Fogat mosni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Fogkefe-kep.jpg
Nemcsak az esztétikum, hanem az egészség szempontjából is kiemelkedően fontos a fogápolás. A fogmosásban nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg: ha jól mosunk fogat, napi két tisztogatás is elég, de akár öt fogmosás mellett is elromolhat a fogunk, ha kutyafuttában végezzük.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Fogmosás hagyományos fogkefével

 1. Helyezd a fogkefét 45°-os szögben a fogíny szélére, majd apró, lazító mozdulatokkal lazítsd fel a lepedéket.
 2. A fellazított lepedék eltávolítására végezz söprögető mozdulatokat az ínytől a korona felé (pirosból a fehérbe). Ezt legalább tízszer kell megismételni minden fognál.
 3. Tarts be egy bizonyos sorrendet, például az alábbit: előbb a felső fogsor belső oldalát, majd külső oldalát, utána az alsó fogsor belső oldalát, végül a külső oldalát tisztítsd meg.
 4. Végül tisztítsd meg a zápfogak rágófelületét.
 5. Figyelj arra, hogy minden egyes fog minden oldalát megtisztítsd. Ha jól végzed a fogmosást, ez legalább három percet vesz igénybe.

[szerkesztés] Fogmosás elektromos fogkefével

 1. Az elektromos fogkefe elvégzi ugyan körkörös, lazító mozdulatokat, de nekünk kell irányítani. Fontos, hogy a hagyományos fogkeféhez hasonlóan az íny és a fogszél határára helyezzük, hogy a fognyakakat is megtisztítsa.
 2. Az elektromos fogkefével a fogak belső és külső oldalát, valamint a rágófelszínt is tisztítsd meg.
 3. A fogmosást elektromos fogkefével is legalább három percen át kell végezni, ennyi idő alatt lehet ugyanis teljesen fellazítani és eltávolítani a lepedéket.

[szerkesztés] A fogközök megtisztítása fogselyemmel

 1. Naponta egyszer a fogak közötti résekből is ki kell tisztítani az ételmaradékot. Ehhez tekerj a középső ujjaid köré kb. 50 centiméternyi fogselymet, és feszítsd meg a hüvelyk- és mutatóujjaiddal, így biztosan nem fog kicsúszni a kezedből a vékony fonal.
 2. Vezesd be a selyemszálat a fogak közé, a fogíny alá. Itt óvatos „fűrészelő” mozdulatokkal, az ínytől távolodva mozgasd a fogselymet.
 3. Ha a fogaid között nagyobb a rés, először az egyik, majd a másik fog oldalát tisztítsd meg a fogselyemmel.
 4. Ismételd meg lehetőleg minden fogközben.

[szerkesztés] Tippek

 • Lehetőleg olyan fogkefét válassz, amelyiknek kicsi a feje (így könnyebben hozzáférsz a hátsó fogakhoz), és ugyanakkorák a sörtéi. A hosszabb, a többi közül „kilógó” sörték hamarabb elhajolnak, így felsérthetik a fogínyt.
 • A gyógyszertárakban kapható olyan fogköztisztító kefe, amellyel a nagyobb résekből lehet eltávolítani a lerakódást. Ezt többféle méretben lehet kapni, de használatakor légy óvatos, nem szabad eröltetni. A már megkeményedett fogkövet mindenképpen fogorvossal kell eltávolíttatni.
 • Szintén a patikában kaphatsz olyan színező tablettát, amellyel egyszerűen ellenőrizheted, mennyire jó a fogmosási technikád. Fogmosás után vedd be, majd nézd meg, hol színezte be a fogaidat. Ahol a színezéket a nyelveddel nem tudod letörölni, lepedékes maradt a fogad!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem szabad vízszintes mozdulatokkal súrolni, mert a zománc elvékonyodhat, így érzékenyebbé válik a fog.
 • Szájfertőzés, herpesz vagy akár megfázás után is cseréld le a fogkefédet. A sörték között megbújhatnak kórokozók (főleg, ha nem szárad ki a fogkefe két használat között), ami a betegség kiújulásához vezethet.
 • Ha érzékenyek a fogaid, ne használj fehérítő hatású fogkrémet, mert az gyorsíthatja a fogzománc kopását.
 • A műfogakon, pótlásokon, kivehető protéziseken is megtapad a lepedék, így a fogkő hosszú távon akkor is okozhat kellemetlen szájszagot és fogágybetegséget, ha a műfog nem romlik el. Ezek alapos tisztításáról se feledkezzünk hát el!
 • Még helyes fogápolási technológia mellett is évente kétszer fogorvossal kell ellenőriztetni a fogak állapotát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fogkefe
 • Fogkrém
 • Fogselyem
 • Fogkőmentesítő kefe
 • Színező tabletta

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, JViki