A migrénes fejfájást kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a migrénes fejfájást kezelni?

Migrén.jpg
Sajnos sok embert gyötörnek rendszeresen migrénes fejfájások. A migrén tünete a rohamokban jelentkező, erős, lüktető, jellemzően féloldali fejfájás. Gyakori kiváltó okai a stressz, hormonális fogamzásgátlók szedése, és az időjárási frontokra való érzékenység. Van, akinek órákig, vagy akár napokig is eltarthat egy-egy roham. Előfordulhat, hogy egy roham előtt jelentkeznek előjelek, például ha fényfoltokat látsz, érzékenységet tapasztalsz fények és erős hangok esetén, vagy zsibbadni kezd a karod vagy a lábad. Esetenként még akár émelygés és hányás is lehet tünet. Cikkünkben néhány kezelési módot olvashatsz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vezess naplót a migrénes rohamaidról! Figyeld meg és rögzítsd, hogy mikor kezdődnek, meddig tartanak, és milyen gyógyszerek, milyen dózisban enyhítik a fájdalmaidat. Azt is érdemes lejegyezni, hogy mit csináltál a fejfájás kezdetét megelőző 24 órában, és a kezdetekor.
 2. Aludj sokat! Napi 7-9 óra alvásra van szüksége a felnőtt emberi szervezetnek. Ha azt érzed, hogy kialakulóban van a migrénes fejfájás, feküdj le aludni egy csendes, sötét szobában!
 3. Jegeld! Jeges borogatással is enyhítheted fájdalmaidat, ha a lüktető fejrészhez szorítod.
 4. Végezz izomlazító gyakorlatokat vagy próbálj relaxálni!
 5. Súlyos esetben gyógyszeresen is kezelheted! A kezelés módja a migrén gyakoriságától, erősségétől és az egyidejűleg fennálló betegségektől, terhességtől is függ.
  • Egyszerű fájdalomcsillapítók Enyhébb migrén esetén elegendő lehet ezek alkalmazása is. Ezeket a gyógyszereket bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatod, vény nélkül.
  • Rohamgyógyszerek Erős roham esetén alkalmazd, amint tapasztalod a roham előjeleit. Gyors hatás érhető el vele.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha érzed egy migrén roham kezdeti jeleit, amennyiben képes vagy rá, hallgass relaxáló hanganyagot a megelőzés érdekében. Nézd meg például ezt a videót.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • füzet naplónak, toll
 • jeges borogatás
 • gyógyszerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Keresd fel háziorvosodat! Ő tudja neked a megfelelő gyógyszert felírni és beutalhat a neurológiára is.
 • Nagyon figyelj oda a gyógyszerek dózisaira! Ha túlzásba viszed a gyógyszer szedését, azzal csak rosszabbítod a helyzetedet, mert hozzászokik a szervezeted a gyógyszerhez és egy idő után már nem fejti ki hatását.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros