A ház hőszigetelését ellenőrizni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a ház hőszigetelését ellenőrizni?

Elsősorban a régebbi építésű házaknál előforduló probléma a rossz, illetve hiányos hőszigetelés. A nem megfelelő szigetelés sok problémát okozhat: leggyakoribb, hogy a téli időszakban nem tartja meg a meleget, így hiába megy a fűtés, a bent hőmérséklet nem emelkedik. De természetesen minden épületnél célszerű időnként ellenőrizni/ellenőriztetni a hőszigetelés állapotát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha azt gyanítjuk, hogy valami probléma van a szigeteléssel, mindenképpen érdemes egy szakember segítségét kérnünk.
 2. A vizsgálat elvégzéséhez szükség van egy hőkamerára, amely segítségével meghatározható a hőmérséklet-különbség. Ezek a berendezések az energiát hőképpé alakítják át, és így kimutatható a probléma pontos helye. Kültéri mérésre a legjobb időpont a hajnal, illetve az késő este, ekkor a napsugárzás egyáltalán nem befolyásolhatja az eredményeket. Szükséges körülmény még a szélcsend és a csapadékmentes idő.
 3. A vizsgálat nem igényel nagyfokú előkészületeket, a mérés nem jár bontással sem, ami talán az eljárás egyik legnagyobb előnye. Kétféle típusa van: mennyiségi és minőségi felmérés. A mennyiségi felmérés feltérképezi a teljes hőeloszlást, míg a minőségi vizsgálat az eltérések és hőszigetelési problémák széleskörű elemzését jelenti.
 4. Ha mérés kiterjed a nyílászárók, vezetékek, födémek állapotfelmérésére is, egyetlen komplex vizsgálattal megállapítható az épületszerkezet állapota.
 5. Miután meghatároztunk a hiba okát, speciális anyagok segítségével megszüntethető a hőszigetelési probléma.

[szerkesztés] Tippek

 • A komolyabb probléma elkerülése érdekében végeztessük rendszeres időközönként termográfiás vizsgálatot. Korszerűsítés és felújítás előtt nagyon ajánlott!
 • Vegyünk igénybe szakértői segítséget, hiszen csak modern berendezések és tapasztalat mellett lehetünk a leghatékonyabbak.
 • Ellenőriztessük a vezetékek és szigetelések állapotát is.
 • Szivárgási és tömítései hibák feltérképezésére is hatékony megoldás lehet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • információgyűjtés és tájékozódás,
 • egy profi méréstechnikai cég,
 • egy hőkamera, ha te is a terület szakértője vagy.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne akard egyedül megoldani a problémát!
 • A hibás elemek kijavítása nagyon fontos, hiszen az idő során az épület állapota csak tovább romlik, ami súlyos következményekkel járhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Aniko91, Hogyankell