A bütyköt kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a bütyköt?

A bütyök az első lábközépcsont fejét körülvevő csont és szövet megnagyobbodása. A megnagyobbodott csont a nagylábujjat befelé nyomja, így kidudorodik a lábfej külső része. De a bütyök kifejlődhet az ötödik lábközépcsonton, vagyis a kisujjnál is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Viseljünk kényelmes cipőt! A túl szűk cipő segíti a bütyök kialakulását, illetve a már meglévő bütyköt nyomja, és így fájdalmat okoz. Ha már fáj is, akkor elöl széles ortopéd cipőt viseljünk.
 2. Lábtornával erősítsük meg a boltozatot tartó izmokat! http://www.papandrea.hu/ http://www.papandrea.hu/ http://www.papandrea.hu/
 3. Ha szükséges, használjunk lúdtalpbetétet, ami segít korrigálni a boltozatot.
 4. Ha már komoly fájdalmat okoz a bütyök vagy pedig esztétikailag nagyon zavar, műttessük meg!
  • Fiataloknál a műtét lényege a csontkinövés levésése, a lábközépcsont tengelyének visszaigazítása és a nagylábujj korrekciós helyzetét biztosító ínak áthelyezése. Hátránya, hogy utókezelése elég hosszadalmas, általában 6-8 hét.
  • Idősebb korban általában a deformitás mellett kopás is kialakul. Ilyenkor amellett, hogy a lábközépcsont kinövését levésik, a nagylábujj alappercének egy részét is eltávolítják. Így egy új ízületet alakítanak ki.

[szerkesztés] Tippek

 • A bütyök kialakulásában közrejátszhat az is, hogy ha túl nagy léptekkel rohanunk, ilyenkor ugyanis a nagylábujjunkat nagy mozgásra kényszerítjük, ami miatt ízületi kopás indul el.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kényelmes cipő
 • gyógytorna
 • lúdtalpbetét

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne hordjunk szűk és túlságosan magas sarkú cipőket!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag