A cickafarkfüvet felhasználni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a cickafarkfüvet felhasználni?

Cickafarkfű.jpg
Számos olyan alap gyógynövény létezik a növények között, amelyeknek széles spektrumú a hatásmechanizmusuk, s ide tartozik a cickafark is. Rengeteg egészségügyi problémánál, bajnál felhasználhatjuk: bélgörcs, hasfájás, gyulladáscsökkentés, baktériumfertőzés, fájdalomcsillapítás és ödéma (vizenyő). Lássuk mire is használhatjuk fel ezt a csodás gyógynövényt.

[szerkesztés] Lépések

 1. A cickafarkfű hatóanyagai és gyógyhatásai: a cickafark sokféle hatóanyagot tartalmaz, többek közt illóolajokat, keserű- és cseranyagokat, flavonoidokat, szalicilsavat, szeszkviterpéneket, és káliumot. A cickafarknak számtalan jótékony hatása van: enyhíti a bélgörcsöket, a hasfájást, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A női bajok egyik alap gyógynövényeként tartják számon, mivel erős antibiotikus hatást fejt ki a húgyutakra, ráadásul nagyon előnyös fájdalomcsillapító is.
 2. Alkalmazása: a cickafarkteát főként gyomor- és bélrendszeri problémákra ajánlatos fogyasztani, de a nők számára a havi vérzés rendszerezésére is kimondottan alkalmas. Ezen kívül bélhurutra, vagy nehéz ételek okozta görcsökre is igen hatékony. Rendszeres fogyasztása víztelenítő hatású, így megelőzhetjük vele a vizenyő kialakulását. A teakúrát köszvényes betegeknek is javallják, mivel a vérellátást is javítja. A cickafarkos borogatással enyhébb égési sérüléseket kezelhetünk házilag, mivel remekül segíti a sebgyógyulást. Az ülőfürdőt aranyeres panaszokra, a lábfürdőt vénás panaszokra, míg a kádfürdőt reumára, köszvényre és idegfájdalomra alkalmazhatjuk.
 3. A tea készítése: a cickafarkfűtea készítéshez egy púpozott teáskanálnyi szárított cickafarkfüvet forrázunk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd 10 perc állás után szűrjük le. A nap folyamán osszuk el egyenletes időközökre a teát, viszont figyeljünk arra, hogy csak két csészényit szabad fogyasztani belőle egy nap.
 4. Teakeverék a vérkeringés javítására: a cickafarkfű és a galagonya a szív és érrendszerűnk hatékony tisztítói. Sokat javíthatunk a vérkeringésünkön e kettő gyógynövényből készült teakeverékével, ami a következő képen készítsünk el: vegyítsünk össze két teáskanálnyi cickafarkfüvet és egy teáskanálnyi galagonyát, majd forrázzuk le a keveréket 250 ml forrásban lévő vízzel, és 15 perc elteltével szűrjük le a tealeveleket és langyosan fogyasszuk akár napi két alkalommal is.
 5. Cickafarkos borogatás: a cickafarkos borogatást duzzadt, gyulladt testrészekre érdemes alkalmazni. A borogatás elkészítése: egy maréknyi szárított cickafarkfüvet forrázzunk le fél liter forrásban lévő vízzel. Amikor kellően kioldódott belőle a hatóanyag (kb. 10 perc elteltével), mártogassunk bele egy lenvászon anyagot vagy egy mullkendőt, és még melegen tegyük a sebre egy kis időre.
 6. Cickafarkfürdő készítése: szintén gyulladásos problémák esetén érdemes ülő- vagy lábfürdőt készítenünk. Ehhez forrázzunk le egy maréknyi szárított cickafarkfüvet fél liter forró vízzel, majd hagyjuk néhány órán át állni. Amikor már teljesen sötét színű lesz a tea hatóanyagaitól a víz, szűrjük le a teadarabokat és öntsük hozzá a forró fürdővízhez - nagyjából 10 percig fürödjünk benne.

[szerkesztés] Tippek

 • Minden gyógynövénynek a hatása csak rendszeres és hosszas fogyasztás után jelentkezik – ez kb. 2 hét.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Cickafarkfűtea
 • Lenvászon vagy mullkendő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A cickafarkra érzékeny embereknél pusztán a növény érintése is helyi allergiás reakciót vált ki, ezért ők semmilyen formában ne használják.
 • Kúraszerűen 6 hétig kell használni, és a kúra után 4 hetes szünetet kell tartani.
 • Vigyázzunk, ne legyen forró a borogatás.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.

Az oldal szerzői

Mező