Megváltoztatni a menstruáció időpontját

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megváltoztatni a menstruáció időpontját?

Menzesz.jpg
A menstruációs ciklus a női test működésének természetes ritmusát adja, ezért csak alapos indokkal szabad beleavatkozni. Ha azonban olyan helyzetbe kerülsz, amikor a menzesz nagy kényelmetlenséggel jár (vízparti nyaralás, fontos vizsga vagy üzleti út), az alábbi technikákkal próbálkozhatsz.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Gyógyszeres megoldások

 1. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz:
  1. A menzesz előbbre hozásához ne szedd be az összes tablettát. A vérzés annyival korábban jelentkezik, amennyi nappal kevesebb ideig szedted a fogamzásgátlót. A szokásos időtartam (általában hét nap) elteltével legjobb, ha új levelet és ciklust kezdesz! Ha többfázisú fogamzásgátlót szedsz, semmiképp se szedd be a menzesz elmúlásakor a levél végén maradó tablettákat.
  2. A menzesz késleltetéséhez tovább kell szedned a tablettákat a szokásosnál. Ha többfázisú fogamzásgátlót szedsz, akkor egy másik levél utolsó egységéből vedd a plusz szemeket (az elsők másféle hormont tartalmaznak, mint amire ilyenkor szükséged van).
 2. Ha nem szedsz rendszeresen fogamzásgátló tablettát, akkor progeszteron tartalmú gyógyszerrel késleltetheted a havi vérzést (erről bővebb tájékoztatást a háziorvosod vagy a nőgyógyászod adhat).

[szerkesztés] Népi praktikák

 1. A menzesz késleltetése
  1. Citromlével: A menstruáció várható időpontja előtt 4-5 nappal kell elkezdeni a citromlé rendszeres fogyasztását. Éhgyomorra inkább ne igyuk, és gyomorsavtúltengés esetén sem javasolt ez a módszer.
  2. C-vitaminnal: Az érfalakra gyakorolt hatása miatt segíthet a ciklus eltolásában a angy dózisú C-vitamin. Érdemes nem csak vitaminkészítményként bevenni, hanem zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával is növelni a bevitelt.
  3. Paradicsommal: Egyesek szerint sok paradicsom fogyasztásával is lehet pár nappal késleltetni a menstruációt.
 2. A havi vérzés előbbre hozása
  1. Rozmaringteával: A népi gyógyászat hívei szerint a hormonháztartás felborítása nélkül előbbre hozható a menstruáció, ha minden nap iszunk egy csésze rozmaringteát. (1 teáskanál rozmaringlevelet kell hozzá leforrázni 4 dl vízzel.)
  2. Meleg ülőfürdővel: Az alhasi részeken tágítja az ereket, vérbőséget okoz, és ezzel elősegítheti a menstruációt egy meleg fürdő. Kiváló a havibaj, illetve annak megérkezése miatti aggódás csökkentésére is.
  3. Aviva tornával: Bizonyos tornagyakorlatok is elősegíthetik a menzesz jelentkezését, illetve a rendszertelen ciklus helyreállítását.

[szerkesztés] Tippek

 • Sokak szerint az agykontrollal jól lehet szabályozni a menstruációs ciklust is.
 • Ha idegenkedsz a gyógyszerek szedésétől, és a népi módszerek hatásosságában is kételkedsz, próbálj meg édesanyádtól, barátnőidtől vagy orvosodtól tanácsokat kérni a menzesz átvészeléséhez. Vannak, akik vidáman nyaralnak vagy ügyesen vizsgáznak azokon a bizonyos napokon is. Próbáld meg egy tragikus hét helyett a női lét egyszerű velejárójának tekinteni a menstruációt!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Legfeljebb 7-10 nappal szabad késleltetni vagy siettetni a ciklust, különben tartósan felborulhat a hormonális működés.
 • A népi praktikáknál leírt módszerek nem megbízhatók! Vannak olyanok, akiknél tökéletesen beválnak, másoknál azonban hatástalanok maradnak.
 • A stressz, az éhezés vagy a túlzott fizikai megterhelés is késlelteti a menstruációt. Ez azonban már akkor jelentkezik, amikor a szervezet egész működését befolyásolják a káros hatások, így semmiképp se próbálkozz például drasztikus diétával!
 • Ha a fogamzásgátló szedésével jobban beavatkozol a ciklusba (7 helyett csak 2-3 napos szünetet tartasz, esetleg a tabletta folyamatos szedésével jelentősen eltolod a menstruáció idejét), a következő levél szedése alatt esetleg pecsételő vérzés jelentkezhet. A tabletta szedését ilyenkor ne hagyd abba, előírás szerint vedd be továbbra is, viszont a következő alkalommal mindenképp 7 napos szünetet tarts.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fogamzásgátló tabletta
 • Progeszteron tartalmú gyógyszer
 • Citromlé vagy C vitamin
 • Paradicsom
 • Rozmaringtea

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki