Átültetni a növényeket

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell átültetni a növényeket?

Atultetes.jpg

A cserepes növények egy idő után elhasználják a rendelkezésükre álló földből a tápanyagot, és a gyökereiknek is kezd szűkös lenni a hely. Ha nem akarjuk, hogy sárgulni kezdjenek vagy elpusztuljanak, a növekedésüknek megfelelően időről időre át kell ültetnünk azokat. Ehhez az alábbiakban adunk segítséget.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsd elő az új helyet!
  • Ha továbbra is cserépben neveled a növényt, olyan edényt kell keresned, amely pár centivel nagyobb átmérőjű az eredetinél (ha az újat beleteszed, be tudd tenni az ujjad a régi és az új cserép közé).
  • Ha a kertbe ültetnéd ki a virágot, legalább akkora gödröt kell ásnod, hogy a cseréppel együtt beleférjen (vagy valamivel nagyobbat).
 2. Ha nagyon száraz a virág földje, nedvesítsd meg! Fontos, hogy ne csöpögjön azért belőle a víz – a legjobb, ha pár másodpercre egy vízzel telt vödörbe mártod a cserepet. Legjobb, ha ezt legalább egy órával az átültetés előtt csinálod, így biztos nem fog szétesni a földlabda.
 3. Vedd ki a növényt a cserépből! Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha az egész növényt fejjel lefelé fordítod, a tövénél megfogod, és a másik kezeddel lehúzod róla a cserepet. Ha nem enged, egy kicsit ütögesd meg a cserép alját, esetleg késsel próbálj belenyúlni a cserépbe és kifordítani a virágot.
 4. Tedd az új helyre! Szórj annyi földet alá, hogy az eredeti talaj teteje kerüljön abba a magasságba, ahol később is lennie kell. Ha tehát cserépbe ülteted, az eredeti talaj szintjének a cserép pereme alatt egy centivel kell lennie (így tudod öntözni), ha pedig a kertbe ülteted ki a virágot, a talajszinttel egy magasságba kerüljön a töve. A lényeg, hogy a friss föld nagy része a növekvő gyökerek alá kerüljön, ne a növény tövéhez.
 5. Szórj köré földet! A cserép vagy a gödör szélén maradó üres teret töltsd fel friss földdel és tömörítsd.
 6. Öntözd meg! Az átültetés során elkerülhetetlenül sérülnek az apró hajszálgyökerek, ezért öntözd meg alaposan a növényt, hogy mielőbb magához térhessen.

[szerkesztés] Tippek

 • Sok növény speciális talajt igényel, erre érdemes figyelni az átültetéskor. A kertészetekben többféle virágföldet kaphatsz – a választáshoz akár az ott dolgozók segítségét is kérdheted. Vannak például speciális virágföldek, amelyeket a növény használati céljának, típusának megfelelően kevertek ki – például balkonnövényeknek, pálmáknak stb. Érdemes olyat venni (a fajnak megfelelően), amely extra tápsókat is tartalmaz – igaz, ezek drágábbak, de a növény a dús levelekkel és virágokkal fogja meghálálni.
 • Ha a szabadba akarod kiültetni a növényt, de a kerti föld nem felel meg a növénynek (nem elég savanyú például), akkor áss minél nagyobb gödröt – legalább kétszer akkorát, mint amekkora cserépben a virág van – és a megfelelő virágfölddel töltsd fel. Ne feledkezz meg róla, hogy a talaj cserélését időnként el kell végezned a növény körül, hogy ne pusztuljon el (a kerti föld helyett speciális virágföldet kell leásni).
 • Speciális, külön kapható tápsókkal is növelheted a föld tápanyag-tartalmát, de az adagolásnál tartsd be a dobozon vagy zacskón található előírásokat.
 • Az átültetés optimális idejét úgy határozhatod meg, ha kiveszed a cserépből a virágot, és megnézed a gyökerét:
  • Ha még nem látod a föld szélén megjelenni az apró hajszálgyökereket, még nincs szükség az átültetésre.
  • Ha a hajszálgyökerek már kezdik átszőni a föld szélét is, érdemes hamarosan átültetni a virágot.
  • Ha a növény gyökerei a cserép alján kilógnak, sürgősen ültesd át a növényt!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a virág kinőtte a cserepet (a gyökerei hosszan kilógnak a cserép alján lévő lyukakon, esetleg sűrű szövevényt is képeztek a kaspóban), inkább vágd le a cserepet a földről, hogy minél kevesebb sérülést okozz a növénynek! Így járj el akkor is, ha a megvastagodó gyökerek miatt a növény szó szerint beleszorult a tartójába.
 • A növények átültetése általában egy kis piszokkal jár. Ha nincs lehetőséged kimenni a szabadba, teríts le fóliát vagy újságpapírt a földre vagy az asztalra, hogy ne koszolj össze mindent a virágfölddel. Tüskés virágnál vagy olyan növénynél, amely levelének éles a széle, viselj kesztyűt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Növény, amely megérett az átültetésre
 • Nagyobb cserép vagy megfelelő hely a szabadban
 • Virágföld

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki