Bárányhimlős gyereket kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bárányhimlős gyereket kezelni?

Baranyhimlo.jpg
A bárányhimlő (varicella) fertőző, cseppfertőzéssel terjedő, piros, viszkető, hólyagos pattanásokat és lázat okozó, vírusos megbetegedés. Rendkívül fertőző volta miatt szinte mindenki már gyermekként találkozik vele, vagyis a bárányhimlő tipikusan gyermekbetegség. Ha átestünk már egyszer a bárányhimlőn, általában egy életre védetté válunk. A bárányhimlős gyermek ápolására íme néhány javaslat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne engedjük a napra a bárányhimlős gyermeket! Ha ugyanis a hólyagok megjelennek, a napsugárzás hatására a tünetek súlyosabb formát ölthetnek, mint egyébként.
 2. Maradjon ágyban a gyermek! A betegség első hetében, addig, amíg a gyermekünk lázas, illetve amíg új hólyagok jelennek meg rajta, ágynyugalomra van szüksége, a szabadba ne menjünk vele!
 3. A lázat vagy a fejfájást csillapítsuk paracetamol- vagy ibuprofentartalmú sziruppal vagy tablettával! Válasszunk a gyermek korának megfelelő szert, és kövessük a betegtájékoztatót!
 4. Ha a viszket a gyermek teste, legfeljebb nagyon vékonyan szórt mentolos hintőporral hintsük be!
 5. Próbáljuk megakadályozni a viszketés miatti vakarózást! A gyermek körmeit vágjuk le, és alaposan tartsuk tisztán, nehogy a vakarózás miatt a kiütések elfertőződjenek!
 6. A bakteriális fertőzés veszélye miatt a gyermek bőrét még inkább tisztán kell tartani (szappannal és vízzel), ezért naponta akár többször is érdemes zuhanyoztatnunk, ami ráadásul még hűsíti is a viszkető bőrt!
 7. Mindig tartsuk tisztán és szárazon a gyermek ruházatát!
 8. Minden este frissen mosott pamutpizsamát adjunk a gyermekre, mivel ez az anyag irritálja legkevésbé a kiütéses bőrt! A hosszú ujjú kabát és a hosszúnadrág megnehezíti a vakarózást, ezért érdemes ilyenekbe öltöztetni a bárányhimlős gyermeket.
 9. Ha tél van, csavarjuk le a fűtést olyan hőfokra, amelyet még kellemesnek érzünk! Nyáron használjunk ventilátort, így próbáljuk meg hűvösebben tartani a helyiséget, ahol a gyermek tartózkodik, mivel a hő élénkíti a vérkeringést a bőrben, így fokozza a viszketést!
 10. Amikor a hólyagok már bepörkösödnek, már hosszabb időre is kimehetünk a gyermekünkkel a szabad levegőre.
 11. Ha gyermek szájüregében is jelentkeznek a hólyagok, a legjobb gyógymód a sós vizes öblögetés vagy gargarizálás.
 12. Ügyeljünk a táplálkozásra is! Amíg a hólyagok fájdalmasak, inkább pépes ételeket és sok folyadékot adjunk a gyermeknek!
 13. Viszketést csökkentő gyógyszereket gond nélkül alkalmazhatunk, mint például a szájon át szedhető antihisztaminokat.
 14. Van lehetőség vírusellenes (antivirális) kezelésre, aciklovir tartalmú szerrel, mely a fertőzés első 24-48 óráján belül beadva lényegesen lerövidítheti a betegség lefolyását.
 15. Ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikum alkalmazása szükséges, de ezt csak szigorúan orvosi rendelésre és felügyelet mellett alkalmazzuk!
 16. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, annak ellenére, hogy maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel az antihisztamin álmosságot okoz, ez az orvosság különösen lefekvés előtt lehet hatékony, viszont felnőttek esetén is nagyon óvatosnak kell lennie vele, így vezetés előtt például soha ne alkalmazzuk!
 • A betegség ma már védőoltással megelőzhető, bár nem biztos, hogy érdemes beadatni a gyermeknek. Jobb gyerekkorban átesni a bárányhimlőn, mint felnőttként, amikor már súlyosabb a lefolyása, és gyakran lépnek fel szövődmények.
 • A bárányhimlő elmúlása után a gyermekünk bőre akár egy évig is érzékeny maradhat a napfényre. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy szobafogságra kellene ítélni a gyermeket, de érdemes erősebb fényvédő krémet használnunk, ha nyaralni indulunk vagy csak napközben erős UV-sugárzásnak tesszük ki a gyermek bőrét!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mentolos hintőpor
 • Körömvágó olló
 • Pamutpizsama
 • Antihisztamin
 • Sós víz
 • Esetleg antibiotikum

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, és tilos a nedves borogatás is! A rázókeverék használata ugyancsak tilos! Ha a kiütéseket nem hagyjuk szellőzni, felülfertőződhetnek és bőrgennyedést, maradandó hegeket okozhatnak.
 • Az ülőfürdő nem javasolt, ha lehet, mellőzzük!
 • A bőrt soha nem dörzsölve, hanem törölközővel óvatosan leitatva szárítsuk meg!
 • Hajat is lehet mosni samponnal, illetve öblíteni, de szárításnál ne dörzsöljük a fejbőrt!
 • Vigyázzunk a fésülésnél is, nehogy a hólyagokat megsértsük!
 • Mindenképpen forduljunk gyermekorvoshoz néhány napnál tovább tartó vagy fejfájással kísért magas láz, végtagfájdalom, hányás, köhögés esetén, vagy ha egy, netán több hólyag körül nagy kiterjedésű bőrpír jelenik meg gyermekünk testén, ami a fertőzés jele lehet!
 • A bárányhimlő ritkán agyhártyagyulladást eredményezhet, ennek tünete a rángatózás, a szétszórtság vagy a nyakfájás. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, BoglarkaS