A YouTube csatornán a borítóképet beállítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a YouTube csatornán a borítóképet beállítani?

saját szerkesztésű fotó
Megújult a YouTube csatornák dizájnja, már ami a borítófotókat illeti. A frissítésre azért került sor, mert egyre többen böngészik az oldalt tableten, okostelefonon vagy éppen okostévén. Ezek képernyőmérete azonban eltér a számítógépek/laptopok képernyőjétől, így ha a YouTube csatornánkhoz nem megfeleő felbontású borítófotót állítunk be, akkor az rossz minőségben fog megjelenni ezeken az eszközökön. A YouTube tehát azért kér minket megfelelő felbontású borítókép feltöltésére, hogy az mindenféle eszköz képernyőjéhez rugalmason tudjon alkalmazkodni, mint ahogyan maga a YouTube weboldala is átméreteződik kisebb vagy nagyobb felületen a további tartalom megjelenítése érdekében.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Készen kapott borítófotó beállítása

 1. Lépjünk be az általunk kezelt Youtube csatornába! A régi borítófotónk eltűnt, helyére egy színes téglalap került. Ha a borítófotó dobozába visszük az egeret, akkor a jobb felső sarokban megjelenik egy ceruza ikon. Kattintsuk rá és válasszuk ki a Csatornaképek szerkesztése menüpontot!
 2. Válasszuk ki a Galériát! A felsorolt lehetőségek közül ez a harmadik opció. Itt kiváló minőségű és megfelelő felbontású fotókat találunk. Ha ezek közül illik valamelyik az általunk kezelt csatornához vagy egyszerűen csak megtetszik az egyik, akkor egy kattintással kiválaszthatjuk. Ekkor megjelenik egy ablak, amely azt mutatja be, hogy a kiválasztott borítófotó hogyan jelenik meg a különböző eszközök (számítógép, tv, mobil) képernyőjén.
 3. Kattintsunk a Képkivágás módosítása funkcióra! Itt a középső rész (= biztonsági zóna, ahol a szöveg és az emblémák nem lesznek levágva, tehát ez a rész minden eszközön meg fog jelenni) elhelyezésén igazíthatunk egy kicsit. A megjelenését az Eszközök előnézete gombra kattintva ellenőrizhetjük le. Ha megfelelőnek találjuk, akkor kattintsunk a Kiválasztás gombra.

[szerkesztés] Nagy felbontású borítófotó beállítása

 1. Keressünk vagy szerkesszünk egy 2560 x 1440 képpont felbontású fotót! Ez a felbontás a televíziók 16:9 képarányához igazodik. Emellett azonban arra is kell figyelnünk, hogy lehetőleg olyan fotót töltsünk le, illetve készítsünk képszerkesztő program segítségével, amelynek a középtáján helyezkednek el az adott feliratok, alakzatok, ikonok, logók stb. Azért fontos, hogy ezek közepén helyezkedjenek el, mert ez az a terület (1546 x 423), amely minden eszközön meg fog jelenni. Ez nem más mint az imént is említett biztonsági zóna, melyről nem lesznek levágva az elhelyezett feliratok és alakzatok. Tehát például mobilon csak az 1546 x 423 képpont méretű terület, míg az asztali számítógépen már egy nagyobb, a 2560 x 423 képpont méretű terület jelenik meg.
2 1.jpg
 1. Töltsük fel a fotót! Ehhez vigyük az egeret a borítókép dobozára, kattintsunk a jobb felső sarokban található ceruza ikonra, majd válasszuk ki a Csatornaképek szerkesztése menüpontot, a megjelenő ablakban pedig kattintsunk a Fotók feltöltése opcióra. A megfelelő fotó feltöltése után itt is van lehetőségünk módosítani a képkivágást, illetve azt ellenőrizni, hogy a feltöltött borítófotónk hogyan jelenik meg a különböző eszközökön.

[szerkesztés] Általunk készített borítófotó beállítása

(Megjegyzés: ez abban az esetben ideális megoldás, ha nem olyan fontos számunkra, hogy televízión is egy tökéletes borítófotó jelenjen meg)

 • Készítsünk egy 2560 x 423 képpont felbontású képet! A 2560 x 423 képpontos felbontás az asztali sávnak felel meg. Ezt a fotót érdemes háttérként megszerkeszteni, tehát ábrázolhat felhőket, mezőt, hegyeket, de lehet egy egyszínű vagy különböző árnyalatokat magában foglaló háttér is.
3 1.jpg
 • Koncentráljunk az így kapott kép középső részére! Ennek a 2560 x 423-as felbontású téglalapnak a középső része a biztonsági zóna, melynek mérete 1546 x 423 képpont. Ettől a területtől jobbra és balra lévő (nyíllal jelölt) részek pedig az adott eszköz böngészőméretétől függően láthatók. Helyezzük el erre a részre a tervezett borítófotó központi elemét/elemeit (pl. egy ember, egy állat, egy termék, jellegzetes ikonok, logók stb.), hiszen ez az terület, amely minden eszközön pontosan látható lesz.
3 2.jpg
 • Szerkesszünk egy 2560 x 1440 képpont felbontású fotót! Ezt is háttérként célszerű megszerkeszteni. Mindenesetre törekedjünk arra, hogy harmonizáljon a 2560 x 423 felbontású „háttérkép” árnyalataival, mintáival.
3 3.jpg
 • Állítsuk össze a borítófotót! A 2560 x 1440 felbontású, legnagyobb háttér középső részére, arányosan helyezzük el a 2560 x 423 képpont felbontású képet, majd mentsük el a kész borítófotót.
3 4.jpg
 • Töltsük fel az elkészült borítófotót! A borítókép dobozában található ceruza ikonra kattintva válasszuk ki a Csatornaképek szerkesztése menüpontot, majd a megjelenő ablakban menjünk a Fotók feltöltése opcióra. A megfelelő fotó feltöltése után itt is van lehetőségünk módosítani a képkivágást, illetve azt ellenőrizni, hogy a borítófotónk hogyan jelenik meg a különböző eszközökön.
3 5.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A saját készítésű borítófotót külön elemekből is összeállíthatjuk. A biztonsági zónát külön is megszerkeszthetjük, majd ezt kell arányosan ráhelyeznünk a 2560 x 423 felbontású „háttérképre”, amit aztán mentés után a 2560 x 1440 felbontású háttér középső részére kell illesztenünk.
 • A borítófotón megjeleníthetjük vállalkozásunk honlapjának linkjét faviconnal együtt, illetve különböző közösségi médiás elérhetőségeit. Első beállítás esetén ezt a lehetőséget külön is felajánlja nekünk a YouTube a csatornánk kezdőoldalának jobb felső sarkában (Linkek hozzáadása…). Más esetben kattintsunk a csatornánk főoldalán A YouTube-ról menüpontra. Itt rövid leírást adhatunk cégünkről, de az alatta található dobozban találhatjuk az egyéni és a közösségi linkek beállításait. A lényeg, hogy legyen kipipálva Az első link ráhelyezése a csatornaborítóra opció, illetve a közösségi linkeknél adjuk meg, hogy mennyi közösségi elérhetőséget szeretnénk megjeleníti a borítófotón, majd értelemszerűen adjuk meg a különböző linkeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • saját YouTube csatorna
 • képszerkesztő program és képszerkesztési ismeretek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak 2560 x 1440 felbontású borítófotót enged feltölteni a YouTube! Tehát fontos, hogy a 2560 x 1440 felbontású háttérre dolgozzunk, azon helyezzük el a kisebb méretű kép(ek)et, még akkor is, ha nem törekszünk televízióra is optimalizált borítófotóra.
 • Az általunk feltöltött logót a YouTube többé-kevésbé méretarányosan helyezi el a logó-dobozban. Előre nincs is meghatározva méret, mert a logó alakzatai, feliratai is nagyban befolyásolják azt, hogy mi lesz a megfelelő méret. Előfordulhat, hogy többször is át kell méreteznünk a logót egy képszerkesztő programmal, majd feltöltögetni egymás után a különböző változatokat. Nem biztos, hogy elsőre megfelelően jeleníti meg a logónkat a YouTube.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya