Pizzát sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell pizzát sütni otthon?

Pizza.jpg

A pizza az egyik legnépszerűbb étel: gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízlész szerint variálható, így garantáltan mindenki szereti. Ha nem szeretnénk rendelni, otthon is egyszerűen lehet pizzát sütni. Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk be a házi pizza készítését.

[szerkesztés] Lépések

  1. Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon:
    1. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt).
    2. Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt.
    3. A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe).
    4. A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük.
  2. Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.
  3. A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.
    1. A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit összefőzzük és már kenhetjük is a pizzatésztára.
    2. Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kenjük rá a nyers pizzatésztára.
    3. A feltéteknél az alábbiakra kell figyelni:
      1. Ha húst teszünk rá (például csirkemell csíkokat), előtte meg kell pirítani, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át.
      2. A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszünk a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (nem kell bele vizet tenni). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika).
      3. A zöldségeket próbáljuk apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át.
      4. Ha konzerv alapanyagot használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára tennénk.
      5. Ha minden feltétet rátettünk a pizzára, sajtot reszelünk a tetejére.
  4. Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós.

[szerkesztés] Tippek

  • A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg.
  • Ha kézzel készítjük a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keverünk a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza.
  • A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is tehetjük, ha pár napon belül újra szeretnénk pizzát sütni, de le is lehet fagyasztani, így hónapokig eláll.
  • Ha nem szeretnénk, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kenjük meg egy kis olivaolajjal.
  • A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabbak vagyunk, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolni (20-30 perc).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A tésztához:
    • 0,5 kg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 dl tej
    • 1-1,5 dl víz
    • 1 kk. cukor
    • 3 kk só
    • esetleg 4 ek. olaj
  • A pizzaszószhoz paradicsomsűrítmény vagy tejföl és fűszerek
  • Feltétek ízlés szerint
  • Sajt

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A pizzaszószt és a feltéteket érdemes addig előkészíteni, amíg a pizzatészta kel, akkor ugyanis már gyorsan kell dolgoznunk, amikor a tepsibe fektettük a megformázott tésztát.
  • Ne használjunk pizza készítéséhez növényi alapú sajtot (amit sokszor kifejezetten szendvics- és pizzafeltétként árulnak), mert a magas hőmérsékleten összeugrik, állaga és íze értékelhetetlen lesz.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki