Megjavítani a karcolt CD-t

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megjavítani a karcolt, sérült CD-t?

Cd-dvd-karcolas-serules-eltavolitasa-javitasa-hogyan-kell.jpg
Ha egy CD vagy DVD megsérül, karcos lesz, könnyen előfordulhat, hogy nem tudod lejátszani kedvenc zenédet, filmedet. Szerencsére boltokban kaphatók a karcos CD, DVD-k javítására szolgáló eszközök, s persze létezik néhány házi praktika, amivel ismét olvashatóvá tudod tenni a sérült lemezeket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tisztítsd meg a CD felületét! Mielőtt komolyabb eszközökhöz nyúlnál próbáld meg a legegyszerűbb helyreállítási módszert.
  1. Langyos vízzel mosd le a CD felületét. Indulj a közepétől és az újaddal körkörösen, egy spirált leírva haladj kifelé!
  2. Miután ezzel készen vagy, rázd le a vizet, majd hagyd magától megszáradni. Semmiképpen ne töröld át ronggyal vagy törölközővel a felületet, mert így újabb szennyeződések, karcolások kerülhetnek a felületre!
  3. Miután megszáradt a CD vagy DVD, tedd a lemezmeghajtóba és próbáld ki!
  4. Ha sikerült, mindenképpen érdemes egy másolatot készíteni a lemezről.
 2. Polírozd a CD-t fogkrémmel! Ha a tisztítás nem hozta meg a várt eredményt, akkor jöhet a polírozás. Jó, ha tudod, hogy a fogkrémes kezeléssel akár teljesen tönkre is teheted a CD lemezt, így csak végső esetben próbáld ki.
  1. Vigyél fel egy kisebb mennyiségű – lehetőleg szódabikarbóna tartalmú - fogkrémet a CD felületére!
  2. Tiszta kendővel, például szemüvegtisztító ronggyal körkörösen, a közepétől indulva, lassan, kifelé haladva dörzsölt át a CD felületét. Ezt a műveletet ismételd meg kb. 8-10 alkalommal. A polírozás közben enyhén nyomd a felületre a rongyot!
  3. Ezt követően langyos vízzel mosd át alaposan a CD lemezt, fontos, hogy ne maradjon rajta fogkrém. Hagyd magától megszáradni a felületet, végül próbáld ki a CD-t. Ha sikerült, mindenképpen célszerű másolatot készíteni a CD vagy DVD lemezről.
 3. Viaszos módszer
  1. Ha a polírozás nem működik, megpróbálhatjuk a karcolásokat vazelinnel, színtelen cipőápoló viasszal, vagy autóviasszal kitölteni. Léteznek speciális, kifejezetten CD javítására szolgáló viaszkészítmények is, ha lehet, válaszd inkább ezeket!
  2. A művelet során egy szálmentes ronggyal óvatosan töröld át körkörösen a CD felületét.
  3. Próbáld ki a CD-t, ha működik, készíts másolatot. Ezzel a módszer csak rövid ideig működik, addig, amíg a viasz a karcolásokban marad. A viasszal „kikent” CD-t azért is érdemes átmásolni, mert a viasz könnyen bejuthat a CD-meghajtóba, ami ott károsodást, meghibásodást okozhat.

[szerkesztés] Tippek

 • Szakboltokban kaphatók kifejezetten CD tisztítására szolgáló termékek, próbáljuk elsőként ezekkel helyreállítani a karcolt CD-t, DVD-t.
 • Minden, számunkra fontos CD-ről készítsünk biztonsági másolatot, így elkerülhetjük, hogy karcolás esetén ilyen kockázatos műveleten múljon a helyreállítás lehetősége.
 • Mielőtt megpróbáljuk helyreállítani a CD-t, ellenőrizzük, hogy valóban a CD-vel van gond, elképzelhető, hogy a lemezjátszó, vagy CD drive olvasófeje sérül.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tiszta, puha, szálmentes kendő (pl.: mikroszálas törlőkendő)
 • Víz
 • Egyéb polírozó anyag (fogkrém, viasz, autóápoló, vazelin)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tisztítás után a CD-t mindig a pereménél fogjuk, ne érintsük meg az adathordozó felületét, mert a rákerülő újlenyomatok adatolvasási hibához vezethetnek.
 • Polírozás során soha ne nyomjuk a fogkrémet erősen a felületre. A fogkrémmel törtnő polírozásnál így ugyanis nem hogy javítunk, de még ronthatunk is a helyzeten.

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki