is. A porosodásra hajlamos lakásokban érdemes világos színű darabokat beszerezni, mert ezeken nem látszik annyira a por. A sötét színek alapvetően világos, fénnyel bőven ellátott helyiségekben használhatók. Érdemes elsősorban a padló színét figyelembe venni, ugyanis leginkább ezzel a berendezési elemmel vonjuk össze magunkban az ajtókat. # Próbáljunk meg hasonló színű és mintájú ajtókat választani.
 7. Nem utolsó szempont a szobák fényellátása: vannak helyiségek, amelyeket nem foszthatunk meg a vele kapcsolódó szobákból kiáramló fénytől, nem mindig jó megoldás a teli ajtó. Szerencsére kaphatunk üvegezett darabokat is, különböző üvegalakok beillesztésével. Sőt, ha még több fényt szeretnénk átengedni, használhatunk teljesen üvegből készített ajtókat is. Tejüveg alkalmazásával kiváló térelválasztókat kaphatunk, anélkül, hogy érzetben szétválasztanánk a két szobát.
 8. Vessünk egy pillantást a szoba fekvésére és a bútorokra is, ugyanis az ajtót ki is kell majd nyitnunk. Ha a körülmények miatt nincs helyünk ajtót nyitni, forduljunk a tolóajtók felé. Ezek a fal síkjában mozognak, ezért nem foglalnak helyet. Léteznek falba építhető modellek is, ahol a tok sem látható, és az ajtó gyakorlatilag eltűnik a falban.


[szerkesztés] Tippek

 • Figyeljünk a részletekre is! Az ajtók elhanyagolhatatlan része a kilincs és a küszöb. Rendkívül széles választékból válogathatunk kedvünkre, amíg meg nem találjuk a megfelelőt. Mivel meglehetősen nagy igénybevételnek lesznek kitéve, ne spóroljunk a minőségen ezeknél a daraboknál.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ajtószerelő (kőműves)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fürdőszobánál mindenképpen gondoskodjunk a szellőztetésről, erre külön ajtófajták léteznek.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell