A mangót egyszerűen meghámozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a mangót egyszerűen meghámozni?

Mango.jpg
Az egzotikus gyümölcsök fogyasztása lassan a magyarok étkezési szokásikban is megjelenik rendszeresen, így sokat javíthatunk és tehetünk a segítségükkel az egészségünkért. Bizonyára találkozhatunk sok olyan trópusi gyümölccsel a hipermarketek polcain, amelyekről még soha nem hallottunk. Az egyik kiemelkedő gyümölcs az egzotikumok között az Indiából származó zöldes-pirosas színű mangó. Édes íze ínycsiklandozó, mind a tejes turmixokhoz és joghurtokhoz, mind pedig süteményekhez jól illik. Amellett, hogy finom az íze, rettentően sok egészséges összetevőt tartalmaz: béta karotint, A, C, E, B1, B2 vitaminokat, valamint számottevő magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és nátriumot. Sokan nem ismerik a mangó hámozási technikáját és a szokványos hámozási módszerrel próbálják a héját eltávolítani. Viszont létezik 2 sokkal egyszerűbb és hatékonyabb praktika is a hámozásra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézd meg milyen mangót veszel: általában a nagyobb hipermarketek és bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk egzotikus gyümölcsökkel, s köztük a mangóval is. Érdemes válogatni és alaposan megnézni milyen gyümölcsöt veszünk: figyeljünk arra, hogy picit puhább és lehetőleg pirosas, érett, mint zöldes legyen a külseje. Óvakodjunk a sérült, barnás színű mangótól.
 2. A felhasználás előtt mosd meg: mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni.
 3. Az első hámozási technika a hasábozás/csíkozás: a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban csíkozva vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst.
 4. A második hámozási technika a kockázás: szintén esztétikusabb hámozási technika, a kockázás. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst.
 5. Szokványosan is hámozhatunk: választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz.


[szerkesztés] Tippek

 • Éles kést használj
 • Mindig mosd meg a mangó héját, majd töröld meg, hogy ne csússzon


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mangó
 • Egy éles kés
 • Vágódeszka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz az ujjadra, és a kezedre a vágásnál!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező