A szemet tornáztatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a szemet tornáztatni?

Seeing.jpg

A látásromlás egyre gyakoribb gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A rövidlátás például népbetegségnek számít: a magasabban iskolázott emberek kb. 80 %-át érinti ez a probléma. Olvasási, tévézési és számítógépezési szokásaink nagyban hozzájárulnak a látásunk romlásához. Bizonyos nézetek szerint a szemüveg ugyan segít élesebben látni, viszont rossz „nézési szokást” rögzít, így viselésével egyre erősebb romlást tapasztalhatunk. Ha nem a szemüveg a megfelelő gyógyír, akkor micsoda? Rendszeres szemtornával a látásunk romlása visszafordítható.


[szerkesztés] Lépések

Az interneten számos oldalt találhatsz, amely szemtornával foglalkozik. A következőkben bemutatunk egy gyakorlatot, amelyet te is könnyedén elsajátíthatsz, hogy javíthasd a látásod.

  1. Tartsd nyitva a szemeidet, és írj a levegőbe magad elé egy nagy nyomtatott Z betűt! A bal felső sarokban kezd, és haladj a jobb alsó sarok irányába! A szemeiddel kísérd végig a karod mozdulatát! Minél szélesebb a Z betű kezdő- és végpontja közötti szakasz, annál jobban tornáztatod a szemed. Folytatásként haladj visszafelé! Ismételj 15-20-szor!
  2. Ezt követően a Z betű tükörképét írd magad elé a levegőben, és jobbról balra kövesd a szemeiddel! Végezd el visszafelé is! Az előzőekkel azonos ismétlésszámmal dolgozz!
  3. A második gyakorlat során N betűvel és az N tükörképével végezd el oda-vissza a fentieket!
  4. Zárásként M betűvel alkalmazd az előzőekben elsajátított gyakorlatokat!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha munkád a számítógéphez köt vagy sokat tanulsz, olvasol, iktass be néhány perc szemtornát óránként!
  • Mint minden tevékenységhez, a szemtorna gyakorlataihoz is hamar hozzászokunk, így célszerű újabb és újabb tornagyakorlatokat beiktatnunk.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • néhány perc nyugalom
  • relaxációs zene


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha úgy érzed, hogy a szemed fáradékony, vagy a látásod romlik, mindenképp keresd fel a háziorvosod és a szemész szakorvost! A látásromlás egyik fő kiváltója a cukorbetegség is lehet.
  • A szemtornát mindig szemüveg nélkül végezd!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Szemtorna másképp:

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly