Permetezni a szőlőt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell permetezni a szőlőt?

Szolo permetezes1.jpg
Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, ennek egyik legfontosabb eleme a permetezés, melyet megfelelő menetrend szerint kell végeznünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet része. A rovarok és azok ragadozói együtt élnek benne, és normális évben a ragadozók gondoskodnak arról, hogy semmiféle kártevő ne okozzon a kárküszöb fölötti kárt. Előfordulhat olyan év, amelyben valamelyik kártevő tényleg akkora mértékben felszaporodik, hogy komoly kárt okozhat (pl. a gyapjaslepke invázió néhány éve). Ilyenkor forduljunk a biológiai védelem felé: pl. a kártevőt megbetegítő, de egyébként ártalmatlan baktériumos permetezéssel (bacillus thuringiensis) vagy feromoncsapdával, atkák ellen pedig ragadozó atkák telepítésével.
 2. Ne használjunk gyomirtót! A gyomirtó a nagyüzemi gazdálkodás velejárója, amit az élelmiszer tömegtermelés miatt használnak. Teljesen feleslegesen kezdték alkalmazni kiskertekben. Gyomirtó helyett kapálni kell.
 3. Ne használjunk műtrágyát! A műtrágyázás során a főbb tápelemeket (és csak azokat) nagyon töményen pótoljuk vissza a talajba. Ez a tápanyag visszapótlás tehát nem komplex, és a talaj savasságát is megnöveli. Ha ragaszkodunk a trágyázáshoz, használjunk szerves trágyát, és lehetőség szerint juttassuk vissza a szőlőbe a levágott vesszőket (már amit fertőzés miatt nem kell kihordani) és a törkölyt.
 4. Vegyük sorra a növényvédelem szempontjából fontos időpontokat és a kezeléseket! Három fő kórság támadhatja meg a szőlőt: a lisztharmat, a perenoszpóra és a botritisz. Ezek a tenyészidő eltérő szakaszaiban fertőznek - ehhez kell alkalmazkodnunk a felhasznált vegyszerekkel.
 5. A legelső munkákat akkor kell elvégezni, amikor a szőlő rügyei még zártak. Ilyenkor kéntartalmú szerrel lemosó permetezést ajánlott végezni, amely a szőlővesszőn áttelelő lisztharmat spórák csírázását gátolja. A lemosó permetezés lényege, hogy a vesszőkön folyjon le a permetlé, így biztosítva annak teljes beborítását. A kéntartalmú szerek mellékhatásaként az atkák száma is csökken. Az olajtartalmú lemosó permet hatékonyan pusztítja az áttelelő rovarokat is: egyszerűen megfojtja őket.
 6. Rügyfakadás után, néhány leveles állapotában folytatni kell a kéntartalmú szerekkel történő védekezést, mivel a friss hajtásokat a rügyben áttelelt lisztharmat spórák fertőzhetik meg, valamint a zsenge hajtások kedvelt csemegéi az atkáknak. Kéntartalmú szerrel történő védekezéskor ügyeljünk arra, hogy 20C fok fölötti hőmérsékleten, tűző napsütésben lehetőleg ne permetezzünk, mert a kénnek ilyenkor perzselő hatása van.
 7. Félúton a rügypattanás és a virágzás között a szőlő már nemcsak a lisztharmat, hanem a perenoszpóra fertőzésnek is ki van téve. Több vegyszergyártó javasolja a kontakt szerekről a felszívódó, vagy a kombinált szerekre való áttérést.
 8. Szolo permetezes2.jpg
  A virágzás előtti időszakban fontos a lisztharmat, perenoszpóra és botritisz elleni védelem. Ez leginkább felszívódó és/vagy kombinált szerek alkalmazásával érhető el. A hajtások már elég erősek, így alkalmazhatunk nehézfém tartalmú szereket a védekezésben.
 9. A virágzás időszakában a növény nagyon sérülékeny, ezért a fertőzés megelőzésére felszívódó szerekkel ajánlott készülni. 10 napos időközzel kétszer permetezhetjük meg a szőlőt. Ezután ezeket a szereket más kombinációkkal kell leváltani.
 10. Bogyósodás idején, ha nincs komoly fertőzés, akkor javasolt csak kontakt szerekkel (kén+réz) csinálni egy permetezési fordulót.
 11. Fürtzáródás idején érdemes elvégezni a fürtválogatást, amelynek során a tőkét megszabadítjuk a felesleges hajtásaitól. A levegős tőke fontos elem a növényvédelemben!
 12. Az utolsó permetezésre augusztus hónap legelején kerüljön sor. Ekkor kizárólag kontakt szerekkel szabad védekezni. Kései szüretelésű szőlő rothadását szokták még egy ennél későbbi permetezéssel megakadályozni, de ez nem jellemző.

[szerkesztés] Tippek

 • A permetezési fordulók általában 10-14 naposak. Ha nagy a fertőzés, akkor a fordulókat sűríteni kell.
 • Váltogassuk a hatóanyagokat, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása. Célszerű két évenként teljes technológiát cserélni.
 • Felszívódó szerrel csak erős fertőzés, vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál időjárási körülmények között egy kontakt szereket túlsúlyba helyező technológia is megfelelő védelmet nyújthat.
 • Két felszívódó permetezéssel történő forduló után iktassunk be egy kontakt kört, ha az idő és a szőlő állapota engedi.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • permetszerek
 • kapa

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A permetezés nem pótolja a zöldmunkákat. A tőkefejet tisztítsuk ki, a vízhajtásokat vágjuk ki, a tőke legyen szellős.
 • A gépi talajmunkák (könnyű tárcsázás, rotálás, kultivátorozás) nem ér el a sorok közé. Azt meg kell kapálni. Ha a sorban gaz marad, az biztosítja az állandó páraellátást a gombák fejlődéséhez. A sort is ki kell gazolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag