Fogamzásgátló módszert választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fogamzásgátló módszert választani?

Fogamzasgatlo-modszer-valasztasa.jpg
A fogamzásgátlás lényege a nem kívánt terhesség megakadályozása. Sajnos hazánkban még a mai napig igen magas az abortuszok száma, 2011-ben például több mint 38 000 terhesség-megszakítást végeztek el. Ahhoz, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetbe, fontos a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. Ehhez természetesen mindenképpen szükséges felkeresnünk a nőgyógyászunkat is, azonban nem árt, ha előtte egy kicsit tájékozódunk is a lehetőségekről.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Hormonális fogamzásgátló szerek

 1. Hormon tartalmú fogamzásgátló tabletták. Bár ma már lényegesen kevesebb szintetikus ösztrogént tartalmaznak, mint például a 60-as években, mégis számos mellékhatással és szövődményekkel számolhatunk, például vérzési rendellenességgel, testsúlyváltozással, érelzáródással, trombózissal, stroke-kal vagy akár szívinfarktussal is. A veszélyeket jelentősen növeli, ha például dohányzunk. Ugyanakkor bizonyos mellékhatások a tabletta lecserélésével kiküszöbölhetők.
  • A hormonális fogamzásgátló tabletták ellenjavaltak bizonyos betegségek esetén, mint például a trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség vagy bizonyos szemészeti betegségek esetén.
  • Ugyanakkor a hormonális fogamzásgátló szerek igen hatékonyak a terhesség megelőzésében.
  • Létezik kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó), valamint csak progeszteront tartalmazó tabletták. Utóbbit azok is használhatják, akik nem szedhetnek ösztrogént (pl. 35 éven felüliek, dohányzók vagy magas vérnyomástól szenvedők).
 2. Hüvelygyűrű: hasonlóan hormonok segítségével gátolja meg a teherbeesést, mint a tabletta. Egyszerűen a hüvelybe kell felhelyezni a gyűrűt, akárcsak egy tampont. A menstruáció első napján kell felhelyezni, és 3 hét után eltávolítani 7 napra. Alacsony a hormontartalma, és nem kell aggódni amiatt, hogy „elfelejtjük bevenni”, mint a tablettát.
 3. Injekció: ez is a feledékenyek hormonális fogamzásgátló módszere. Hatóanyaga megegyezik az orális fogamzásgátlókéval. Előnye, hogy csak 3 havonta kell alkalmazni a menstruáció első napján. Használatával gyakori a szabálytalan vérzés, illetve a felszívódás sok dolog függvénye (pl. hogy sportolsz-e, milyen a testalkatod). Ha valami gond van vele, 3 hónapig tűrnöd kell.

[szerkesztés] Nem hormonális fogamzásgátló szerek

[szerkesztés] Egyéb fogamzásgátló módszerek

 1. Hőmérőzés: ez estben a nő meghatározza, hogy mikor van peteérése. Ennek lényege, hogy a normálishoz mérten a testhőmérséklet az ovulációt (peteérést) követően ébredéskor 0,2-0,4 fokkal 37 fokra vagy a fölé emelkedik. Folyamatos feljegyzéseket igényel, napi mérést és a nemi élettől való tartózkodást a félidő előtt.
 2. Naptármódszer: lényege, hogy az ovuláció (peteérés) időszakának függvényében igyekszünk elkerülni, hogy a petesejt és a spermiumok találkozzanak. Ennek lényegében a 28 napos ciklus esetében a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor az aktusra úgy, hogy elkerülhessük a nem kívánt terhességét. Mivel azonban a legtöbb nőnek szabálytalan a ciklusa, ezért ez a módszer sem túl biztonságos. 100 nőből 9 teherbe esik egy éven belül, ha ezzel a módszerrel védekezik.
 3. Megszakított közösülés: ez esetben a férfi igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe kerüljön. Fontos azonban, hogy ennél a módszernél a férfi elég tapasztalt legyen szexuálisan, különben véletlenül elkéshet. Emellett fontos megjegyezni, hogy az aktus kezdetekor jelentkező előváladék is tartalmazhat spermiumokat, így lehetséges a teherbeesés. Semmiképpen nem biztonságos ez a módszer a teherbeesés ellen, 100 nőből 8-38 esik teherbe egy év alatt, ha így védekezik.

[szerkesztés] Végső esetben

 1. Esemény utáni tabletta: rendkívül magas hormontartalma esetén csak kivételes esetekben használható az esemény utáni tabletta. Ezeket a tablettákat akkor írhatja fel orvos, ha a nemi aktus védekezés nélkül történt meg. Ilyen esetben minél előbb forduljunk orvoshoz. Jelenleg hazánkban két ilyen sürgősségi tabletta van forgalomban:
  • A 72 órás tabletta hatékonysága folyamatosan csökken, ahogy telik le az aktustól számított 72 óra.
  • A 120 órás tabletta hatékonysága nem csökken az aktustól számított 120 órán belül.

[szerkesztés] Végleges megoldás

 1. Sterilizációs műtét: a férfiaknál az ondóvezetéket kötik el, míg a nőknél a petevezeték átjárhatóságát szüntetik meg. Csak legalább három gyermek esetén vagy 35 évesnél idősebb korban elvégezhető műtét, melynek hatása végleges.

[szerkesztés] Tippek

 • Egyedül az óvszer véd a nemi úton terjedő betegségek ellen is, így akik nem élnek tartós párkapcsolatban, mindenképpen ezt a módszert válasszák, esetleg kombinálják más módszerrel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fogamzásgátló módszer használata

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindenképpen konzultáljunk a nőgyógyászunkkal.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások