Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A mangót egyszerűen meghámozni

123 bájt hozzáadva, 2014. február 4., 12:26
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a mangót egyszerűen meghámozni? ==
[[Fájl:Mango.jpg‎|right|250px]]Az egzotikus gyümölcsök fogyasztása lassan a magyarok étkezési szokásikban is megjelenik rendszeresen, így sokat javíthatunk és tehetünk a segítségükkel az egészségünkért. Bizonyára találkozhatunk sok olyan trópusi gyümölccsel a hipermarketek polcain, amelyekről még soha nem hallottunk. Az egyik kiemelkedő gyümölcs az egzotikumok között az Indiából származó zöldes-pirosas színű '''mangó'''. Édes íze ínycsiklandozó, mind a tejes turmixokhoz és joghurtokhoz, mind pedig süteményekhez jól illik. Amellett, hogy finom az íze, rettentően sok egészséges összetevőt tartalmaz: '''béta karotint, A, C, E, B1, B2 ''' vitaminokat, valamint számottevő '''magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat ''' és '''nátriumot'''. Sokan nem ismerik a mangó hámozási technikáját és a szokványos hámozási módszerrel próbálják a héját eltávolítani. Viszont létezik 2 sokkal egyszerűbb és hatékonyabb praktikais a hámozásra
== Lépések ==
#'''Nézd meg milyen mangót veszel''': általában a nagyobb hipermarketek és bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk egzotikus gyümölcsökkel, s köztük a mangóval is. Érdemes válogatni és alaposan megnézni milyen gyümölcsöt veszünk: figyeljünk arra, hogy picit puhább és lehetőleg pirosas, érett, mint zöldes legyen a külseje. Óvakodjunk a sérült, barnás színű mangótól.#'''A felhasználás előtt mosd meg''': mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni.#'''Az első hámozási technika: a hasábozás/csíkozás''': a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban '''csíkozva''' vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst.#'''A második hámozási technika: a kockázás''': a második szintén esztétikusabb hámozási technika, a '''kockázás'''. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst. #'''Szokványosan is hámozhatunk''': választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis egy a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz.
* [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangóról.]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mango_a_szerelem_szimboluma/20080110174519 A mangó a szerelem szimbóluma.]
* [http://wwwnapidoktor.mindmegettehu/cikk/84.hu4447/mangoMango-a-szerelemgyumolcsok-gyumolcsekiralya Mangó, a gyümölcsök királya.] [[Kategória:Egészség]][[Kategória:Étel-41808 A mangó hasznos információk.ital]]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
Névtelen felhasználó