Felülkerekedni a lustaságon

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felülkerekedni a lustaságon?

Felulkerekedni-a-lustasagon.jpg
Hívhatjuk lustaságnak, ostobaságnak vagy semmittevésnek, de az, ha nem tesszük meg azokat a dolgokat, amiket kellene, valójában az gyengeség jele. Gyakran akkor történik ez, amikor nem akarsz valamivel szembenézni, mert mondjuk unalmas vagy valakivel konfrontálódnod kell. Máskor lehet, hogy túlterheltnek érzed magad. És van az az eset is, amikor egyszerűen nem érdekel minket, ki akarjuk vonni magunkat a dologból. Bármi is legyen az oka, segítünk, hogy legyőzd a lustaságod!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A gátak ledöntése, a célok felállítása

 1. Találd ki, hogy mi tart vissza. Minden alkalommal, amikor lustaság tör rád, gondold át, hogy mi ennek az oka. Gyakran csak egy apróság az, ami visszatart attól, hogy valamit megcsinálj, és ezen apróság kiiktatásával már minden rendben is lenne.
  • Kitartás! Bármi is az, ami visszatart, tegyél meg mindent, hogy felfedd. A legtöbb esetben ez csak egy apró, specifikus problémáról vagy részletről van szó. Gondolj Edison szavaira, aki számtalanszor hibázott, mielőtt egy találmányát felfedezte volna: „a kemény munkát nem lehet helyettesíteni”. Ő a bizonyíték rá, hogy ha nem adod fel, és újra és újra megpróbálsz felülkerekedni egy problémán, az végül sikert fog hozni számodra. Ha eléggé elhatároztad magad, és tartod magad a célodhoz, e nyomás alatt a nehéz dolgok előbb vagy utóbb összeroppannak.
 2. Állíts fel elérhető célokat. Azáltal, hogy magadhoz méltó, de még elérhető célokat találsz, van valami, amit várhatsz. Válassz olyan célokat, melyek inspirálnak, amihez szükség van a tehetségedre és a képességeidre. Képzeld el, amit igazán szeretnél. Vigyázz, ne tedd a mércét túl alacsonyra – így nem leszel motivált, és túl könnyen találsz kifogásokat. Jó hosszú távú céloknak tűnnek például az alábbiak: lakásra vagy autóra spórolni, családot alapítani, megszerezni egy iskolai végzettséget, teljesíteni egy régi álmodat (például megnyitni a könyvesboltot, amit szeretnél). Rövid távú célok esetében megszabhatsz magadnak egy határidőt vagy egy eseményt, amíg el kell érned. Készíts egy feladatlistát a kis és nagyobb dolgokról egyaránt, tedd fontossági sorrendbe ezeket aszerint, hogy mennyi idő kell a megvalósításhoz, és hogy mennyire fontosak a számodra.
  • Készíts egy táblát, amire felkerülhetnek a céljaid, álmaid. Légy kreatív, használj képeket, cikkeket. Minden nap, amikor felkelsz, nézz erre a táblára, és koncentrálj arra, hogy mit szeretnél elérni.
  • Ha nem eléggé inspirál a tábla, válassz más módot, például mondd el másoknak, hogy mi a célod, tégy egy online ígéretet, hogy mit szeretnél megvalósítani stb.
  • Készíts egy listát a vágyaidról, céljaidról és a motivációról, ami felé szeretnél elmozdulni. Ha ezek előtted vannak, az agyad is kényszerít majd arra, hogy koncentrálj ezekre. Készíts ebből másolatokat, hogy ott legyenek mindenütt: a hűtőszekrényen, a számítógépeden, a fürdőszobai tükrön stb.
 3. Rendszeresen gondold újra a probléma vagy cél fontosságát, értékét! Miután felállítottál egy célt, még nem jutsz előre erőfeszítések nélkül. A siker egy része attól függ, hogy az emlékezetedbe vésed-e újra és újra, hogy miért olyan fontos ez neked, és újra és újra ellenőrizni, hogy vajon jó úton haladsz-e efelé. Ha elveszted a szemed elől a célt, könnyű zsákutcába jutni. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:
  • Vajon ezt a bizonyos dolgot, problémát figyelmetlenül hagyhatom? Vagy hagyhatom, hogy továbbra is megoldatlan legyen?
  • Valami olyasmivel állok szemben, amit más segítségével könnyebben tudnék megoldani?
  • A megfelelő megközelítést használom ahhoz, hogy megoldjam ezt a dolgot vagy folytassam a célom elérését?
  • Maximalista vagyok az elvárásaimat illetően? (Sokan azért hagynak valamit abba, mert semmi nem elég jó nekik. Ahelyett, hogy a tökéletességre koncentrálnál, gondolj a te legjobb eredményedre.)

[szerkesztés] Tégy a tehetetlenség ellen!

 1. Mondd magadnak, hogy meg tudod csinálni! A tettek mindent megváltoztatnak. Az egyik pillanatban még passzív vagy és hideg, míg a másikban már megváltoztatsz dolgokat, mert megmozdultál vagy eldöntöttél valamit. Ha valami a múltadból akadályoz meg abban, hogy cselekedj, itt az ideje, hogy szembe nézz vele ahelyett, hogy eltemeted magadban.
 2. Kezdd el! Mindennek van egy kezdete. Az élet nem könnyű, de tud csodálatos, izgalmas, reménnyel teli lenni. Azzal, hogy lusta vagy, kiközösíted magad az élet adta lehetőségekből. Ha panaszkodsz, az nem változtat a valóságon – előbb-utóbb el kell végezni ezeket a dolgokat, de minél később, annál nehezebb lesz. Ha javítod a hozzáállásodat a napi kellemetlenségek irányába, ha megtanulod elfogadni azokat a dolgokat, melyek hatnak rád, idővel egyre konstruktívabb leszel.
  • Étkezz egészségesen. A gyorskaják nem adják meg azokat a tápanyagokat a testednek, amire szüksége van ahhoz, hogy aktív legyen. Márpedig így könnyen válik közönyössé, lustává az ember.
  • Eddz! Menj el kocogni, fuss vagy csak menj sétálni hetente néhányszor. Idővel érezni fogod, hogy jobban érzed magad, másképp látod a dolgokat. Az edzés motivációt ad.
 3. Csak nyugodtan! Nagyon fontos, hogy azt a munkát, amit meg akarsz valósítani, apró lépésekre bontsd. Minél kisebb dolgokat kell megvalósítanod egyszerre, annál inkább megvalósítható. Így sokkal inkább képesnek érzed majd magad a dologra, semmint megrémülsz tőle. Gyakran ugyanis a lustaság oka éppen ez, hogy egy mentális akadállyal küzdesz amiatt, hogy a feladat túl nagy falat.
 4. Tarts egy ösztönző beszédet saját magadnak! Te vagy a saját inspirációs mestered. Mondj magadnak olyanokat, hogy „Meg akarom ezt csinálni, most akarom megcsinálni” vagy hogy „Szünetet tarthatok akkor, ha ezt megcsináltam, mert akkor megérdemlem”. Ha teheted, hangosan mondd ki!
 5. Maradj távol a kanapétól, amíg készen nem állsz egy kis pihenésre. Ha ez az idő még nem jött el, ne térj el attól, amit meg kell tenned. Fontos az önfegyelem, hogy amikor csinálni kell valamit, csináld is, ne pedig akkor, amikor úgy érzed…
 6. Dicsérd meg magad minden lépés után. Meg is jutalmazhatod magad, ha elértél valamit.

[szerkesztés] Maradj motivált!

 1. Kérj segítséget, ha szükséges. Sok ember gondolja, hogy rossz dolog segítséget kérni, de ez egyáltalán nem így van.
 2. Mindennek ára van! Ahhoz, hogy élvezd valaminek az előnyét, bizony előbb valamilyen módon meg kell adni az árát. Néha fájdalmas lesz vagy szenvedni fogsz akár testileg, akár lelkileg, de nem szabad feladnod. Néha ki kell lépnünk a komfortzónánkból ahhoz, hogy elérjük a célunkat!
 3. Ne add fel! Az egy dolog, hogy megvan a motivációd. De az megint más, hogy végigcsináld, amibe belekezdtél még akkor is, ha előre nem látott problémákkal kerülsz szembe. Ne hagyd, hogy ez elvegye a motivációd. Emlékeztesd magad, mennyire el akarod érni a célod, és ha kell, kérj segítséget. Meríts erőt abból, amit már eddig elértél.

[szerkesztés] Tippek

 • Pihenj minden nap eleget. Ha eleget alszol, aktívabb lehetsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kitartás
 • önfegyelem
 • energia
 • egészséges étkezés
 • segítség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a fentiek nem segítenek, fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy depresszióval küszködsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag