Karácsonyi kaktuszt gondozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gondozni a karácsonyi kaktuszt?

Karacsonyi kaktusz.jpg

A karácsonyi kaktusz nevéhez hűen télen virágzik, így az év végén sokan kapnak ilyen növényt ajándékba. Mutatós és hálás társunk lehet, de ahhoz, hogy rendszeresen virágozzon, tartanunk kell magunkat egy bizonyos rendszerhez. Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan gondozzuk az ajándékba kapott karácsonyi kaktuszt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Általában már bimbók vagy kinyílt virágok borítják az ajándékba kapott karácsonyi kaktuszt. Tegyük egy nem túl meleg, de napfényes helyre, ahol a virágzás végéig egy helyben maradhat. Ne mozgassuk, ne forgassuk!
 2. A virágzás alatt a karácsonyi kaktusz sok vizet igényel. Legjobb, ha minden nap vagy minden másnap öntünk rá pár cseppet. A cserépalátétben viszont ne álljon a víz, a kaktusz földje ne tocsogjon, mert kirothad a gyökere! Inkább egy-egy öntözést váltsunk ki párásítással, permetezéssel.
 3. Ha a kaktusz elvirágzik, szedjük le a száraz virágokat, és akár a módosult szárakat (leveleket) is visszacsíphetjük, így később erőteljesebben fejlődik és virágzik majd.
 4. A virágzás után a növénynek pihenésre van szüksége, így csökkentsük a vízadagokat. Ha lehet, vigyük egy hűvösebb helyre a karácsonyi kaktuszt. A februárt és a márciust mindenképpen érdemes a regenerálódásra szánni.
 5. Áprilistól kezdődik a karácsonyi kaktusz növekedési szakasza. Vigyük világos, meleg helyre! (26 fok az optimális, de kerüljük a tűző napot, hiszen a növény eredetileg az őserdők mélyén, vagyis meleg és párás, de árnyékos helyen él.) Újra fokozzuk az öntözést, akár tápoldatozhatjuk is.
 6. Nyáron – ha van rá lehetőség – akasszuk fel a karácsonyi kaktusz cserepét egy nagyobb fa lombkoronájába, így utánozzuk legjobban a természetes környezetét. Az öntözést a tavaszi nagyobb adagok után kezdjük mérsékelni. Az a jó, ha a karácsonyi kaktusz földje két öntözés között kiszárad (de még azelőtt öntözzük meg újra, hogy fonnyadni kezdene).
 7. A virágzásra való felkészülés egyik előfeltétele, hogy a növekedés után a növény újra pihenhessen. Ezért szeptemberben-októberben vigyük egy olyan hűvösebb (14-16°C-os) helyre, ahol már nem akarjuk nagyon mozgatni (legjobb egy télikert vagy zárt veranda). Fokozatosan csökkentsük a vízadagokat is – legfeljebb hetente vagy akár kéthetente öntözzük (ezt esetleg párásítással egészíthetjük ki).
 8. A vízadagok csökkentése mellett a legfontosabb teendőnk a megvilágítás szabályozása. A karácsonyi kaktusz ugyanis rövidnappalos növény – csak akkor virágzik, ha naponta legalább 10 órán át sötétben áll. Ezt árnyékolással is biztosíthatjuk (helyezzünk papírdobozt a növény köré), de az őszi napéjegyenlőség után általában a természetes fény csökkenése is elegendő – bár így nehezebb biztosítani, hogy a virágrügyek éppen karácsonyra fejlődjenek ki.
 9. A virágrügyek kifejlődésével párhuzamosan, kb. egy hónapos pihenés után fokozzuk újra a vízadagokat, és egyre gyakrabban párásítsunk is.
 10. Ha a bimbók már félig kifejlődtek (elérték a végleges nagyságuk felét), már ne mozgassuk a karácsonyi kaktuszt, és tartsuk mindig egy kicsit nedvesen a földjét. Akár tápoldatozhatunk is. Árnyékolni ekkor már nem kell, sőt, minél több természetes fényt kap, annál jobb.
 11. Ha a bimbók már majdnem kinyílnak, óvatosan és fokozatosan a szobába költöztethetjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy a melegben több vizet igényel a karácsonyi kaktusz! Ha szerencsénk van, akár több hullámban is virágzik. Végül az utolsó virág elszáradása után költöztessük vissza a hűvösebb, világosabb helyre, hiszen újraindul a növény életciklusa, amelyben most a pihenés időszaka következik.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a karácsonyi kaktusz pár nap vagy hét alatt elhullajtja a virágait, akkor sem kell megijedni – lássunk hozzá a pihentetésnek, és gondozzuk a továbbiakban a fentiek szerint, így jövőre újra gyönyörködhetünk a virágokban.
 • A fiatalabb növényeket évente, az idősebbeket 3-4 évente ültessük át kaktuszföldbe (ezt esetleg tőzeggel dúsíthatjuk). Az átültetésre a növekedési szakasz kezdete, vagyis a tavasz közepe a legmegfelelőbb időszak.
 • A karácsonyi kaktusz könnyen szaporítható: csípjünk le néhány „levélből” (valójában módosult szártagból) álló darabot, majd ültessük nedves kaktuszföldbe, esetleg homok és tőzeg keverékébe. Óvatosan öntözzük, nehogy kirohadjon, inkább naponta alaposan spricceljük meg langyos vízzel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem és odafigyelés
 • Hűvös, de világosabb helyiség
 • Esetleg tápoldat és kaktuszföld

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A karácsonyi kaktusz nevelésénél, a különböző életciklusoknak megfelelő feltételek biztosításánál a legfontosabb a fokozatosság. Ne csökkentsük le az egyik napról a másikra a vízadagot, és ne vigyük a verandáról egyből a fűtött szobába a növényt, mert ezzel sokkoljuk és kizökkentjük a „természetes” ritmusából. A legfontosabb tényezők a víz és a hőmérséklet, de a növény nem szereti a huzatot és a nagyon száraz levegőt sem.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki