Elkerülni a gombamérgezést

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést?

Galocak.jpg

Esős időben nem csak a gombák, hanem a gombamérgezések is gyakoribbá válnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban akkor is megelőzhető a gombamérgezés, ha nem ismerjük alaposan a gombákat. (A képen a mérgező párducgalóca és az ehető piruló galóca látható.)

[szerkesztés] Lépések

 1. A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg! Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
 2. Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.
 3. A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk! A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
 4. Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk! A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
 5. Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
 6. A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk! A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)
 7. Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
 8. 6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt! A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne higgyünk a babonáknak! A csigák vagy erdei állatok által megdézsmált gombák az ember számára mérgezőek is lehetnek. A feltűnő színű gombák és a szép fehérek között egyaránt vannak ehetőek és mérgezőek, ahogy a gomba illata sem mindig perdöntő (a gyilkos galóca például kifejezetten szép, jó illatú és ízű gomba!).
 • Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
 • Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.
 • A gomba a húshoz vagy halhoz hasonlóan gyorsan bomló fehérjéket tartalmaz, ezért a legjobb, ha azokhoz hasonlóan is kezeljük. A nyers gombát tartsuk a hűtő zöldségtároló rekeszében, tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A fenti szabályok betartására
 • Óvatosságra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha gomba fogyasztása után bárki rosszul lesz, azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha „csak” gyomorfájást, hasmenést vagy hányingert tapasztalunk! Fontos, hogy mindenkit értesítsünk, aki fogyaszthatott a gombából! Az étel maradékából vagy magából a gombából (például a szemétbe dobott, levágott maradékból) készítsünk össze mintát a vizsgálathoz – ez nagyban meggyorsíthatja a gondot okozó faj beazonosítását és így a megfelelő kezelést is gyorsabban kaphatjuk meg.
 • Bár a gombahatározók gyakran leírják, hogy milyen ízű egy-egy adott faj a határozás megkönnyítésére, egy ismeretlen gombát soha ne kóstoljunk meg, ha nem tudjuk biztosan beazonosítani legalább a családot vagy nemzetséget, ahová tartozik (például hogy galócafélével, valamilyen csiperke- vagy galambgomba fajjal van-e dolgunk).
 • A gombahatározást nem lehet könyvekből, képek alapján elsajátítani! A gombák az időjárástól, hőmérséklettől, páratartalomtól függően változatos színűek és alakúak lehetnek, ezért csak a gyakorlatban, hosszú idő alatt lehet megtanulni a pontos azonosításukat.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki