A kullancsot eltávolítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kullancsot eltávolítani, kiszedni?

Kullancs.jpg
A kullancs több betegséget is terjeszt, ezért ha észreveszünk egyet, azonnal, késlekedés nélkül el kell távolítani! A kiszedésre számos népi módszer létezik, de ezek többsége a szakértők szerint veszélyesebb, így az alábbiakban összefoglaljuk a kullancs eltávolításának szakszerű módját.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fertőtlenítsük a kullancs kiszedő csipeszt, kanalat.
 2. A csipesszel közelítsük meg a kullancsot úgy, hogy minél kevesebbet piszkáljuk, nyomogatjuk. Válasszuk el a környező szőrszálakat, és ha szükséges, kicsit feszítsük meg a bőrt.
 3. Fogjuk meg a kullancsot a feji részénél, a lehető legközelebb a bőrhöz.
 4. Húzzuk felfelé finom, de határozott mozdulattal, egyenletes erőkifejtést gyakorolva a kullancsra, hogy a bőrünk is felemelkedjen, egy kis sátrat képezzen. A parazita a húzás hatására elengedi a bőrt.
 5. Ha ez nem történik meg azonnal, akkor se csavargassuk, vagy nyomjuk meg a potrohát! Ne engedjük el a kullancsot, csak húzzuk, egyenletesen növelve a kifejtett erőt.
 6. Fertőtlenítsük a csípés helyét vagy az esetleges sebet, majd a kezünket is, és ha szükséges, ragtapasszal zárjuk le a sebet. Ne feledkezzünk meg a használt eszközök fertőtlenítéséről sem!
 7. A kullancsot égessük el (így pusztíthatjuk el legbiztosabban a kórokozókat), vagy tegyük egy műanyag, biztosan záródó fiolába, és őrizzük meg egy ideig. Ha később gond adódna, a kullancs vizsgálata segíthet a kórokozók pontos azonosításban.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha kullancsot találunk, mielőbb távolítsuk el, mert egyes kórokozók átvitele már a bőrbe fúródást követő pár óra múlva is megtörténhet! Ha a kullancs 24 órán át van a bőrben, és fertőzött, szinte biztos a kórokozók átadása. Ezért semmiképpen se várjuk meg, míg magától kiesik!
 • Ha nincs kéznél kullancscsipesz, egy szál cérnával is megpróbálhatjuk eltávolítani a kullancsot. Tekerjük a cérnát a kullancs köré (kicsit távolabb tőle), majd a cérnaszál két végét megfogva húzzuk össze a hurkot, hogy az a kullancs fejét a bőrnél fogja meg. Ezután a cérnát a kullancsnál összeszorítva húzzuk felfelé az állatot. Ugyanezt megpróbálhatjuk vékony, steril gézlappal is (a kullancs lábai beleakadnak a géz szálaiba). Ha cérna vagy géz sem áll rendelkezésünkre, túrakéssel vagy bicskával (esetleg körömmel) is megpróbálhatjuk eltávolítani a kullancsot. Minden esetben fokozott figyelmet fordítsunk a fertőtlenítésre!
 • Túrázást, szabadban tett sétát követően mindig zuhanyozzunk le, a ruhánkat pedig tegyük egy légmentesen záródó műanyag zsákba pár napra, hogy a kullancsok elpusztuljanak (kísérletek szerint egyes kullancsok még a mosógépben történő tisztítást és centrifugálást is túlélik). Pár nap elteltével alaposan rázzuk ki a ruhákat, majd mossuk ki őket.
 • Nem kell megijedni, ha a kullancs feje beszakad (ez még mindig jobb, mintha az egész kullancs a bőrben maradna, vagy a potrohát nyomkodva a béltartalom visszakerülne a sebbe). A fejrész pár nap alatt kilökődik, bár érdemes szemmel tartani a sebet, mert kisebb fertőzések, esetleg gyulladás felléphet.
 • A kullancsok észlelésének legbiztosabb módja, ha egy hozzánk közel álló személy alaposan átnézi és végigsimogatja minden testrészünket. :)
 • Kössünk ingyenes biztosítást! Bármilyen elővigyázatosak is vagyunk, sajnos számtalan példa van rá évente, hogy valaki kullancscsípés következtében betegszik meg agyhártyagyulladásban vagy a Lyme-kórban, ami hosszú kórházi ápolást és komoly költséget jelent a gyógyszerek tekintetében is, arról nem is beszélve, hogy Lyme-kór ellen nincs védőoltás. Van már olyan biztosító, akinél köthető ingyenes kullancsveszély biztosítás, melyhez csupán regisztrálni kell, és ha bárki, aki velünk egy háztartásban él, a világon bárhol kullancscsípés következtében megbetegszik a családban, akkor térít a biztosító. Ez komoly segítség lehet ezekben a helyzetekben, és a kötés egy forintunkba sem kerül.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kullancs fejét nem szabad csavargatni, mert ilyenkor a kullancs megijed, és visszaöklendezi a sebbe a béltartalmát, ezzel pedig a fertőzés esélyét növeljük! A kullancs feje ráadásul így szakad be a legkönnyebben.
 • Kiszedés előtt vagy közben tilos bármilyen kenőcsöt vagy folyadékot (ecetet, olajat) a kullancsra vagy köré kenni, mert a parazita fuldokolni és öklendezni kezd, növelve a fertőzésveszélyt.
 • Tilos a kullancsot a testénél (a potrohánál) megfogni, megnyomni.
 • Bár főleg az internetes sok helyen olvasható, a kullancsot nem lehet a sebből „kicsalogatni” a megnyálazott gyufával. A kullancs egyáltalán nem szereti a foszfort, ráadásul a mai gyufák többségéhez már nem is ezt a vegyületet használják.
 • A kullancs észlelése után inkább próbálkozzunk meg mi magunk a kullancs eltávolításával a fenti lépések szerint, orvoshoz akkor forduljunk, ha azonnal bejutunk hozzá. A fertőzések átadása miatt ugyanis rendkívül fontos a gyors eltávolítás.
 • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a kullancscsípést követő 1 hónapon belül láz, influenzához hasonló tünetek (hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom vagy hányás, hányinger), esetleg a csípés helye körül kokárdához hasonló, belül világosabb, kívül élénkebb piros folt, kiütés jelentkezik!
 • Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha terhes nőt ért a kullancscsípés!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fertőtlenítő oldat vagy törlőkendő
 • Sebtapasz, steril géz
 • Kullancscsipesz, kanál, esetleg cérna, géz vagy bicska
 • Öngyújtó, gyufa a kullancs elégetéséhez, vagy műanyag fiola a tárolásához.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, JViki