Lekérdezni egy használt autó adatait

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lekérdezni egy használt autó adatait?

Hasznalt-auto-adat-lekerdezes.jpg

Használt autó vásárlásakor sokakban felmerül a kérdés, hogy valósak-e hirdetésben szereplő adatok, például a kilométeróra állása. Szerencsére ma már pár kattintással lekérdezhetjük, hogy a hivatalos szervek mit tudnak az autó múltjáról. Bár a lekérdezésnek van egy minimális díja, ennyit bőven megér, hogy megkímélhetjük magunkat a visszatekert óráktól és az átverésektől.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keresd fel a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, vagyis a KEKKH gépjárműadat-lekérdező oldalát: http://kekkh.gov.hu/gepjarmuadat-lekerdezo/
 2. Kattints az alkalmazás kipróbálására, majd válassz a webes felület és a mobilalkalmazás közül.
 3. A megnyíló ablakban vagy a mobilapplikációban válaszd a Gépjármű adatlekérdezés lehetőséget.
 4. Ezután azonosítanod kell magad. Vagy az Ügyfélkapuhoz használt adatokkal, vagy az úgynevezett Telefonos Azonosítási Szolgáltatásra való regisztrációval tudod tovább használni a szolgáltatást.
 5. Az azonosítás után az Új jármű adatainak igénylése gombot kell választani, majd kétszer beírni a rendszámot (kötőjel nélkül).
 6. Jelöld be, ha le akarod kérdezni a hatóságok által rögzített, nyilvános adatokat. Ezek az alábbiak:
  • Gépjármű gyártmányának megnevezése,
  • Gépjármű típusa,
  • Gépjármű elsődleges színe, színkódja,
  • Forgalomban van-e a gépjármű,
  • A nyilvántartásban szereplő kilométeróra állás(ok) és a rögzítés időpontja,
  • Körözés ténye.
 7. Emellett lehetőség van további adatok egyeztetésére is – ilyenkor meg kell adnod, hogy mi az általad ismert adat (pl. forgalmi engedély száma, a jármű gyártási éve vagy a műszaki érvényesség ideje), és a rendszer megmondja, hogy egyezik-e ez a hivatalos nyilvántartásban szereplő információval. Egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy beírod az ellenőrizni kívánt adatot a felületen. Ha valamelyik adatot nem ismered vagy nem vagy rá kíváncsi, egyszerűen hagyd ki ezt a részt.
 8. Ezután el kell mentened a lekérdezni kívánt gépjármű adatait.
 9. Ha több gépjármű adatait is szeretnéd megtudni, akkor ezután újabb gépjárműveket adhatsz a lekérdezéshez (maximum 5-öt). Így kedvezőbb az eljárási díj, mintha egyesével indítanád az adatigényléseket.
 10. Ha mindennel kész vagy, a Tovább gombra kattintva a számlázási oldalra jutsz, ahol megadhatod, hogy kérsz-e bizonylatot az eljárási díj fizetéséről.
 11. Végül egy ellenőrző képernyő összesíti a legfontosabb tudnivalókat. Indítsd el a bankkártyás fizetést, ami után azonnal elérhetővé válnak a kívánt adatok.
 12. A rendszer felkínálja még a lekérdezett adatok mentését (PDF formátumban). Érdemes élni a lehetőséggel, így a későbbiekben mindig kéznél lesznek az autó múltjával kapcsolatos legfontosabb információk.

[szerkesztés] Tippek

 • A gépjárműadatokat tartalmazó adatbázis okostelefonról az OkmányApp mobilalkalmazással érhető el legegyszerűbben. Itt nem csak az autó múltjának tudsz utána nézni, de például a személyes okmányok pótlását is el tudod intézni. Az alkalmazás különösen akkor hasznos, ha több autó adatait akarod gyorsan megnézni, akár a kereskedésben az autó mellett állva.
 • Az autó adatainak lekérdezésekor az alábbi eljárási díjakat kellett megfizetni 2017 novemberében:
  • 1 gépjármű lekérdezése esetén – 625 Ft,
  • 2 gépjármű együttes lekérdezése estén – 625 Ft,
  • 3 gépjármű együttes lekérdezése esetén – 825 Ft,
  • 4 gépjármű együttes lekérdezése esetén – 1100 Ft,
  • 5 gépjármű együttes lekérdezése esetén – 1375 Ft.
 • Ha esetleg nem mentetted el a lekérdezett adatokat, akkor sem kell új eljárásban igényelned őket: a webes felületen és a mobilapplikációban is meg tudod nézni a „Kérelmeim, nyilatkozataim” menüpontban.
 • Használt autó vásárlásakor természetesen nemcsak az autó hivatalosan rögzített adataira érdemes figyelni. Ebben a használt autó vásárlásáról szóló cikkben felsorolunk néhány további szempontot.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A gépjármű forgalmi rendszáma
 • Internetelérés számítógépen vagy okostelefonon

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hivatalos központi adatbázisban csak 2012 után kezdték el rögzíteni a kilométeróra-állást, ráadásul csak a tulajdonosváltáskor, illetve a műszaki vizsga alkalmával felvett adatokat mutatja a rendszer. Ha 4 évnél fiatalabb autót vennénk az első tulajdonosától, akkor valószínűleg nem fogjuk látni az óraállásokat (ettől függetlenül például az autó életkorát vagy a műszaki érvényességet ellenőrizni tudjuk).
 • A KEKKH rendszerében csak a hazai adatok látszanak, külföldről behozott autó múltjáról nem tud tájékoztatást adni! A legtöbb uniós országban ugyanakkor működik hasonló rendszer, érdemes interneten utána nézni a lehetőségnek.
 • A gépjárművek főbb adatait személyesen, az okmányirodákban is ki lehet kérni, de ez drágább és jóval időigényesebb út, mint az internetes lekérdezés.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki