Felkészíteni szervezetemet a plasztikai műtétre

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészíteni szervezetünket a plasztikai műtétre?

Felkeszules-mutetre.jpg
Mi is tudjuk segíteni a gyógyulásunkat, ha már előre felkészülünk a plasztikai beavatkozásunkra és 1-2 hétig jobban odafigyelünk magunkra. Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amik segítenek, hogy felkészítsük a szervezetünket a nagy napra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hagyjuk abba a dohányzást! Az egyik legfontosabb és gyakran felmerülő probléma a cigaretta, melyről próbáljuk pácienseinket lebeszélni, legalább a műtétet megelőző és a rá következő 2 hétben. Ennek az az oka, hogy dohányzás megnehezíti a sebgyógyulást és számos szövődmény kialakulásához vezethet. Összeszűkíti az ereket, ezzel megakadályozza, hogy az ideális gyógyuláshoz szükséges vér- és oxigénmennyiség jusson el a műtéti hegekhez.
 2. Hagyjuk abba az alkoholfogyasztást! Ugyanez a helyzet az alkoholfogyasztással is. Nem javasolt, mert gátolja a sejtek regenerálódását; helyette inkább igyunk minél több ásványvizet, gyümölcslevet, de a szénsavas italokat is jobb, ha kerüljük. A műtét utáni napokban minimum napi 1,5-2 liter folyadékot igyunk.
 3. Szedjünk vitaminokat! A gyógyulási folyamatot mi is segíthetjük olyan homeopátiás készítmények és vitaminok szedésével, mint az Arnika Montana, szelén, cink, E- és C-vitaminok. Ezek a termékek nem terhelik meg pénztárcánkat és a műtéttől függetlenül is jó hatással vannak szervezetünkre.
 4. Ne szedjünk vérzékenységet okozó szereket! Bizonyos szerek szedése mellett nélkülözhetetlen, hogy a plasztikai műtét előtt 2 héttel bizonyos szereket ne szedjünk: ilyen a fokhagyma kapszula, ginko biloba, aszpirin, algopyrin, coldrex és neocitran gyógyszerek, mert szedésük vérzékenységhez vezethet.
 5. Kerüljük a szolárium használatát! Bőrünk minőségét sajnos a szolárium is rontja, ezért 2 héttel a plasztikai műtét előtt mindenképp hagyjuk abba.
 6. Használjunk hegesedés elleni krémet! Amennyiben ezeken felül a hegesedésre még inkább szeretnénk odafigyelni, érdemes plasztikai sebészünket megkérdezni milyen krémet ajánlatos használni. Ha a hegkezelés részletesebben is érdekli, érdemes elolvasni Hegkezelés napjainkban című 5 részes blogbejegyzéseinket.
 7. Limitáljuk a testedzést! Ha a plasztikai beavatkozás mellplasztika vagy felső törzsünket érintő plasztikai műtét, akkor mindenképp fontos, hogy a felső végtagi testedzést a műtét előtt 2 héttel limitáljuk, hogy csökkenjen a bevérzés kialakulásának esélye és a műtét utáni izomfeszülés.
 8. Ne epiláljunk! Meglepő, de mégis nélkülözhetetlen, hogy a plasztikai beavatkozás előtt 1 héttel ne epiláljunk, nehogy a bőrfelszínen fertőzések alakuljanak ki, esetleg a műtéti területet érintő fertőzés induljon el.


[szerkesztés] Tippek

 • Vásároljunk be! Érdemes egy kisebb-nagyobb bevásárlást megejteni és feltölteni a hűtőt, kiüríteni a szennyesládát, kitakarítani, akár pár napi ételt megfőzni, hogy a lábadozás első napjaiban semmiben ne szenvedjünk hiányt, hiszen a műtét után közvetlenül nem tudunk majd sokat mozogni. Minden utókezeléshez szükséges gyógyszert, kötszert, krémet vásároljunk meg előzetesen, ezekről természetesen részletes információt és javaslatot kapunk plasztikai sebészünktől.
 • Gondoskodjunk kényelmünkről! Készítsük el fekhelyünket megfelelően, hogy kényelmesen pihenhessünk, arra pedig ügyeljünk, hogy ne olyan helyiségben legyen, amit lépcsőzéssel kell megközelíteni. Az ágyból való felkelést megkönnyíthetjük azzal, hogy kiülő helyzetben lábfejünk leér a földre. A közelbe helyezzük el a legszükségesebb dolgokat (fájdalomcsillapító, lázmérő, ásványvíz, stb.). Fürdőszobánkban könnyen elérhető helyekre tegyük törülközőnket, köntösünket, könnyű váltóruháinkat. Gondoskodjunk a háziállatok (kutya, macska) elhelyezéséről családtagnál, barátnál a műtét utáni napokra.
 • Figyeljünk az étkezésre! Amennyiben a plasztikai beavatkozás reggeli, délelőtti időpontban lesz a műtétet megelőző este csak könnyű vacsorát fogyasszunk, éjfél után pedig már minden szilárd ételt, folyadékot kerüljünk. Ha délután kerül sor a műtétre, akkor aznap reggel 7 óráig lehet csak enni vagy inni. Ennek az az oka, hogy az emésztés minimum 8 órát vesz igénybe, teli gyomorral viszont nem végezhető el a beavatkozás. Ha nagyon izgulunk a másnaptól, igyunk egy nyugtató citromfű teát, hogy éjszakánk valóban pihentető legyen.
 • Ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb dologról, amely végigkísérheti átalakulásunkat a kezdetektől a csodás végkifejletig! Egy társ, egy kísérő, egy barát, aki nemcsak akkor van mellettünk, amikor elhagyjuk a kórházat, hanem segít felrázni párnánkat, támogat és lelkileg is mellettünk áll.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hegkezelő krém
 • Arnika Montana, szelén, cink, E- és C-vitaminok
 • ásványvíz, gyümölcslé

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Plasztikai műtét előtt természetesen a felkészülés minden részletét beszéljük át plasztikai sebészünkkel!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Budapestplasztika.hu, Hogyankell