Arzénmentesíteni az ivóvizet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell arzénmentesíteni az ivóvizet?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Kitchen_g272-Water_3D_p42050.html
Magyarországon több mint 300 (elsősorban alföldi) település mintegy 800 ezer lakóját érinti az arzénes víz problémája. Az arénes víz hosszú távon növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, ezért fontos, hogy betartsuk az alábbi előírásokat!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ellenőrizzük, hogy a mi lakóhelyünkön probléma-e az arzénes ivóvíz! Az alábbi dokumentumban, találjuk azoknak a településeknek a listáját, ahol a szolgáltatott ivóvíz vonatkozásában kifogások voltak. Az ivóvíz arzéntartalmát az ivóvíz-szolgáltató szintén köteles meghatározni, és kérésre a fogyasztóval közölni. Az ÁNTSZ intézményei szintén kötelesek felvilágosítással szolgálni.
 2. A vízforralás nem használ! Sokan a csapvíz felforralásával szeretnének védekezni az arzén ellen, ez a módszer azonban nem használ, az arzén benne marad a vízben.
 3. Különösen a hat év alatti gyermekeknek és a kismamáknak kell vigyázniuk!
 4. Beszerezhetünk háztartási arzénmentesítő berendezéseket, ezek - sajnos - több százezer forintba kerülnek egy 2-5 fős család számára.
 5. Szerezzünk be arzénszűrő kancsókat. Ezek a megengedett határérték alá csökkentik az arzéntartalmat. Egy kancsót kb. 5000 Ft-ért vásárolhatunk, a hozzá tartozó arzénszűrőt pedig 1500-2000 Ft körül, amit általában 4 hetente kell cserélni.
 6. Szintén megoldást jelent, ha palackozott vizet vásárolunk, és higítjuk vele a csapvizet olyan arányban, amennyit az arzéntartalom megkíván. Ha például a megengedett határértéknél 3-szor több arzént tartalmaz a csapvíz, akkor háromszorosára kell higítani palackozott vízzel.
 7. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy van-e arzénmérgezésünk, forduljunk orvoshoz. A szervezet arzén mennyisége vizeletből, hajmintából mutatható ki.

[szerkesztés] Tippek

 • Veteményeskertet nyugodtan locsoljunk arzénes csapvízzel, mivel a házikert növényeiben nem szívódik fel olyan mértékben, hogy problémát okozzon, és jellemzően a házikert növényeiből nem is fogyasztunk olyan sokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • palackozott víz,
 • arzénszűrő berendezés,
 • arzénszűrő kancsó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kisebb koncentrációban történő mérgezés csak évek után mutat tüneteket, mint pl. a bőrfelületek fokozott elszarusodása, hiperpigmentáció vagy éppen ellenkezőleg a bőr pigmentációjának csökkenése.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag